НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Вторият AI опит на Apple

Помните ли Siri? Не беше далеч времето, когато на умните гласови асистенти се предписваше, че ще изградят утопично бъдеще с елементи от научната фантастика. Някои експерти дори бяха убедени, че около тях ще се изградят собствени екосистеми, които ще заменят настоящите платформи, като Android, iOS, Windows и др.

Това беше и първият път, когато постиженията на изкуствени интелект (AI) бяха представени като бъдещето на човешката цивилизация. Затова бяха вградени почти навсякъде. Всяка нова пералня, хладилник, безжични слушалки разполагат с такива, дори и в момента. Гласовите асистенти обаче се провалиха. Липсата на прецизност, както на езиковото разпознаване, така и в отговорите, които предоставяха. Последният им проблем е този свързан с опазването на личните данни, като се оказва, че записите редовно се четат от компаниите.

Сега същият ореол се слага и на генеративните AI модели, като ChatGPT. Универсален помощник, който може да създаде различно по тип съдържание в рамките на няколко минути, понякога дори само с описание от едно изречение. Практичното му приложение за момента е доста по-широко и особено по-младата аудитория го използва доста. Тя вече не ползва Google търсачката, а предпочита да попита ChatGPT. Което носи своите рискове, но не това е темата днес.

На тазгодишното издание на своята конференция за разработчици WWDC 2024 Apple представи доста тясна интеграция на свой генеративен AI за всичките си устройства. От смартфони, през таблети до лаптопи и настолни компютри. Технологичният гигант прави това навреме, след като Microsoft го задмина по пазарна оценка именно, заради своите инвестиции в изкуствения интелект.

Провалът на Siri

Steve_Jobs_iphone4_2010

Siri беше последният голям проект на съоснователят и основен визионер на Apple Стив Джобс. Противно на много разбирания, гласовият асистент не е дело на компанията, а е придобит от нея. Компанията Siri е създадена под крилото на Центъра за изкуствен интелект на Научния институт на Станфорд и първоначално е била част от Агенцията за авангардни разработки (DARPA) към Министерството на отбраната на САЩ.

Стив Джобс придобива Siri през 2010 г. за над 200 млн. долара. Целта му е да реализира визията си от края на 80-те години на миналия век, за изграждане на гласов асистент. Който да замени голяма част от традиционния интерфейс – мишка, клавиатура и сензорен екран. Година и половина по-късно се появява Siri за новия тогава iPhone 4S. За съжаление Стив Джобс не успява да види резултата от своите идеи, защото малко преди премиериата през 2011 г. почива от рак на панкреаса. Това е първата премиера на новия изпълнителен директор Тим Кук. За да се застрахова от проблемните резултати, приложението се води „бета“, от която не излиза и до ден-днешен.

Siri не успява да се наложи, точно заради липсата на прецизност, което е проблем на всички гласови асистенти. Приложението не успява да разпознае добре всички думи и изречения, трудно хваща акценти или диалекти. Заради което последващите действия на асистента доста често са погрешни. Siri, така и не излиза от своята бета версия и почти е изоставен, като изключим няколко устройства като Apple Home, които го поддържат живо като услуга.

AI или Apple Intelligence

Apple-WWDC24-Apple-Intelligence-hero-240610_big.jpg.large_2x

Apple беше един от малкото гиганти, които не скочиха веднага на генеративната AI треска. Причината за това беше тривиална – компанията просто нямаше готово решение, което да предложи. Вместо това, в типичния за нея стил, тя го разработи „на спокойствие“, без да вдига много шум. Едва през май 2024 г. се появиха първите научни разработки на инженерите на гиганта, които представяха част от възможностите на новия AI езиков модел.

По това време, Google, Meta и Microsoft (през OpenAI) вече започнаха активно да интегрират свой генеративен изкуствен интелект в своите услуги. Това изоставане на Apple им коства първото място сред технологичните гиганти, като пазарна оценка. Залагането на OpenAI пък цементира Microsoft като новия лидер по този показател.

Така, на конференцията WWDC 2024, Apple представи своя нов AI, който носи хитрото име Apple Intelligence (съкращението също е AI). Технологичният гигант в своя стил го интегрира тясно с редица възможности на всички свои устройства. Новото приложение разпознава текст, включително и ръкописен, след което разбира контекста и създава необходимото съдържание. Казано накратко – класически генеративен AI.

Нов живот за Siri

Siri-2-0

Макар и да представя подобно решение почти последна спрямо конкурентите си, Apple го прави сравнително добре, поне на пръв поглед. Ножът с две остриета е, че езиковият модел MM1 е базиран частично на неуспешния Siri. Това помага на компанията да не започне от нулата, но и тепърва ще разберем дали алгоритмите са значително подобрени спрямо тези на гласовия асистент. Случайно или не, Apple Intelligence върви със същия дребен шрифт, като при Siri, че ще бъде „бета“ версия.

Apple обаче не се отказва от гласовия си асистент. В представянето на Apple Intelligence, компанията изрично подчертава, че той ще вдъхне „нов живот на Siri“. Като даде на услугата „супер сили“, нов дизайн, значително подобрено езиково тълкуване и възможност да се пита асистента с текст. С други думи, Siri ще се превърне в ChatGPT на „ябълковия“ гигант.

Друго голямо предимство са чиповете на Apple, които от няколко години разполага със специализирани невронни ядра за обработване на AI. Например, тепърва Windows PC-тата ще бъдат оборудване с подобни процесори, което поставя компютрите на „ябълковия“ гигант с едни гърди напред.

Точно навреме

Trillion Dollar Club Infographic 2024

Обявяването на толкова общо и мащабно генеративно AI решения идва точно навреме за Apple. Въпреки, че платформата ще бъде налична през есента, при това в „бета“ версия, ефектите от нея вече се усещат. Акциите на компанията се повишиха с 10 долара в рамките на няколко часа. С което пазарната капитализация на Apple достигна 3.28 трлн. долара и я върна на водещата позиция, задминавайки Microsoft, които са с 3.26 млрд. долара.

За технологичните гиганти AI усилията са задължителни ако искат да продължат по пътя на растежа. Поне от гледна точка на борсово представяне за момента. Nvidia, като единствен масов производител на AI чипове за сървъри се превърна в третата компания, която достигна 3 трлн. долара и за кратко изпревари дори Apple. Производителят на видеокарти не се очаква скоро да укроти своя растеж, поне докато конкуренцията му не навакса при AI процесорите.

AI решенията на Apple идват в правилния момент и като че ли ще са решаващи за това дали, компанията ще продължи своя път нагоре. Това може да се окаже и така чакания нов източник на значителни приходи, който да не се казва iPhone. Самият смартфон в момента буксува откъм иновации, след като при iOS 18 една от основните новости е персонализиране на основния екран, нещо, което потребителите на Android имат от 15 години.

Свързани статии

Back to top button