НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Microsoft ще запази Paint още известно време

Paint е класическо приложение от версиите, когато операционната система Microsoft започна да добива масова популярност. Въпреки липсата на голяма функционалност, то е обичано от редица потребители. Софтуерният гигант беше обявил, че планира да го премахне още през 2017 г., но в крайна сметка то е налично и до днес.

С всеки по-голям ъпдейт на Windows 10 се поставя въпроса дали Paint ще бъде включен или не. За радост на феновете, в предстоящия голямо майско подобрение на платформата, приложението запазва мястото си в нея. Разработчик на Microsoft потвърди, че то ще присъства в следващия ъпдейт и засега неговия статус няма да се променя.

Неясно бъдеще

Перспективата за Paint все още остава неясна. Програмата може да бъде отделена и да се сваля допълнително през Microsoft Store или напълно да изчезне в един момент. Основната причина за това е, че самото приложение не е толкова функционално, както доста от конкурентите му.

MS Paint ArtВ момента има редица други програми за обработка на изображения или за рисуване, които имат много повече функции. Предимствата на Paint всъщност са в неговата ограниченост и опростеност. То може да се използва доста лесно за базови функции, като изрязване, завъртане, преоразмеряване и др.

Професионалистите го избягват и това е една от причините Microsoft да търси алтернатива или да спре да го интегрира в бъдещите версии на Windows. Дългата история на Paint и лошата му репутация създава доста живо общество. Има различни художници, които са се специализирали да правят картини и рисунки с помощта на програмата. Инициативата е поета и от доста любители.

Дълга история

Paint се появява за първи път през ноември 1985 г., заедно с пилотната версия на Windows 1.0. Програмата е лицензирана версия на ZSoft Corporation и първоначално излиза под името PC Paintbrush. Първата версия с настоящето име излиза заедно с Windows 95 и Windows NT 4.0 през 1995 г., след което преминава през различни технологични подобрения и трансформации. Въпреки редицата промени, то запазва основната си функционалност, дизайн и интерфейс.

През 2017 г. Microsoft пуска списък с приложения, които планира да премахне от Windows или да прекрати разработването и поддръжката им. Все още тази стъпка не е взета. Софтуерният гигант явно мисли в посока замяна на програмата, като през същата 2017 г. добавя Paint 3D – приложение със сходни функции, но с възможности за разработване на триизмерни модели.

Свързани статии

Back to top button