IT БИЗНЕСНОВИНИ

Два стартъпа получиха по 25 хил. евро финансиране от акселератора Innovation Starter

Две стартиращи компании получиха по 25 хил. евро дялово финансиране през акселератора Innovation Starter. Средствата ще бъдат използвани от младите дружества за доразвиване на техните бизнес и технически идеи. Темата на шестата поредна кохорта на акселератора беше „Нулеви въглеродни емисии“ и се осъществява в сътрудничество със „Софийска вода“ (част от Veolia), като основен партньор. „Аурубис България“ също подпомага инициативата.

Победителите са варненската „Техноватори“ с тяхната идея за „Декарбонизатор“, както и софийската „Дигитална етажна собственост“ с платформата „Вход-Експерт“. Двете компании ще получат дялово финансиране от по 25 хил. евро, както и потенциални възможности за сътрудничество със „Софийска вода“ и „Аурубис България“. Ако дружествата  намерят потенциал в техните идеи, с които да могат да са полезни за двете страни.

„Декарбонизатор“

Innovation-Starter-Decarbonyzer-presentation

Компанията „Техноватори“ от Варна изграждат система за производството на газ оксиводород от двигателите с вътрешно горене. Тя се казва „Декарбонизатор“ и настоящата версия може да се инсталира в автомобили или камиони. В бъдеще, екипът планира да създаде и такива за кораби и за индустриални цели, като заводи.

На думи, чрез процеса се намаляват вредните емисии от различните двигатели с вътрешно горене. В същото време като субпродукт се произвежда газ оксиводород, който може да се използва за различни цели. Например почистване на ръжда от метални повърхности и др.

„Техноватори“ вече имат създаден прототип на системата „Декарбонизатор“, който работи в автобус на община Дългопол. До края на годината, екипът планира да създаде първия си подобен катализатор за кораб. Клиент е варненското дружество Elekta. Продуктът предизвика интереса на „Аурубис България“ заради възможностите за индустриални приложения на оксиводородът.

За пълното разгръщане на потенциала на компанията, „Техноватори“ са разчели, че им е необходима инвестиция от 354 хил. евро, от които 45% отиват за производство, а останалите пера са раздробени за развойна дейност, маркетинг и др.

„Вход-Експерт“

Innovation-Starter-vhod-expert-martin-dimov

Вторият победител в Innovation Starter е проекта „Вход-Експерт“ на „Дигитална етажна собственост“, основана от софтуерния инженер Мартин Димов. Това е онлайн платформа за управление на етажната собственост, която може да се използва от домоуправителя, касиера и различните собственици. На езика на разработчиците „Вход-Експерт“ е комбинирана ERP и CRM система за следене и автоматизиране на процесите, приходите и разходите.

Чрез нея може да се осъществяват и проследяват месечните вноски за поддръжка на входа и ремонтни дейности. Самите разплащания могат да се осъществяват чрез системите на EasyPay и ePay. Финансовите отчети за платените сметки и такси могат да се извличат от всички – домоуправител, касиер и останалите собственици. „Вход-Експерт“ има модул за комуникация между съседите. Възможна е интегрирането на различни системи базирани на Интернет на нещата – като видеонаблюдение, например.

Голяма част от платформата е безплатна. При необходимост за обработване на плащания, тогава се плаща абонаментна месечна такса на база на броя на семействата, които са в даден блок. „Вход-Експерт“ е основана през септември 2021 г. и вече обработва първите си клиенти.

Плановете за развитие са изграждане на мобилно приложение. То ще включва геолокация и ще има допирни точки със социална мрежа, но организацията ще се прави на принципа на различните етажни собствености. В нея ще има възможност за контакти с организациите за комунални услуги, като например „Софийска вода“. Което прави проекта примамлив за потенциално партньорство. Планира се и модул с интегрирани курсове за обучение на домоуправители, както и споделяне на добри практики.

Останалите участници

Innovation-Starter-constant-dynamics-prototype

Още три компании направиха презентации на своите проекти. Aqualitica е онлайн платформа, която взима и обработва различни данни за потреблението на вода и отделянето на вредни емисии. Тя ползва калкулатор, който дава подробна информация за въглеродния отпечатък. Базовата версия е безплатна за обикновените потребители, които са любопитни да видят какво им е влиянието върху околната среда. Има две корпоративни версии, които позволяват да се правят по-задълбочени анализи и са подходящи за компании, които искат да разберат същото. Януари 2022 г. е разработена системата, а през март вече имат първия си клиент – „Порт Логистика“ в Бургас.

Predistic предоставя комбинация от онлайн платформа и хардуер за следене на състоянието на различна инфраструктура. В случая представиха възможности за предотвратяването на кражба на вода чрез сензори в шахтите. Позволява интеграция с вече съществуващи сензори или инсталирането на собствени. Има опция за работа в режим без интернет връзка и отдалечено ъпдейтване на платформата.

Последната е Constant Dynamics, която показа генериране на електроенергия чрез пиезокристали. Такъв минерал е кварцът, например. Това става чрез система за механичен натиск. Амбицията им е да изградят ВЕИ централа с 1GW мощност. Нейната прогнозна цена е за 80 млн. евро.

Свързани статии

Back to top button