ТЕХНОЛОГИИ

Когато границата между човека и технологията изтънее

Едно от най-големите отличителни черти между човека и останалите животни е, в създаването на инструменти. Способността на нашите далечни предци да конструират собствени сечива, да използват огъня, колелото и различни други прости предмети, с които да променят живота си. Някои животни също си помагат, но само с готови такива. Човекът може да ги създаде от нулата. В същия момент те постепенно трансформират начина му на живот до неузнаваемост. Технологиите и иновациите са съвременните инструменти, които задвижват напред развитието му като вид.

За последните десетки хиляди години, в целия този процес има ясно разделение между човека и инструментите, които използва. Независимо дали става дума за просто сечиво, механична машина или облачна система в център за данни.

Бавно и неусетно сме изправени пред нова революция. Защото все повече тази невидима граница започва да се размива. През XX век вече ставаме все по-зависими от технологиите и иновациите, но разделението успяваше да се запази. Настъпват ли времената в които то ще изчезне? На този въпрос, ще се опитат да отговорят лекторите на събитието Innovation Explorer, което ще се проведе след точно седмица в Sofia Event Center на 21 февруари. То се организира за пета поредна година от Innovation Starter и „Капитал“, а в настоящото издание TechTrends е медиен партньор.

Научната фантастика и реалността

Да продължим с размиването на границите между технологиите и хората. Нека вземем за пример една любима на много автори на научна фантастика тема – тази за изкуствения интелект (AI). През последните години сме свидетели на доста големи пробиви в сферата, като алгоритмите се опитват да мислят логично и да се съобразяват с контекста. Някои от тях, като този на Google, вече могат да се изявят като истински професионални геймъри.

В класическата научна фантастика AI много често е посочван за причината за изтребването на човешката раса. Или поне до превръщането ѝ в застрашен вид или енергиен източник. За подобен сценарий вече предупредиха редица големи имена от света на науката и технологиите, като Бил Гейтс, Илон Мъск и Стивън Хокинг.

Все още има една съществена разлика от това, което имаме в реалния живот и това, което се описва в редица книги, филми, сериали, игри и др. AI все още е само и единствено инструмент на човека. Той не е преминал през невидимата граница в която да можеш да го объркаш с живи хора. Засега… В почти всички научно-фантастични творби изкуственият интелект развива собствено съзнание, воля и идеи. Това е невидимия Рубикон, който тепърва трябва да бъде прекосен. Светкавичното развитие на AI през последните години подсказва, че все повече въпросът не е дали, а кога това ще се случи.

Хора и технологии

Темата за хората и технологиите е водеща в тазгодишното издание на Innovation Explorer. Панелите ще са само два. Първият „Технологии“ ще разказва за изобретатели, които създават инструментите на бъдещето, които все повече надминават нашите възможности. Вторият „Човеци“ е концентриран около личностите, които създават иновации и творят без да използват сложни инструменти. Или поне не толкова директно, както изобретателите. Основно това са хора от медицината, спорта, изкуството и др.

Списъкът с лектори на Innovation Explorer 2019 включва Йоан „Бутзи“ Алина – магьосник от Франция, Дан Рамдсен, креативен директор по потребителско изживяване в BBC, а Робърт Баер е бивш служител на ЦРУ и настоящ ТВ водещ. Пълният списък със специални гости и програмата, можете да видите на сайта на събитието.

Свързани статии

Back to top button