IT БИЗНЕСТЕХНОЛОГИИ

Dentsu Digital Camp: Дигитализацията не е трансформация

Четейки това заглавие най-вероятно се събужда една от следните две реакции. Леко избухване в стил „Тия луди ли са?“ или иронична усмивка, подкрепена с „Колко е погрешно това твърдение“.

Те са абсолютно нормални, но и първосигнални. Защото години наред слагаме знак за равенство между дигитализация и трансформация. Светкавичните темпове на промяна вследствие на новите технологии, правят адаптацията на бизнеса доста трудна. В много случаи, повечето компании стоят като парализирани или се лутат от една тенденция към друга.

За последното десетилетие дигитализацията е сочена като основна сила, която преобръща пазара. Редица корпорации, които успяват да пренесат дейността си в цифровия свят, а някои, които дори автоматизират процесите смятат, че са постигнали пълната промяна.

Погрешното уравнение

Противно на разбиранията на повечето хора, дигитализацията не е равна на трансформация. Просто защото бъркаме самия процес с един от инструментите. Това е основната теза на Сю Маккъскър, главен мениджър отговорен за глобалните клиенти в Isobar по време на събитието Dentsu Digital Camp 2019, което се проведе в София днес.

„Компаниите лесно могат достигат до дигитализация на бизнеса си, но трансформацията е много по-сложен и труден процес“, обяснява Маккъскър. „Тя изисква пълно преосмисляне на бизнес модела на корпорацията както и промяна и диверсификация на източниците на приходи“. Според нея не е задължително трансформацията да се осъществи посредством тотална промяна на дейността на компанията. Но останалите елементи е хубаво да се преосмислят и оптимизират. Казано на по-прост език, технологиите променят напълно потребителското поведение, което изисква и цялостна промяна на подхода на бизнеса.

Нейният пример за успешна рекламна кампания базирана на иновации, културни особености и преживяване в Китай беше един от основните акценти по време на събитието Dentsu Digital Camp.

Dentsu Digital Camp 2019 Sue McCusker

Веригата за бързо хранене, която стана технологичен бранд

Веригата за бързо хранене KFC има дълга и успешна история в Китай. Брандът е един от малкото американски такива, които не само се налагат в най-голямата по население държава в света, но и задържат водещи позиции. Нарастващата конкуренция в Китай кара популярната марка напълно да промени подхода си.

„Не е важно какво брандът казва, а какво прави. Компанията трябва да предприеме истински действия, за да спечели потребителите“, коментира Маккъскър.

В случая с KFC, се налага пълно преосмисляне на подхода към клиентите в Китай. Компанията и рекламната агенция достигат до извода, че яденето вече не е само задоволяване на личния вкус. То е социално изживяване, което задължително трябва да се сподели. Един от ефектите на непрекъсната свързаност, смартфоните и социалните мрежи.

KFC Dentsu

Как KFC превзе сърцата на младите китайци

Изхождайки от тази тези, KFC се насочва към младите китайци (на възраст между 15 и 33 години), които са над 250 млн. души. Огромна, но и доста претенциозна потребителска маса. За да може да бъде достигната, трябва да се вкара културата на страната и на аудиторията в бранда.

KFC взимат новите технологии, тенденции и спецификите на аудиторията и културата и забъркват една наистина уникална рецепта. Работата в тази насока е от няколко години, като целта е да се свържат всичките над 5 600 ресторанта в Китай в дигитална екосистема – с дигитални и мобилни разплащания, лицево разпознаване и автоматично обслужване. Конкретната представена кампания се надгражда над нея и се състои от няколко компонента.

Първият е специално партньорство с мобилната игра Onmyoji, която е истински хит в Китай. Веригата за бързо хранене разработва специална версия на играта, която е достъпна единствено в нейните ресторанти. Отделно се предлага специално меню, което отключва допълнително дигитално и AR (добавена реалност) съдържание за нея.

Onmyoji

Другият интересен компонент е в разработването на специална услуга за пускане на музика K-Music. Потребителите могат да слушат избрани песни със смартфона си, като сканират специален код принтиран на подложките на таблите. Услугата става толкова популярна, че се превръща в своеобразен боксофис. KFC не само, че не плаща за излъчването на песните, но и самите разпространители дават пари за включването на нови и нови парчета. С което веригата всъщност отваря нов източник на приходи.

Последният компонент е разработения мобилен портал за поръчки и персонализирано изживяване, чрез който потребителите могат да правят почти всичко. Дори и предварителни поръчки, които просто да вземат от даден магазин.

Резултатите са впечатляващи – порталът разполага с над 120 млн. абонати в рамките на няколко месеца. Посетителите масово са китайски милениеали. Ако обаче вземете едно към едно кампанията и се опитате да я приложите в друга част на света, е много вероятно да се провалите. Не защото Китай разполага с огромен мащаб и 120 млн. потребители са под 10% от населението на страната. Самата инициатива е специално създадена за специфичните особености и предпочитания на младите китайци. Или с други думи културата на държавата е тясно интегрирана в бранда.

Ключът към доверието

Един от основните фокуси и предизвикателства в бързия свят на технологичния маркетинг е свързан с един на пръв поглед неочакван фактор. Потребителското доверие. Подобно на междуличностните отношения, то се гради много бавно и трудно, но може да се изпари буквално за секунди. Последното е факт в ерата на постоянно свързания свят.

Затова е нормално, че според Дан Хейгън, главен стратегически директор на iProspect, това да е най-големия страх на хората от маркетинг средите. Тезата е подкрепена от специалното ежегодно запитване, което компанията прави в рамките на Dentsu. При него се интервюират стотици маркетинг експерти по света. Тази година 70% от запитаните изразяват опасения за доверието на потребителите в бранда.

Dentsu Digital Camp 2019 Dan Hagen

Хейгън смята, че то се гради на три основни стълба – правдоподобност, уместност и надеждност. Всеки един от тях може да се засили чрез различни инструменти. Правдоподобността се изгражда чрез намирането на цел на марката и кампанията, комуникацията и технологията. Последната е ключова, като тя трябва да е искрена и прозрачна. 90% от потребителите са готови да простят на марката ако тя признае вина за грешките си и се опита да ги поправи.

Уместността изисква изграждането на по-лична и емоционална връзка с потребителите. Последните не трябва да се разглеждат само през погледа на сухата статистика, коментира Хейгън по време на Dentsu Digital Camp. Гласовите асистенти могат да бъдат мощно средство през следващите години, в постигането на това.

Надеждността се движи основно от удобност. Ако потребителите срещат трудности в използването на продукти или услуги те ще се откажат.

Свързани статии

Back to top button