ТЕХНОЛОГИИ

Мощните камери отново са акцент в новите флагмани Huawei P30 и P30 Pro

Камерите и мобилната фотография са отново елементите при смартфоните, които Huawei атакува тази година със своята серия флагмани. Новите P30 и P30 Pro разполагат съответно с три и четири сензора. Ако първият е по-скоро обновена версия на миналогодишния P20 Pro, то вторият вдига летвата доста високо.

Сензори от нов клас

Huawei P30 Pro разполага с цели четири камери, но за разлика от Samsung Galaxy A9, всяка една от тях има доста висок брой пиксели и едно скрито оръжие. Това е третият сензор, който не е кръгъл, а квадратен. Причината за необичайната му форма е, че е разположен зад специална призма, която позволява доста мощно приближение, при това естествено оптично.

Huawei P30 Pro Specs

По принцип тази телефото камера позволява петкратно такова, а хибридното е десетократно. Като при последното се губят доста по-малко детайли, отколкото при стандартните цифрови или хибридни увеличения. Самото дигитално такова на P30 Pro е внушаващите x50.

Другите две камери са също толкова впечатляващи – една 40MP основна, която е главният инструмент при снимките с ниска осветеност, както и 20MP широкоъгълна такава, която е за панорамни кадри.

От Huawei подчертаха доста силно основният сензор. Причината е, не толкова в броя на пикселите, а в чувствителността му. Вместо традиционната RGBG технология, той разчита на RYYB, като заменя зелените пиксели с жълти, за да постигне още по-голяма светлочувствителност. Китайският производител твърди, че с него постига ISO 409600 при Huawei P30 Pro или четири пъти повече от професионален фотоапарат Canon 4D Mark IV.

Huawei P30 Pro camera

Според компанията, новите смартфони могат да снимат при минимално осветление от 1 Lux. При това да се използва без светкавица и да пресъздаде доста наситени цветове.

Последният сензор е спомагателен и помага да се изчисли разстоянието от обектите или т.нар. Time of Flight (ToF). Той е отделен от останалите и е разположен под светкавицата. Предната камера също е с голям брой пиксели или общо 32MP.

Подобрения в интелекта

Huawei е доста напред и в използването на изкуствен интелект (AI) при функциите на камерата. Чрез тях, снимките може да се обработят без да се налага на потребителите да ровят по настройки или след това да прилагат филтри, които да подсилят цветовете или светлината. Това е доста важно за всички фенове на социалните мрежи.

Тестовете със смартфоните ще покажат дали Huawei продължава с традицията да прекалява със засилване на цветовете или е по-умерено. Първите впечатления, споделени в мрежата за момента са правени без AI функциите, като кадрите изглеждат с доста естествен ценови баланс.

Huawei P30 Specs

За базовата версия на Huawei P30 ще се спрем много накратко. Тя реално е обновена такава на миналогодишния флагман P20 Pro. Камерите са съответно 40MP, 16MP и 8MP задни, като последната има трикратно оптично приближение. Хардуерът е сходен с този на P30 Pro. Вкарани са тазгодишните технологии в миналогодишния формат, като цената е с една идея по-достъпна от началната на P20 Pro.

Цената остава висока

Huawei последва Samsung, като двете компании вдигат цените на най-скъпите си флагмани до нивата на техните премиум такива. P30 ще се продава за 799 евро на свободна продажба в Европа (около 1 600 лева), което е доста приемливо ниво. За сметка на това P30 Pro вдига мизата на своя предшественик със 100 евро. Той ще започва от 999 евро за 128GB версия и ще достигне 1 099 евро и 1 249 евро за 256GB и 512GB версии съответно. Доста по-високо от миналогодишният модел на Huawei представен по същото време.

Това го поставя в ценовите рамки (и дори ги надминава) на излезлия преди малко повече от шест месеца Mate 20 Pro, който беше обявен от редица критици за един от най-добрите смартфони на 2018 г. Същото позициониране направи Samsung с техния Galaxy S10+ и е любопитно, какво повече ще предложат двете компании за своите премиум модели, които обикновено дебютират през есента.

Пълният запис от представянето в Париж, можете да видите тук:

Свързани статии

Back to top button