НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Sony Xperia 1 VI – японският инат при премиум смартфоните продължава

През последните години Sony се превърна в бутиков производител на смартфони. Въпреки това, компанията продължава да пуска на пазара обикновено по три модела на година – премиум модела Xperia 1, достъпния флагман Xperia 5 и представителя в средния клас Xperia 10. Първият и последният обикновено се представят накуп. Това се случи и през настоящата година. Sony представи шестата им итерация – Xperia 1 VI и Xperia 10 VI.

Първият модел е типичен премиум продукт, с ценови етикет от малко под 2 800 лева. По традиция, той е насочен към по-професионално ориентираните потребители за фото и видеообработка. Като инкорпорира значителна част от хардуерните и софтуерни иновации на Sony в тези две сфери, както и още от телевизорите Bravia. Xperia 10 VI от своя страна е позициониран в горния спектър на средния клас с приблизителна цена от около 400 евро (малко под 800 лева).

Xperia 1 VI

Sony-Xperia-1-VI-launch-specs

Sony Xperia 1 VI има няколко скрити аса в ръкава. Първият е камерата, която е с Zeiss оптика. Силата на Sony е, че компанията е сред основните производители на подобни сензори за смартфони. Основният е 52MP, макар ефективно да ползва 48MP, с оптична стабилизация и възможност да снима видео в 4K резолюция при 120 кадъра в секунда. Акцентът обаче е върху телефото камерата, която е 12MP, но с променливо оптично приближение между 3.5 и 7.1-кратно. Всичко отвъд x7 е дигитален зуум. Другите два сензора също са 12MP – предния селфи и задния широкоъгълен.

Второто асо за Sony Xperia 1 VI е екранът. Тази година, японският производител прекратява една традиция, дисплеят да е в съотношение 21:9, което е по-специфично за киноманите, но е и по-рядко. В настоящата шеста версия, компанията се връща към традиционното 15.9:9. Самият дисплей е 6.5-инчов и с резолюция от 1 080×2 340 пиксела, свалена от миналогодишния 4K панел.

Има адаптивно опресняване от 120Hz, което вече е почти задължително за всички модели над 1 000 лева. Добавена е LTPO OLED технология, която помага за по-ефективното му ползване и енергоспестяване. Sony продължава да инкорпорира различни софтуерни системи от телевизорите Bravia за по-добро представяне на цветовете, сенките и пр.

Останалите характеристики на Sony Xperia 1 VI са типични за флагман. Най-висок клас процесор – Snapdragon 8 Gen 3 изпълнен по 4nm технология, 12MB оперативна RAM памет. Смартфонът идва в две конфигурации с 256GB и 512GB място за съхранение. Батерията е голяма с 5 000 mAh капацитет и бързо зареждане от 30W. Sony Xperia 1 VI ще дойде на българския пазар през юни месец.

Xperia 10 VI

Sony-Xperia-10-VI-Launch-specs

Новият представител на Sony в средния клас продължава традицията за екран в съотношение 21:9 и съответно резолюцията му е 1 080×2 520. Самият панел и смартфон е по-малък от премиум модела – 6.1 инча, което почти го поставя при компактните устройства. Камерата е двойна с 48MP основен и 12MP широкоъгълен сензор. Но вече е възможно да се снима в 4K видео с 30 кадъра в секунда.

Чипсетът е новия процесор на Qualcomm за средния клас Snapdragon 6 Gen 1 изпълнен по 4nm архитектура. Конфигурацията е само една и включва 8GB RAM памет и 128GB място за съхранение. Батерията е 5 000 mAh, като няма информация дали има бързо такова и с какви показатели е. Друга добра новина е, че има вече два говорителя, както е запазен изчезващият от смартфоните 3.5 мм аудио жак.

Sony Xperia 10 VI също се очаква през юни месец. Все още няма официално обявена цена за България, но приблизителната е около 400 евро, което е малко под 800 лева. Това поставя смартфонът в горния спектър на средния клас.

Свързани статии

Back to top button