IT БИЗНЕСНОВИНИ

Innovation Accelerator е новият рисков фонд за подпомагане на стартиращи компании

От днес официално стартира Innovation Accelerator, след като беше подписан договор за предоставяне на публичното финансиране от държавата. По този начин в България вече има нов фонд за рискови инвестиции, който ще подпомага различни стартиращи компании. Той разполага с начален ресурс от малко над 30 млн. лева за разпределение. Новият фонд се управлява от Леона Асланова, която стои зад Innovation Starter и конференцията Innovation Explorer. Нейни съдружници и съоснователи са бившия директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов, председателя на Българската аутсорсинг асоциация Анна-Мари Виламовска и Александър Джоганов.

90% публично финансиране

Innovation Accelerator разчита основно на публично финансиране, като 27.4 млн. лева са предоставени по програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“ Останалите, около 10% от средствата, идват от основателите на фонда и няколко партньора. По данни на „Капитал“ това са холандският Cross Spring, унгарският Valor Capital и др.


Фондът ще финансира над 200 компании и управлява портфолио за над 30 млн. лева


През декември миналата година Фондът на фондовете определи Innovation Accelerator като победител в предоставения конкурс за една от двете линии за финансиране. Това стана, след като избраният фаворит „АД-Венчърс“ се отказа от подписване на договор. По този начин, новият фонд получи 14 млн. евро финансиране. Другата линия от 18 млн. евро тепърва ще бъде разпределяна с нов конкурс от Фонда на фондовете.

Размерът на финансирането, което ще отпуска Innovation Accelerator ще варира от 50 до 100 хил. лева за фирми, които искат да ускорят развитието на бизнеса си. Докато тези, които са в начален етап, може да им бъде отпуснат ресурс до 2 млн. лева. Срещу отпуснатите средства Innovation Accelerator ще получи между 5 и 20% дял от съответната компания. Срокът за управление на заделените средства е десет години. Целите, записани в договора са постигане на 7% възвращаемост и инвестиране в над 200 компании в България.

Амбициозна задача

С предоставените средства Innovation Accelerator си поставя доста амбициозна задача – да успее да финансира стартиращи или развиващи се проекти, които да се задържат на пазара в дългосрочен план. Голяма част от стартъпите подкрепени от другите подобни акселератори през годините – Eleven и LauncHUB – не успяваха да развият своите идеи и доста прекратиха дейността си. Въпреки това, малък процент достигнаха до следващи нива на развитие и последващо финансиране.


Леона Асланова„Успехът на екипа ни би бил над 80% от тези 200 компании, в които ще инвестираме, да се покажат жизнеспособни бизнеси“ Леона Асланова


„Успехът на екипа ни би бил над 80% от тези 200 компании, в които ще инвестираме, да се покажат жизнеспособни бизнеси“, коментира Леона Асланова, съосновател и главен изпълнителен директор на Innovation Accelerator. „Ще изискаме от кандидатите не само сериозен бизнес план за бърз растеж, но и стратегия как биха преодолели следваща финансова криза например“, допълни тя.

Думите ѝ са сравнително оптимистични, като за предишните фондове, дори 20% успеваемост се смяташе за добро постижение.

Не само технологични компании

Асланова допълни, че фокусът на фонда няма да са само и единствено технологични компании. Сферите, които Innovation Accelerator ще подкрепи са образование, здравеопазване, транспорт и логистика, грижа за възрастните хора, лека промишленост, телекомуникации, дигитализация на индустриите и иновативни проекти при услугите.

Във всички случаи, новата е добра и предстоят още позитивни развития, които да подкрепят предприемаческата екосистема в България. Според „Капитал“, до месец се очаква да бъде подписано споразумението с „Морнингсайд хил“, който беше избран да управлява финансов ресурс от 67 млн. лева за следващите пет години. Освен това предстоят процедури за фонд „Мецанин“ и създаването на нов такъв ориентиран за стартъпи.

Свързани статии

Back to top button