CES 2019PLAYНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Alienware Area-51m – модулният геймърски лаптоп

Геймърският бранд на Dell – Alienware – не изостана спрямо конкурентите си, които на изложението CES в Лас Вегас разкриха последните тенденции в най-високия клас лаптопи. Новият Alienware Area-51m се опитва да пренесе дългогодишните концепции от настолните компютри в преносимите. А именно – лесната възможност за ъпгрейдване на ключови компоненти.

Двата проблема на геймърските лаптопи

Модулността на настолните РС-та ги прави предпочитано устройство за най-запалените играчи. Пренасянето ѝ в мобилен формат не е никак лесна задача и не е тайна, че разработчиците на геймърска техника експериментират от известно време с тази концепция.

Така на CES, брандът на Dell представи своя Alienware Area-51m, който си поставя тежката задача, да реши два от най-наболелите проблеми при сегмента на геймърските лаптопи. Първият е вече спомената лесна възможност за подмяна с по-мощни части. Вторият е да разчупи тенденцията, която повечето производители спазват през последната година-две. А именно да представят изчистени и тънки лаптопи, които обаче да се лишават от мощта на най-добрия геймърски хардуер на пазара. Така например Razer с техните Blade 13, които на хартия се водят геймърски устройства. Реално са ултрабуци, които за да могат да подкарат нормално последните игри, трябва да се закупи отделна външна видеокарта.

Alienware area 51m
Alienware Area-51m се разглобява почти като обикновен настолен компютър

Решението на Alienware

Alienware Area-51m решава всички тези проблеми със своята модулна конструкция. Тя позволява на геймърите да заменят не само твърдия диск, оперативната RAM памет, но и видеокартата, както дори и самия процесор. Процесът по подмяна е идентична с тази на повечето настолни компютри. В него са включени доста винтчета, куплинги за кабели и ако се решите да сменяте процесора – термалната паста е задължителна. Просто всичко става доста по-лесно спрямо повечето традиционни лаптопи, в които всички компоненти са наместени с часовникарска прецизност и/или са директно залепени/споени за дънната платка.

Така вече няма да сте ограничени от няколко конфигурации, които производителят предлага. Можете да изберете друг процесор или видеокарта или след време да си вземете нов модул, който да не направи лаптопът ви безвъзмездно остаряла машина.

Alienware предлага новия Area-51m с най-новите процесори на Intel – деветото поколение Core i9-9900K, i7-8700 и i7-9700K, заедно с последната мобилна версия на видеокартите на NVIDIA RTX-2080.

Освен тях, лаптопът разполага със 17-инчов екран, с Full HD резолюция и честота на опресняване от 144Hz. Както и специално охлаждане – отдолу, отзад и по периферията на корпуса, за да се гарантира добрата работа на мощните компоненти.

… и скритата уловка

Има една съществена уловка – видеокартите използват специална платка изработена от Dell. Форматът се казва DGFF, като нито NVIDIA или AMD са потвърдили, че ще го поддържат. Alienware коментират, че бъдещите графични чипове се очаква, като размери и енергийно потребление да пасват на специалната платка. Но не дават 100% гаранции.

Дали ще има части за ъпгрейд след години е всъщност основния ключов въпрос за иначе доста добрия геймърски лаптоп Alienware Area-51m. Концепцията е добра, но от друга страна, конкуренцията търси други решения на проблемите с вкарването на мощен софтуер в компактен формат. Много добър пример за това е Asus ROG Motherboard G2700, който също беше представен в Лас Вегас тази седмица.

Свързани статии

Back to top button