IT БИЗНЕСНОВИНИ

България е на 41 място по иновации, според Bloomberg

Всяка година, световната агенция Bloomberg подрежда най-иновативните държави, чрез специален индекс. В последното издание България заема 41 място. Страната ни е заемала същото през изминалата 2018 г. Така Bloomberg, показва, че по отношение на средата на иновации и възможности няма голяма промяна в българската държава. Дори, ако погледнем по-назад, страната ни е заемала 39 място в класацията през 2015 г. За сравнение, Румъния заема 29 място, като се издига с шест позиции спрямо предходната година, а Гърция е 35-а.

Bloomberg Innovation Index 23-50

Компонентният индекс

Иновационният индекс на Bloomberg се състои от няколко компонента. Интензивност на развойната дейност, добавената стойност на производството, продуктивността, наситеността на високи технологии, ефективност на висшето образование, изследователска концентрация и заведени патенти. В тях страните се подреждат по позиции и после се взима средната стойност, която формира крайното класиране в индекса.

Колкото и странно да звучи, България е най-напред по добавената стойност на производството, следвано от ефективността на висшето ни образование. Най-силно изостава по продуктивност и патентна дейност. От слабите ни сегменти, първия може да се реши с по-фокусиране върху дигитализирането на икономиката ни, което е извод на изследователската фирма McKinsey, публикуван наскоро.

Bloomberg Innovation Index Top 22

Лидерите

Южна Корея остава световен лидер в иновациите, но в почти цялата челна десетка има размествания. Германия е втора, като се изкачва с две позиции. Други, които напредват са Финландия, Швейцария и Израел. След кратко отсъствие в Топ 10 иновативни държави се завръща САЩ, които са на осмо място. Позиции отстъпват Франция, Швеция, Сингапур, Япония и Дания. Последната излезе от челната десетка, като се срина с три места.

Лидерите в отделните категории са:

Интензивност на развойната дейност – Израел

Производство с добавена стойност и продуктивност – Ирландия

Наситеност на високи технологии и патенти – САЩ

Ефективност на висшето образование – Сингапур

Изследователска концентрация – Дания

Свързани статии

Back to top button