НОВИНИ

Най-интересното от технологичния свят за 7 февруари

Daily News: Германия срещу Facebook за данните, новите Motorola Moto G7 смартфони и резултатите на Twitter

Германия настоява Facebook да ограничи събирането и комбинирането на данни в платформите ѝ

Германският антимонополен орган е предупредил Facebook да ограничи обемите по събиране и комбиниране на данни на потребителите в страната. Според регулатора, това трябва да става с изричното съгласие и знание от страна на абонатите. Социалната мрежа загатна, че може да слее софтуерната база върху която се градят едни от най-популярните приложения – WhatsApp, Messenger и Instagram. Обединяването на информацията ще даде на Facebook нови измерения и гледни точки на потребителите ѝ.

Германският регулатор разследва начините за събиране на данни. Те включват, както тези на социалната мрежа, на нейните други, за момента самостоятелни услуги, така и събирането на информация от трети страни. Цялото това обработване според антимонополния орган в Германия трябва да става със знанието на потребителите. Facebook обяви, че ще обжалва това решение.

Microsoft ще предостави автоматизирани системи за здравеопазването

Microsoft от известно време работи по автоматизирани системи за комуникация (чат ботове и асистенти базирани на изкуствен интелект) в здравеопазването. Експериментите датират от 2017 г., като сега компанията ще демонстрира техните възможности. Това ще стане следващата седмица по време на специализираната конференция Health Information Management Systems Society (HIMSS). Microsoft ще ги направи достъпни за широк кръг от специалисти и институции.

Освен възможността за създаване на специални чат ботове, компанията ще предложи и по-лесна интеграция на данни за болници и лечебни заведения. Първите ще могат да помогнат за по-добрата комуникация между доктори и пациенти, както и между служителите в болниците.

Motorola Moto G7 Plus

Motorola представи G-серията си смартфони – два от тях дебютираха в България

Motorola представи днес обновената си Moto G серия смартфони. Глобалният дебют беше поставен в Бразилия. Тя включва четири модела, които покриват почти целия спектър от атрактивния ценови сегмент между 300 и 600 лева. Това са Moto G7, Play, Power и Plus. Два от тях дебютираха в България, като вече се предлагат от Vivacom. Като след няколко месеца и другите два ще бъдат достъпни за българските потребители. Наличните в момента са Moto G7 Power и G7 Plus.

Повече за тях и за Motorola, прочетете ТУК.

Примката около Huawei и ZTE по света се затяга

Huawei и ZTE продължават да са под прицела на регулатори и държави от Западния свят. Предполага се, че двете китайски компании помагат за подслушване в полза на властите в Пекин, чрез своето телекомуникационно оборудване. Преки доказателства за това няма, но доста държави взимат мерки. Най-големият им противник и поддръжник на тази теза – САЩ, подготвя потенциален закон, който ще засили въздействието върху ZTE. Миналата година беше достигнато споразумение за компромис спрямо китайската компания, но в момента се подготвя връщането на мерките в сила.

Италия обмисля да забрани използването на ново оборудване от ZTE и Huawei, твърдят местните медии. Така, постепенно проблемите на компаниите ще се пренесат на Стария континент. Huawei пък беше принуден вчера да отговаря на въпроси от британския парламент, които включват различни елементи свързани с киберсигурността в страната. Специално за дейността на компанията във Великобритания има създадена комисия, която следи за нередности. Huawei обявиха, че ще им трябват до пет години, за да отговорят на всички изисквания на Лондон.

Twitter отчита силни приходи, но по-малко активни потребители

Социалната мрежа Twitter отчита добри приходи, но по-малко активни потребители. Постъпленията на компанията през последните три месеца на 2018 г. се увеличават с 24% на годишна база до 909 млн. долара. Нетната печалба се удвоява до 255 млн. долара. „Много хубаво, не е на хубаво“ – тази народна поговорка важи с пълна сила за Twitter. Компанията обяви, че активните ѝ месечни потребители намаляват от 326 на 321 млн. абонати. Което не е добър сигнал за социалната мрежа. Поради тази причина, акциите на Twitter поевтиняха с малко над 9%.

Amazon и Sequoia Capital инвестираха в компания за автономни коли

Компанията за автономни коли Aurora Innovations привлече финансиране от 530 млн. долара. Водещи инвеститори са Amazon и фонда Sequoia Capital. Зад Aurora Innovations стоят трима известни личности, свързани с автоматизацията и роботиката. Първият е Крис Урмсън един от първите ръководители на проекта за автономни коли на Google. Следва Стърлинг Андерсън, който е бил част от екипа зад автопилота на Tesla. Последният – Дрю Багнел е съосновател на специалното развойно звено на Uber. Тримата имат силен фокус в разработването на автономни автомобили и близо 250 служители, сега могат да се съсредоточат в следващата фаза от проекта. Компанията вече тества модифицирана кола, която да се кара без помощта на шофьор. Тяхната цел е да дадат тласък на тази ниша, която през последните години, като че ли загуби силната инерция.

Свързани статии

Back to top button