РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy A9: Стигат ли четири камери в смартфона

През 2018 г. Huawei буквално шашнаха целия свят, като пуснаха смартфон с три камери, като една от тях беше 40MP. Лидерът на пазара Samsung реши да не изостава спрямо тенденциите и гръмко обяви в края на годината първият умен телефон с четири основни сензора. Това стана в модела Galaxy A9. Той се появи няколко месеца след премиум флагмана Note 9 на Samsung и поне на теория звучи повече от обещаващо.

На практика, ситуацията е малко по-различна. Samsung Galaxy A9 се оказва повече тестова платформа за бъдещите модели във високия клас на южнокорейската компания. Затова е неизбежно сравнението, ако сте тествали излезлия преди няколко седмици премиум флагман Galaxy S10+ с A9, който пристигна през уикенда в офиса на TechTrends.

Добрата новина е, че по-достъпният смартфон на Samsung има няколко много силни коза в ръкава. Лошата е, че четирите камери не оправдават високите очаквания, което показва, стремежът на компанията просто да пусне устройство с такъв брой сензори. Това колко са добри е оставено за някой друг път.

Samsung Galaxy A9

Красавецът от Сеул

Samsung Galaxy A9 се опитва да бъде по-добрия конкурент на P20 Pro на Huawei. Като на външен вид определено печели доста точки. Смартфонът разполага с красив 6.3-инчов AMOLED екран, с почти безрамков дизайн. Дисплеят не обхваща цялата предна част на устройството, като има лека рамка в горната и долната част. Предимството на този подход е, че така не се налага добавянето на „прорез“ – дизайнерско решение, от което Samsung бяга доста умело през миналата година.


Galaxy A9 разполага с красив AMOLED екран през „прорези“


Гърбът на Galaxy A9 е може би най-красивата част. Той е стъклен, но има много добър преливащ градиент от златисто към тъмно синьо. Тази дизайнерска идея е взета от Huawei и P20 Pro, но лично на мен изпълнението на Samsung ми допада повече. Недостатъкът при който и да е смартфон със стъклен гръб е, че ако искате да го опазите, ще трябва да го скриете с някакъв протектор. Има версия с черен и розов гръб, но определено препоръчвам варианта със синьо-златистия градиент.

Samsung Galaxy A9 1

Четирите камери и светкавицата са разположени във вертикална лента в горния ляв ъгъл на задния панел. Долната ѝ част е изравнена със сензора за пръстови отпечатъци, който е сложен отзад в средата. Страничната рамка е метална, като има четири бутона – три отдясно за управление на звука и включване на смартфона и един отляво, с който се активира гласовия асистент Bixby на Samsung. Последният е напълно излишен, но присъства във всички последни модели на южнокорейския гигант. Включително и в новия Galaxy S10.


Липсват елегантно извитите краища на екрана спрямо Galaxy S серията


Освен наличието на рамки, друга фундаментална разлика на Galaxy A9 спрямо S-сериите на Samsung плоския дизайн. S9 и S10 разполагат с доста елегантни извити по краищата екрани. Това липсва при A9, като за някои потребители ще е предимство, за други – естетически недостатък. Аз спадам малко повече към втората група, просто защото Samsung вече доста изчистиха тази концепция и тя започна да навлиза и при другите производители.

Екран, хардуер и софтуер

Едно от най-големите предимства на Galaxy A9 е невероятният 6.3-инчов AMOLED екран. Той е доста сходен спрямо използвания в новия флагман S10+, като разликата е основно в разделителната способност. При A9 тя е 2220×1080 точки, но яркостта, контрастът и наситеността на цветовете е наистина впечатляваща. AMOLED екраните все още са рядкост в класа смартфони на цена под 1 300 лева, което му дава предимства спрямо доста модели в тези сегменти.

Samsung Galaxy A9 4

Хардуерът е достатъчно стабилен също. Осемядрен процесор Qualcomm Snapdragon SDM660 е добър чипсет, но 14nm. Тестовата версия дойде с 6GB оперативна RAM памет и 128GB място за съхранение. Работата на телефона е бърза и без големия забавяния. Принципно има доста добри характеристики за класа си.

Батерията от 3 800 mAh звучи на пръв поглед внушително, но не очаквайте чудеса от нея. Смартфонът изкарва без проблем един ден с пълен заряд, но е препоръчително вечерно време да зареждате, за да не търсите контакти на следващия ден.


Не очаквайте чудеса от батерията


Софтуерно, ситуацията е стандартна за Samsung. Компанията традиционно разчита на собствени добавки, които за някои потребители са предимство, за други – недостатък. Разширените възможности за персонализация на изгледа, анимираните теми – изглеждат повече от красиво, предвид AMOLED екрана, но харчат и повече батерия.

