ТЕХНОЛОГИИ

Американската армия ще се оборудва с мини дрони Black Hornet

Армията на САЩ планира да закупи миниатюрни дрони с размерите на колибри или врабче, с които да оборудва някои предни сухопътни части. Малките безпилотници се казват Black Hornet и са разработени от FLIR Systems.

Американската армия е възложила договор на стойност 39.6 млн. долара срещу, който компанията трябва да достави неуточнен брой от миниатюрните дрони. FLIR ги нарича още персонални разузнавателни системи (PRS) и те имат за цел да осигурят по-добра видимост на бойното поле на малки бойни части, като взводове или отряди.

Black Hornet наподобява миниатюрно хеликоптерче, което може да се побере изцяло в човешка длан. Безпилотния летателен апарат (БЛА или UAV) е снабден с камера с висока резолюция, която може да предава HD видео в реално време на намиращите се наблизо войници. Той е малък, лек и компактен, дълъг е едва около 12-13 см. Има радиус на управление до около 3 км, а продължителността на полета му е около 25 мин. с едно зареждане на батерията.

Кадрите се предават през специален закодиран канал, така, че да не може лесно да бъде прехванат. Самият Black Hornet се управлява със специално дистанционно, което наподобява боен таблет.

Първите доставки на миниатюрния дрон ще започнат през тази година. До момента FLIR е продала над осем хиляди Black Hornet на различни военни клиенти по света. Настоящата партида за американската армия е предназначена за първична интеграция с бойните съединения. Което означава, че ще могат да се използват в реални условия от фронтовите части.

Свързани статии

Back to top button