IT БИЗНЕСНОВИНИ

Facebook и Telus разкривт център за преглед на съдържанието в София

Facebook разчита на няколко начина за преглед на съдържанието, което се публикува в социалната мрежа. Първият е чрез специални алгоритми, които следят за спазването на определени критерии. Вторият е ръчен – чрез специалисти, чиято задача е да проверяват дали постове и видеа отговарят на принципите на Facebook. Социалната мрежа обяви пред Капитал, че разкрива център за преглед на съдържанието в София.

Той ще се оперира от Telus International, които са една от най-големите компании за изнасяне на дейности по поддръжка и бизнес операции в столицата. Тя ще отговаря за намирането и обучението на специалисти със съответните езикови характеристики. В рамките на годината, в центъра ще работят около 150 души, които ще преглеждат съдържанието във Facebook, публикувано основно на турски, руски и казахски езици. Постовете, снимките и клиповете на български, поне за момента, продължат да се модерират от екипите на социалната мрежа в Дъблин, Ирландия и Есен, Германия.

Точният брой на необходимите за Facebook специалисти, ще зависи пряко от обема съдържание, което трябва да се преглежда и одобрява. Ако потокът на информация е прекалено голям, Telus ще трябва да разшири екипа. Възможно е в един момент, част от модерацията на българско съдържание да бъде пренесено от германския и ирландския офис в София. За момента това не е приоритет.

Facebook разполага с около 30 хил. души, които преглеждат съдържанието в социалната мрежа и отсяват потенциални сигнали за недобросъвестно такова. Компанията рязко разшири тази своя дейност и се опитва да неутрализира мисинформацията, която се разпространява на нейната платформа. Това става след потенциалните обвинения, че социалната мрежа е била използвана от руски „тролове“ за вмешателство в изборите за президент на САЩ през 2016 г.

В момента Facebook е атакувана от една страна, че не предприема достатъчно действия за опазване на информационната среда. Социалната мрежа полага доста усилия в неутрализиране на тази критика, като модераторските ѝ екипи се увеличиха повече от четворно през последните две години. Но от друга е обвинявана, че цензурира неправомерно различните гледни точки.

Свързани статии

Back to top button