IT БИЗНЕСНОВИНИ

Българската Software Group получи 18 млн. евро заем от ЕИБ

Българската технологична компания Software Group получи 18 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Средствата ще бъдат използвани за разширяване на бизнеса на фирмата, развойна дейност и развитие на нови решения, които да бъдат добавени към нейното портфолио.

Търсят се специалисти

В рамките на три години, Software Group планира да разкрие 200 нови работни места в България. Новите позиции ще са пряко свързани с разширяващата се дейност на компанията. От технологичната фирма обявиха, че основните позиции, които ще са на фокус са – софтуерни архитекти, инженери и разработчици, специалисти по качеството (QA), техническа поддръжка, бизнес анализатори и ръководители на IT проекти.


Kalin Radev Software Group„Глобалното ни разрастване достигна до фаза, при която няма как да продължим напред без подобен тип инвестиции“ Калин Радев


Новите сфери, които Software Group ще добави към портфолиото са решения и платформи свързани със застраховането, факторинг и Интернет на нещата (IoT). Компанията планира и осъществяването на стратегически партньорства с други фирми в сферата на технологиите и консултациите.

„Финансирането ще подкрепи амбициозните ни планове за растеж, които имаме през следващите три години“, коментира Калин Радев, основател и главен изпълнителен директор на Software Group. „Глобалното ни разрастване достигна до фаза, при която няма как да продължим напред без подобен тип инвестиции. Ще се радвам ако и други български компании се възползват от този механизъм за финансиране“, допълни Радев.

Калин Радев (Software Group) и Васил Худак

Кои са Software Group

Software Group е основана в България през 2009 г., която се фокусира върху разработването и предлагането на софтуерни решения за финансовите институции и помага за тяхното дигитализиране. Тя има с девет офиса – в България, Австралия, Египет, Гана, Индия, Кения, Мексико, САЩ и Филипините, като оперира в над 70 държави. Компанията разполага с около 350 служители, а в българското звено през 2017 г. са работили 212 души. С новите 200 работни места, компанията ще увеличи персонала си с над 50%.

Доста интересни са проектите ѝ в развиващите се страни. Компанията се фокусира в разработването на решения за по-лесното предлагане на финансови услуги в развиващите се страни. В Африка и някои части на Азия, достъпът до банки и елементарни разплащания може да се окаже доста проблемен. Затова, клиентите на Software Group включват фондации, като тази на Бил и Мелинда Гейтс, Световната банка, Mastercard, Банката за развитие на Азия и много други финансови институции.

ЕИБ – с повече фокус върху иновациите

Software Group е първото дружество, което получава подобно финансиране в България. Основните проекти на ЕИБ са свързани с частно-публични партньорства. В момента с кредит на стойност от 22 млн. евро от европейската институция се финансира втория етап от третия лъч на метрото в София. Още 67 млн. евро ЕИБ отпуска на Столична община за изграждането на комбинирана инсталация за топлоподаване и електроцентрала към „Топлофикация“.

Подпомагането на Software Group съвпада с идеята на банката да се концентрира повече към иновационни компании и такива, които придават висока добавена стойност.


Васил Худак„Европа няма как да поддържа своята конкурентоспособност ако развива компании, които в един момент да се придобият от китайски или американски гиганти“ Васил Худак


„Този е високо иновативен проект, който се осъществява като част от Инвестиционния план на Европа, ще подкрепи развитието на Software Group и откриването на нови работни места с висока добавена стойност“, коментира Васил Худак, вицепрезидент на ЕИБ. Той допълни, че с този заем, банката е успяла да разшири географското разпространение на проектите си в тази сфера.

„Европа няма как да поддържа своята конкурентоспособност ако развива компании, които в един момент да бъдат придобити от китайски или американски гиганти. С подобни средства се осигурява необходимия ресурс за тяхното допълнително разрастване“, поясни Худак.


250 млн. евро планира да инвестира ЕИБ през 2019 г.


Допълнително ЕИБ предостави заем от 20 млн. евро на Raiffeisen Leasing, като средствата след това ще се предоставят на различни малки и средни предприятия.

Банката е отпуснала средства на стойност от 217 млн. евро през 2018 г., а още 250 млн. евро са предвидени за настоящата година, допълни Худак.

ЕИБ е основната инвестиционна институция на Европейския съюз, като акционери са всички държави-членки. Худак обяви, че с очакваното излизане на Великобритания това ще доведе до преструктурирания на капитала, поради факта, че Острова допринася за 16% на бюджета на банката.

Свързани статии

Back to top button