НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

SurfStudio е новата лаборатория за иновации на ОББ и ДЗИ

Белгийската финансова група KBC Group, под чиято шапка са Обединена българска банка и ДЗИ, отвори специална лаборатория за иновации SurfStudio. Нейната цел е да се превърне в платформа за споделяне на идеи, концепции, обмяна на опит и знания, както и реален досег с различни работещи технологии.

Заедно с откриването на SurfStudio, беше показан и първият продукт създаден по тази концепция. Това е e-SOS – безплатно мобилно приложение за незабавна връзка с екипите на Бърза помощ при аварийни ситуации. То е съвместна разработка между SurfStudio, ДЗИ, „Виваком“ и „Сирма Груп“.

„Днес ви показваме бъдещето и нещата, които тепърва започват да навлизат в банковото дело и не само“, обяви Петър Андронов, регионален мениджър на KBC Group за България.

Промяна отвътре навън

Самата лаборатория има няколко големи задачи. Първата е да въведе култура и визия за иновации вътре в самата компания. KBC Group е голяма институция, като в България ОББ и ДЗИ разполагат с над 3 500 служители. Инициативата на белгийската група е родена от старата, но изпипана максима, че промяната идва отвътре навън.

„По-важно е не толкова приемането на самата нова технология, колкото тя да промени напълно компанията и нейното поведение“, коментира Ерик Люц, главен мениджър „Иновации“ на KBC Group по време на откриването. Според него, финансовият сектор има много поле пред себе си за трансформация. Големите институции са затрупани с излишна обработка на документи и бюрокрация, която забавя процесите. Бъдещето е в автоматизацията на всички тези процеси.

В голяма организация като групата на ОББ и ДЗИ има много хора с различен поглед към нещата. Най-лесния начин да могат да се запознаят с иновациите е като ги видят на живо в действие. Поради тази причина SurfStudio е оборудвана с редица технологични продукти, които вече променят ежедневието ни. Дрони, 3D принтери, системи за виртуална реалност и други.


Erik Luts KBC„Форматът на SurfStudio е много подходящ за представяне на идеи, технологии и изпробване на различни концепции“ Ерик Луц, KBC Group


Освен тях, бяха демонстрирани решения за оглед на земеделски земи с дрони и оценяването на потенциални щети върху посевите, както и специален робот, който автоматизира голяма част от работата на служителите на KBC при работа с документи и изваждането на справки.

„Форматът на SurfStudio е много подходящ за представяне на идеи, технологии и да се пробват различни концепции. Чрез него искаме да накараме служителите ни да експериментират и да изпробват иновациите“, допълни Луц.

Втората цел на лабораторията е тя да се превърне в място в което представителите на IT екипите и бизнес подразделенията могат да обсъждат различни разработки. В големите корпорации тези отдели са разделени не просто в различни стаи, а понякога са на отделни етажи.

SurfStudio_Sofia

За споделяне на идеи навън

Третата роля на SurfStudio е, KBC да може да покани различни групи, като ученици, студенти и млади предприемачи, с които да се запознаят и обменят идеи. Според финансовата институция, най-малкото е, че ще може да се разкрие как ще се промени банковия и застраховател сектор и как ще се отрази това на потенциалното професионално развитие на младите хора.

Което е много ясен сигнал предвид факта, че според Ерик Луц, близо 30% от професиите ще се трансформират напълно през следващите 15 години.

Последната задача на SurfStudio е да бъде добър медиум между ОББ, ДЗИ и българския бизнес, с който да се обменят идеи и възможности за потенциални сътрудничества в сферата на високите технологии и иновациите. Целта е не само, да се покаже какво правят компаниите от групата на KBC в страната, но и какви местни решения има на пазара, които могат да ускорят трансформацията на институцията.

Kosta_Cholakov_DZI_Atanas_Dobrev_Vivacom
Коста Чолаков от ДЗИ и Атанас Добрев от „Виваком“ представят приложението e-SOS

Проекти с идеална цел и свободно време

Именно от такова нетрадиционно сътрудничество се ражда идеята за първия проект, който е реализиран през SurfStudio. Това е споменатото мобилно приложение e-SOS. Историята му е интересна. От една страна, мобилните оператори редовно се сблъскват с молби от държавните институции, организации и граждани за локализиране на изчезнали и изгубени туристи в планините. „Виваком“ излиза с концепцията за създаване на приложение, което да помага и улеснява връзката между потребителите с услугите за спешна помощ.

ДЗИ от своя страна, се опитва да реши проблема с големия проблем пътни произшествия в страната. Концепцията е да могат да се предоставят данни на Бърза помощ и полицията, които да могат да се използват от тях за да спасят животи при инцидент. Като например да разполагат с готови данни за кръвната група на пострадалите.

Мобилното приложение e-SOS обединява двете идеи. То разполага с по-прецизна геолокационна система, която позволява да се записва не само местоположението, но и посоката на пътуване на потребителите. Тази информация може да улесни екипите при евентуална издирвателна операция. Допълнително, в приложението се съхранява и специално здравно досие на потребителя, в което са записани критични данни, като кръвна група, алергии и др. Съответно те ще са на разположение за екипите на Бърза помощ в случай на инцидент.

Приложението е напълно безплатно и налично за всички потребители, без ограничение дали са клиенти на ДЗИ, абонати на „Виваком“ или не. Налично е за Android и iOS.

Лабораторията има интересни примери от другите държави, в които служителите използват свободното си време за напълно странични проекти. Такъв идва от SurfStudio в Белгия, които създават специално брандирана крафт бира.

Свързани статии

Back to top button