НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Лицевото разпознаване може да ви коства следващата виза за САЩ

Повече от четвърт век програмата Work & Travel дава възможността на хиляди българи да посетят САЩ, да изкарат малко пари с работа на две места и да се завърнат с една идея опознали повече света. Поне това е идеалистичната версия. Не малко българи я използваха, за да се установят трайно в „страната на неограничените възможности“ и впоследствие да легализират престоя си. Независимо от детайлите, програмата наистина дава шанса да опознаеш САЩ.

Work & Travel предоставя на младежи на възраст от 18 до 30 години в рамките на три до четири месеца да посетят страната и да работят през това време. Посещението се регламентира с определен тип виза – J-1. Не винаги студентите успяват да се върнат с големи суми пари, но това зависи от много фактори. От работното място, през квартирата и разходите, които решат да предприемат.

Виза САЩ лицево разпознаване 3

Позната ситуация

Всеки ако не е преживял, то е слушал за различни истории по времето на тези обмени програми. Почти класически случай е, младежът да реши да остане малко повече време от посоченото във визата. Допълнителните дни или седмици могат да се оползотворят по различни начини. Като например за обиколка на страната, след приключването на работата, или пък за изкарването на допълнителни пари.

Практиката се оказва любима не само на българските младежи, но и от тези от други държави. Също така притежателите на туристически или бизнес визи с ограничен период за пребиваване също понякога решават да се възползват от някой допълнителен ден от разрешеното, за да прекарат повече време в САЩ.

Виза САЩ лицево разпознаване 4

Технологиите на помощ

Властите в страната не са особено доволни от това неспазване на регламентите. По принцип има сурово наказание – ако човек бъде хванат в просрочване на престоя си, може да му бъде забранен достъп до Щатите в рамките на десетилетие. Но налагането на строг контрол се оказва по-проблематично. Сега, граничните власти се опитват да преодолеят този проблем, като се обръщат за помощ към новите технологии.

По-конкретно – към алгоритмите за лицево разпознаване. Затова те пускат специален пилотен проект. В някои от най-натоварените летища, ж.п. гари, пристанища и гранични пунктове са инсталирани специални системи, които, чрез заснемане на пътниците, сверяват кога са влезли в страната и дали са спазили срока посочен в тяхната виза.

Виза САЩ лицево разпознаване 5

По принцип, посетителите на САЩ са подлагани на сериозна проверка при влизане. Снимки, пръстови отпечатъци и документи се свалят и/или сверяват. Понякога се задават контролни въпроси от граничните служители. При излизане, режимът беше доста олекотен. Поне досега.

Новите системи, не са нещо ново или поне не са непознати за пътниците от Европейския съюз. Те са почти идентични с тези, които страните-членки на Обединена Европа, включително и България (ако работят), инсталира по летищата и могат да се използват в комбинация с международния паспорт. Вместо да се чака на опашка за ръчна проверка от граничарите, пътниците преминават през автоматизирани будки. Там се сканират техните паспорти и чипа интегриран в тях, а след това камера ги заснема. После, софтуерна програма прави справка дали физическото лице отговаря на това от документите и го пуска да премине.

Повече от нелегалните имигранти

Американците интегрират същата система, като добавят към системата и базата си данни с визите и временните разрешения за престой. Граничната служба на САЩ публикува специален доклад, според който след сканиране на пътниците от над 15 хил. полета от страната, са засечени седем хиляди посетители, които са просрочили сроковете за напускане. На база тези данни, службата изчислява, че приблизителния общ брой на хората, които нарушават условията на визите си е над 666 хил. за фискалната 2018 г.

През последните години, делът на просрочили правото си пребиваване в САЩ посетители, е по-голям от този на нелегалните имигранти, които са влезли в страната без документи. Предвид все по-рестриктивната политика на Вашингтон, не е изненада, че на мушка започват да попада тази група от хора.

Амбицията на граничните власти е в рамките на следващите четири години да наложи тези системи на 97% от всички изходни точки на САЩ.

Системата за лицево разпознаване очаквано има своите противници, които смятат, че по този начин се нарушава личната неприкосновеност на хората. Властите контрират тази теза с увещанията, че снимките се съхраняват криптирани и ги съхраняват за кратък период от време. Отделно, предвид факта, че за да влезеш легално в САЩ, се взимат и пазят доста подробни данни, това е най-малкия проблем. Но системата определено може да попари ентусиастите, които искат да прекарат някой допълнителен ден или седмица в Щатите.

Свързани статии

Back to top button