НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Mozilla преминава отвъд браузърите с платформа за Интернет на нещата

Битката при интернет браузърите изглежда все по-загубена за Mozilla и техния Firefox. Лидерството на Chrome изглежда непоклатимо, а като технология, дори Microsoft прибягват вече до решението на Google. За сметка на това организацията решава да концентрира усилия на друго поле, което се очаква да се нажежи през следващите години. То е Интернет на нещата (IoT) или милионите свързани всекидневни предмети, вещи и сензори, които имат за цел да улеснят допълнително живота ни.

Mozilla обяви, че нейният проект за създаването на универсална и отворена платформа за свързването на всички тези устройства, вече излиза от експериментална фаза. Новият WebThings позволява на компаниите и потребителите да ги следят и контролират. Организацията базира работата си на отворените стандарти, които са приети от международния Консорциум на глобалната мрежа (W3C) преди две години. Те имат за целта да предотвратят фрагментирането на екосистемите при създаването на IoT устройства и мрежи.

Webthings Main Menu

Възможностите на WebThings

Основната цел на новата платформа е да предостави единен софтуер за контрол и наблюдение на стотици и дори хиляди свързани в мрежа предмети. Отвореният ѝ код позволява лесното интегриране сред различни производители. В същото време, от Mozilla твърдят, че тя е сигурна и надеждна от гледна точка на потенциални пробиви.

Това е от ключово значение, защото в момента свързани предмети, като камери за наблюдение доста често се използват за DDoS атаки, с цел да се постигне критична маса за сваляне на сайтове. Много от първите подобни интернет устройства, не включваха елементарни механизми за защита, като например фабрична парола за достъп. Което ги правеше лесни жертви за потенциално хакване.

WebThings се състои от два основни елемента. Първият е WebThings Gateway. Това е софтуер за управление, чрез който се следят и събират данните от различните свързани устройства. Например колко пъти е отваряна входната врата, колко енергия консумира апартамента или даден електроуред. Всичко това се визуализира графично, с което потребителите да придобият по-лесна представата за развитието в исторически план. Те могат да нагласят различни аларми или известия, в зависимост от устройството, което изберете.

Webthings Logging

Записването на информация, може да се съхранява с дни и дори седмици. Тази функция все още е в експериментална фаза, но има за цел да покаже на потребителите/производителите, кои данни могат да се използват и да са публично достъпни например.

Вторият елемент е WebThings Framework, което включва различни софтуерни контролери и инструменти. Той е предназначен за IT разработчици, за нагаждане на решения, базирани на платформата на Mozilla.

Последното нещо е, че организацията е изградила WebThings Gateway на OpenWrt, операционна система базирана на Linux, което ще ѝ помогне със съвместимостта на редица свързани устройства, които вече са в продажба.

Бъдеще с перспектива

IoT постепенно набира сила и Mozilla иска да има централно място в следващия сектор с голям растеж. Такъв се очаква при Интернет на нещата. Според изследователската компания IoT Analytics през 2018 г. има около 7 млрд. свързани предмети, които отговарят на този сегмент. През 2025 г. се очаква техният брой да се утрои до 21.5 млрд.

IoT Analytics 2018-2025

Това ще се отрази на приходите, които този набъбващ пазар ще формира. В същия доклад на IoT Analytics, се очаква той да нарасне десетократно от 151 млрд. долара през 2018 г. до 1.567 трлн. долара. през 2025 г. Феноменалният ръст на устройствата и на приходите ще бъде благодарение на едновременния интерес, както на крайните потребители, така и на бизнеса и корпорациите към IoT устройства и решения.

Което обяснява, защо Mozilla се опитва да пренесе своите технологии в тази нова и интригуваща сфера. Целта ѝ е да създаде общ слой, на който да се разработват разнообразни приложения за всички тези милиарди устройства, които ще навлязат в употреба през следващите години.

Конкуренцията не е никак малка, като това е стремежът не на една или две други компании.

Свързани статии

Back to top button