IT БИЗНЕСНОВИНИ

Българската Dronamics ще доставя с дронове за германската Hellman

Българската компания, която разработва товарни безпилотни самолети ще започне да извършва доставки на германската Hellman. Идеята е да се подобрят логистичните възможности и преодолеят проблемите с транспорта в Европа, които бяха създадени покрай коронавирус пандемията.

Процесите, които бяха задвижени през последната година е преобръщането на морския транспорт към въздушен. Може пътническите полети да бяха замразени или понижени значително, но карго такива бележат повишено търсене. Това води до претоварване на летищата в техните карго зони.

Товарните дронове на българското дружество Dronamics изискват доста по-малко ресурси за поддръжка и могат да обслужват по-важните и експресни доставки. Логистичният оператор Hellman се надява да облекчи трафика и да им даде повече опции за доставки.

Спешно карго

DRONAMICS-Droneport

Безпилотниците на Dronamics ще влязат в ролята на спешно карго. Те няма да заменят напълно товарните самолети, а по-скоро ще предоставят стоки, от най-първа и спешна необходимост. Като ваксини, резервни части за ключови машини, кръвна плазма, животоспасяващи лекарства и други. До голяма степен това се дължи на факта, че карго дроновете са с доста по-ограничен капацитет от по-големите си и пилотируеми събратя. Моделите на Dronamics могат да превозват до 350 кг на разстояние до 2 500 км. Обсегът им ги прави идеални за покриване на Европа.

„В момента виждаме голяма част от морския товарен транспорт да се преориентира към въздушен“, коментира Ян Клайнелащюс, главен оперативен директор на Hellman, в прессъобщение на Dronamics. „Това подчертава необходимостта от нови опции за пренос на карго“.

Той описва решението на българската компания Dronamics, като революционно в товарния бизнес. Клайнелащюс подчертава, че това не означава, че в бъдеще компанията ще премине изцяло на безпилотници. Hellman е глобален оператор, а дроновете ще се ползват най-вече за специализиран превоз в Европа. „За товарни полети в рамките на Европа те са важна добавка“, поясни той.

Развиващият се стартъп

dronamics-europe-network

Dronamics е българска компания основана през вече далечната 2014 г. и е един от малкото стартъпи с наистина иновативен и потенциален продукт. През първите шест години тя събираше средства и развиваше своя товарен безпилотник, който носи името Black Swan. През 2018 г. прототип на карго дрона прави първите си полети, а две години по-късно – в края на 2020 г. са сключени и първите договори за опериране от европейски летища. Black Swan се различава от различните безпилотници за доставки, като тези на Amazon и Google, с това, че той е специализиран да пренася по-големи товари на значителни разстояния. Серийният модел покрива споменатите параметри за транспортиране до 350 кг пратки на разстояние от 2 500 км.

Важен компонент са договорите с летищата, като през декември 2020 г. бяха подписани контракти в пет такива в Лиеж в Белгия, Бреша в Италия, Шьовде в Швеция, Сейнайоки във Финландия и Осиек в Хърватска. По думите на Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics до към лятото на 2021 г. те са увеличили споразуменията си. Общо са подписани споразумения с 39 летища в 13 европейски държави.

DRONAMICS Sustainability chart 20210528_

Плановете на Dronamics са да доставят 60 дрона през 2022 г., които да правят доставки за Hellman през вече споменатата верига от летища. Използват се стандартни двигатели, които са сертифицирани от регулаторите, както и няколко допълнителни системи за безопасност. Една от тях е кодиран сигнал за GPS навигация, който е по-издръжлив на смущения и заглушавания.

Партньорството между Dronamics и Hellman е ключово за българското дружество. То вече разполага с мрежа от летища, от които да оперират, а вече имат и първия си договор за оперативна дейност. Пандемията изигра важна роля за компанията, която предлага бързо и сравнително евтино решение за карго доставките.

Свързани статии

Back to top button