MWC 2019НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Microsoft показа очилата за добавена реалност HoloLens 2

Световният мобилен конгрес (MWC) в Барселона обикновено е арена на дебюти на мобилни телефони и обявяването на сделки и технологии в телеком сектора. Тази година, Microsoft използваха изложението да представят следващото си поколение очила за добавена (AR) и смесена реалност HoloLens 2. Ориентирани основно за бизнеса, тази система все повече предлага възможности, които наистина доскоро бяха част от научната фантастика.

Новите AR очила разширяват функционалностите, като в комбинация с мощната облачна платформа Azure на Microsoft, се създава истинска екосистема. В която достъпът до виртуалните обекти, вече не е само ограничен до тясно специализирания хардуер.

HoloLens 2 1

Пълно потапяне

Основната цел на HoloLens 2 е да успее да потопи потребителите напълно във виртуалната среда. Доста усилия са положени в тази насока. Една от отличителните възможности е, че е разширено зрителното поле на екраните за добавена реалност. Запазена е високата разделителна способност от 47 пиксела за всеки градус. Това е важен аспект, защото достъпните решения за AR в момента използват екраните на смартфони, които се интегрират в очилата. С което броят на пикселите е близо два пъти по-малко – около 24 за всеки градус.

HoloLens 2 комбинира още доста технологии за прецизно отчитане на движение на тялото, ръцете и дори погледа. Очилата знаят много добре накъде и какво гледате в момента. По този начин софтуерът отчита и приоритизира тези елементи, към които сте се фокусирали погледа. По-важното е, че HoloLens 2 разпознава кой потребител ги използва. Вградената система за разпознаване по ириса, предоставя и високо ниво на сигурност, което е доста важно за високотехнологичните корпоративни решения.

Друг ключов елемент е във възможността на очилата да разпознават и следят ръцете на потребителя. Това е много важно, за да може да има максимално прецизно взаимодействие с виртуалните предмети. Тук не говорим само за големи компоненти, но и за дребни елементи, които са част от сложна машина например.

Към всичко това добавяме и факта, че са включени и широк спектър от гласови команди. Можете да задавате на някой компонент от интерфейса да „ви следва“. По време на демонстрацията в Барселона, тази функционалност беше показана с браузъра, но може да се направи с всеки отделен елемент. Добавена е възможността да се пише чрез глас.

HoloLens 2 4

Дигиталната конферентна стая

Чрез виртуалната технология, можете да създадете истински работен офис във виртуалното пространство. Навсякъде със себе си. Буквално, според Microsoft, можете да превърнете всяка стая в пълноценен офис – с отделни елементи, прототипи, табла с информация и др.

Възможностите не се ограничават дотук. HoloLens 2 може да пресъздаде дигитална конферентна стая, в която да комбинирате физически с дистанционни срещи. В предишната версия на AR, Microsoft показаха визия за създаване на подобни интерактивни разговори. Това става чрез създаването на холограмни аватари на хората, които участват дистанционно.

Microsoft, не само демонстрира подобни функционалности, но и добавя редица допълнителни екстри. По време на демонстрацията, в среща бяха трима души – двама на живо, а последния беше дистанционно. Те създадоха собствена виртуална зала за срещи, с табло и дори виртуални прототипи на играчки. Всеки един от тях с помощта на HoloLens може да си взаимодейства с тези дигитални елементи. Да създава бележки, които да залепя на играчката примерно или на таблото.

Готиното е, че всеки от участниците в срещата може да прави онлайн търсене чрез гласова команда. Резултатите се появяват пред него под формата на картинки или балони с информация. Той може да избира някой или няколко от тях, да ги уголемява, групира и дори закача на таблото. Най-яката част – всеки един от присъстващите с HoloLens 2 може да ги вижда и дори да предлага свои варианти.

Интернет на холограмите

Дотук говорихме само за това, което може да се ползва само със специалните очила на Microsoft. Компанията вече не ограничава софтуерната технология само до HoloLens 2. Чрез корпоративната облачна платформа Azure, достъп до тази виртуална среда ще има всеки с умно устройство с камера и съответното приложение.

Microsoft демонстрира тези възможности, като показа среща на човек с HoloLens 2 и на такъв с таблет. Жената с умното устройство може да вижда всичко, което се случва във виртуалната среда. Но само този, който носи HoloLens 2 може да взаимодейства с него. Това е ключовата разлика. Предимството е, че хора, които трябва да видят определени концепции, планове или продукти, без да е необходимо да ги „пипат“.

Технологичният гигант описва концепцията като Интернет на холограмите.

HoloLens 2 3

Все по-отворени

HoloLens 2 има безкрайни приложения, като Microsoft демонстрира някои, които вече се осъществяват с някои от редицата им корпоративни партньори. Очилата за добавена реалност могат да се прилагат не само за проектиране, срещи, но и за служители, които трябва да ремонтират или сглобяват сложни машини.

По-интересният елемент е в прегръщане на все по-отворения подход към разработчиците. Microsoft обяви, че ще позволи на компаниите да създават собствени онлайн магазини за приложения, тоест те няма да са ограничени само с Microsoft Store. Вторият компонент е, че софтуерният гигант има партньорство с Mozilla за предоставяне на браузъри с отворени възможности в HoloLens. Това е огромна промяна, защото допреди няколко години, Microsoft правеше всичко възможно да обвърже потребителите със своите версии на Internet Explorer и Edge.

Последното действие на компанията в отваряне е към цялата платформа, тя ще даде много по-голяма свобода при разработване на приложения за HoloLens 2. Всичко това е доста голяма промяна в корпоративната култура на Microsoft. Макар и за момента тя да се ограничава само до очилата и решенията за добавена реалност.

Цената на самостоятелния комплект на HoloLens 2 е 3 500 долара. Да, може да изглежда много, но на фона, че вече имаме смартфони на цена от 2 500 долара, разликата не е толкова голяма. Особено, че става въпрос за съвсем различна и иновативна технология.

Във всички случаи, HoloLens е една от големите новини на MWC, независимо от това, че водещите заглавия ще доминират главно около гъвкавите смартфони. Определено тези ходове на Microsoft ще бъдат интересни и имат шанс да са водещи при развитието на технологиите през следващите години.

Пълната презентация на Microsoft от Барселона, можете да видите тук:

Свързани статии

Back to top button