НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

България е на опашката в Европа по кибербезопасност

България е на шесто място отзад напред по кибербезопасност в Европейския съюз, показва изследване на VPNOverview. Компанията взима предвид осем показателя, разпределени в три категории, които да изследват състоянието на всяка една от държавите-членки. От изследването не е включена единствено Малта, поради липса на достатъчно данни.

Комбинацията от всички те, формират Европейския индекс по кибербезопасност. Първенец по него е Германия със 76.37 точки, следван от Ейре (Ирландия) със 73.60 и Дания с 69.82 точки.

България е на 22-ро място зад Латвия и пред Словения. Последни в класацията са Литва, Кипър и Румъния. Интерактивна таблица с цялата класация, можете да намерите тук.

VPNOverview 1

За доста родни експерти, страната ни дори може да се позиционира и по-назад, когато става дума за киберсигурност. Държавната ни администрация е търпяла постоянни критики, че неглижира темата, особено при обществени поръчки за изграждане на различни платформи и услуги. В изследването на VPNOverview може да направим доста интересни изводи, за ситуацията, различните заплахи и (не)активността на властите.

Липса на дигитални престъпления

VPNOverview 2

Първата категория е наличието на киберпрестъпления във всяка една от държавите. В нея са включени следните три показателя, базирани на дял от населението. Първият е, колко хора са откривали зловред софтуер на свои устройства, вторият показва, колко са станали жертва на онлайн банкова измама и последният обхваща потребителите, чиито профили в социални мрежи или имейли са били хаквани.

За щастие, България в тази категория е на доста предни позиции. Статистиката показва, че почти всеки трети българин е откривал зловред софтуер на своите устройства (30%). Страната ни е на престижното трето място по този показател. Най-много холандци са откривали вируси на компютрите или смартфоните си.

Страната ни е на четвърто място по най-малко жертви на банкови измами онлайн – едва 4%. Всъщност с тази стойност са още Словакия, Латвия и Естония. Над двойно повече българи са им хаквали профилите в социалните мрежи или имейли – 9%. Тук сме пети, заедно с Гърция, Германия и Хърватска.

Тези резултати могат да се тълкуват двузначно. От една страна, те могат да означават, че българите не са обект и интерес на хакерите към подобни кибератаки. От друга, могат да показват, че всъщност самите потребители не са разбирали, че са обекти на подобни зловреди действия онлайн.

Повишен риск от бъдещи опасности

VPNOverview 3

Втората категория в Европейския индекс по кибербезопасност е свързан с риска от бъдещи онлайн атаки. Показателите отново са три –  уязвимостта на самата държава от потенциални кибератаки, както и дял от потребителите изложени на риск от онлайн заразяване на устройствата им посредством посещение на сайтове. Последният е свързан с опасността жителите на даден страна да прехвърлят компютърен вирус посредством файлове получени онлайн или през USB флаш памет.

България не е сред най-застрахованите или застрашени държави от риск за киберпрестъпления. Тя е на 17-то място по първия показател със световен ранг 54. Но е далеч зад държави, като Великобритания (ранг 5) Франция (ранг 6) и Холандия (ранг 7).

По-големите опасности за страната ни, според VPNOverview, идват по посока посещенията на заразени или съмнителни сайтове. Тук сме на 22-ро място, като 21.4% от населението е  застрашено. България е лидер, когато става дума за обмен на файлове. Компанията изчислява, че 21.7% от сънародниците ни са изложени на риск от заразяване на устройствата им чрез файлове обменени онлайн или през USB флаш памет. Тук страната ни изпреварва Румъния, която е с 19.7% по този показател.

Мерки свързани с киберсигурността

VPNOverview 4

Третата категория са мерките, които взима правителството на всяка страна за повишаване на киберсигурността. Тя е засегната по-леко, като има само два показателя – единият е свързан с готовността на властите да предприемат действия в тази насока, а другият е с броя на документите (нормативни и законови) свързани с повишаване на дигиталната безопасност.

По първия, страната ни е на 20 място, като VPNOverview оценява нашето правителство, че полага 0.579 усилия в тази посока, при максимална стойност от 1. В същото време, България е приела три документа за повишаване на киберсигурността, което ни нарежда между 20 и 26 място.

Не се знае, дали страната ни нямаше да заеме по-задна позиция, ако тази категория включваше по-задълбочено изследване. Трябва да се отбележи, че VPNOverview не споделят точната методология за изчисление на всеки един от показателите. Така че дори да приемем с лек скептицизъм данните, те разкриват интересни тенденции, в една по принцип пренебрегвана сфера в България.

Свързани статии

Back to top button