Силният хардуер помага в усещането, че всичко върви плавно и бързо. Така софтуерните добавки не се усещат като в тежест в това отношение. Операционната система е Android 8.0 Oreo, но има възможност за надграждане до Android 9.0 Pie.

Когато падне мрак

Samsung Galaxy A9 3

Има ли смисъл от толкова камери? Това е фундаменталния въпрос, който си задаваме, като видим, че надпреварата при смартфоните вече достига абсурдни измерения. Galaxy A9 предложи четири основни камери, като чакаме Nokia 9 с неговите пет основни. Основното предимство на първия е, че разполага с три различни сензора. Първият е основен 24MP, вторият е 8MP широкоъгълен, който е предназначен за панорамни снимки, третият е 10MP телефото с двукратно оптично приближение. Последният е 5MP дълбочинен сензор.

Част от маркетинговата кампания на Samsung за Galaxy A9 обхваща именно универсалността на камерите. Реално това беше първият смартфон, който разполага едновременно с нормален, широкоъгълен и телефото сензор. Другото предимство е в приложението на камерата. Samsung са позволили да се преминава от нормален, в панорамен или приближен режим бързо и лесно, само с едно натискане. Всичко това е пренесено доста успешно в Galaxy S10+, като в него са променени размерите на сензорите.


Камерите позволяват бърза и лесна универсална употреба при приближение, панорама и нормални снимки


Има един фундаментален проблем и той е, че подобно на всичко устройства на Samsung, камерите не предлагат нищо особено като възможности. Широкоъгълната при Galaxy A9 размазва по-отдалечените обекти и затова при S10+ тя е вдигната от 8MP на 16MP. Телефотото е задоволителна, макар и с една идея по-слаба от вече споменатия нов флагман на компанията.

Истинската изненада е при основната камера. На теория, тя трябва да позволи ясни снимки, във всякакви условия, включително и при намалена осветеност. На практика, дори модели на Huawei от 2017 г. се представят в пъти по-добре при подобни ситуации.


Но смартфонът се представя посредствено при снимане на ниска осветеност


Ако трябва да обобщим – Samsung Galaxy A9 позволява голяма универсалност при снимане в различни ситуации, когато светлината го позволява. Вечерно време – просто забравете за ясни изображения. Което е доста голямо разочарование, защото по дост показатели смартфонът е доста привлекателен.

Последната уловка – цената

На българския пазар, цената е ключова. Samsung Galaxy A9 беше странно позициониран при дебюта, като се продаваше на стойност от 1 200 лева без договор и субсидия от телекомите. В момента цената му падна до 949 лева, което го прави доста по-примамлив. Но предвид, че вече доста миналогодишни флагмани са на същите нива, част от предимствата му, като страхотния AMOLED екран и красивия дизайн, просто се изпаряват яко дим.


Свалената цена от 949 лева без договор е доста по-приемлива от първоначалната в размер на 1 200 лева.


В интерес на истината, пак е два пъти по-евтин от Samsung Galaxy S10+, който идва на цена от близо две хиляди лева. Ако трябва да бъда честен, Samsung Galaxy A9 в комбинация от по-новия хардуер на по-евтините S10 версии и цена от между 1 000 и 1 200 лева, щеше да има много повече логика. Особено ако напълно се махне излишната „достъпна“ версия S10E. Другият вариант е цената на A9 да падне с още стотина лева и тогава човек би се замислил. Но първоначалната цена от 1 200 лева беше просто безумна, а сега е леко над приемливата.

Като обобщение – Samsung Galaxy A9 разполага с всички камери, които ви трябват, но не и с качеството на снимките. Не бих го препоръчал, ако го взимате с идеята за снимки с фотографско качество или видео. В останалите ситуации е доста добър избор.


  • Елегантен дизайн с градиентна шарка
  • Страхотен AMOLED екран
  • Мощен за средния клас хардуер
  • Добра комбинация от телефото и широкоъгълна камера
  • Разочароващо качество на снимките, особено при ниска осветеност
  • Надграденият софтуер няма толкова висока добавена стойност
  • Bixby бутон
  • Странно ценово позициониране

Samsung Galaxy A9 (2018)

Дизайн - 8
Софтуер - 7.5
Хардуер - 8
Батерия - 7.5
Камери - 7.5
Цена-качество - 7

7.6

Много Добър

Първият смартфон с четири основни камери за всяка ситуация, но с лошо качество на снимките

User Rating: 2.55 ( 1 votes)

Свързани статии

Back to top button