НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Интернет търсачка с ябълков механизъм

Търсенето в интернет все още е прозорецът към Глобалната мрежа. Неговото значение остава водещо въпреки мобилната революция или дори различните форми на изкуствен интелект (AI), генеративни или не. Интернет е създаден като отворена мрежа, но на вратата ѝ седи една компания – Google. Това е нейният свят и всички трябва да играят по нейните правила.

Думите са на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела по време на антимонополното дело срещу Google. Софтуерната компания е една от малкото, които положиха усилия да създадат директна конкуренция на популярната търсачка. Нейният Bing обаче е екзотична алтернатива на Google. В ходa на делото излизат някои доста важни признания от технологичните гиганти за случващото се под масата между тях, когато става дума за интернет търсачките. Както и излизат на показ голяма част от усилията на Apple да се противопостави на доминацията на интернет гиганта.

„Ябълковата“ компания отдавна се опитва да изземе функцията на Google на „пазач на глобалната мрежа“. Гласовият асистент Siri имаше точно тази функция – да се яви като удобна и лесна за използване алтернатива. Задвижван от AI, той е ранна форма на генеративните решения, които набраха популярност миналата година. Siri не успя да се наложи, заради своята неточност и трудности да разпознава ефективно човешката реч. След години на лутане, Apple все пак е на път да се реши да влезе в пряка конкуренция с Microsoft, като пусне собствена търсачка.

Свят на Google

Google Search Engine

Показанията на Надела потвърждават тезата, че интернет търсенето е изцяло свят доминиран от Google. Както и, че пускането на алтернатива е изключително трудно, да не се каже и дори недостижимо начинание.

Сайтовете се оптимизират по модел, зададен от Google, рекламодатели и клиенти ползват инструментите ѝ за да рекламират онлайн през търсачката. Производители на смартфони и дори самият Apple са в споразумения за милиарди долари, в които те поставят търсачката по подразбиране в своите услуги и устройства.

„Всички говорят за отворената глобална мрежа, но реалността е, че тя е на Google“, коментира Сатя Надела. Той все пак смята, че е възможно да се създаде алтернатива на интернет гиганта, но тя трябва да бъде посрещната от поне част от останалите технологични гиганти.

Надела дава за пример навигационното приложение Apple Maps. Първата им версия беше истинско фиаско – изключително неточна картография, местоположение и предложения за маршрути. Десет години по-късно, Apple Maps започва да привлича все повече потребители, а технически да е ако не по-добро от Google Maps, то поне равностоен опонент. Причината се крие в постоянството на технологичния гигант, както и, че прави своята услуга по подразбиране в устройствата си, заключава Надела.

Bing-ов дует

bing-chatgpt

Жлъчното мнение на главния изпълнителен директор на Microsoft има и допълнителна окраска. Отново покрай делото, изтече информация, че софтуерният гигант е преговарял с Apple за продажбата или съвместното управление на търсачката Bing. Последните разговори са започнали някъде през 2020 г., но идеята е била от хвърлена след време от компанията от Купертино, а през годините е имала различни измерения.

Причината е, че Apple и Google имат споразумение, според което първата компания прави търсачката на втората основна по подразбиране и след това прибира част от приходите от рекламата. До 2020 г. „ябълковият“ гигант генерира между 4 и 7 млрд. долара чрез това споразумение. Тези суми са в основата на отказа на Apple. Второстепенно е опасението, че Bing е технически по-несъвършен от Google Search.

Самата договорка е доста стара – първият договор между двете компании датира от 2002 г. Apple пробва частична интеграция на Bing в периода между 2013 г. и 2017 г. Тогава, търсачката на Microsoft отговаря за част от функциите на Siri и Spotlight (функция за акценти в началните екрани на iPhone и iPad). През 2017 г. Apple се ориентира изцяло към Google, като подписва вече споменатото атрактивно споразумение с интернет гиганта. Това става въпреки опитите на Microsoft година по-рано да променят мнението на „ябълковата“ компания за съвместна инвестиция в Bing.

Apple зад руля

apple-red-logo-store

Apple предпочита да развива сама технологиите в дългосрочен план. След години на ползване на чужди процесори, компанията вече проектира собствени. Същото важи с двойна тежест при софтуера. Покойният Стив Джобс дори е имал идея първите iPhone-и да са изцяло с приложения на Apple. Едва в последните фази на разработването на смартфона, той е убеден да отвори платформата за външни компании. Единствената причина да подпише първото споразумение с Google през 2002 г. е, че няма собствена алтернатива.

В дългосрочен план, това най-вероятно е стратегията на Apple – да изгради своя търсачка. Първите слухове за това се появяват през 2020 г., същата година, в която се провалят последните преговори с Microsoft. Придобиването или съвместното управление на Bing изглежда примамлива възможност и за двете компании. Apple обаче не са доволни от прецизността на търсачката на Microsoft. За това обявява директорът по услугите Еди Кю в своите показания по антимонополното дело. Той подчертава няколко неща, че за момента Apple не може без Google, че технологията на Bing е доста по-непрецизна, както и, че не разработват своя алтернатива.

spotlight-hero

Действията на компанията обаче противоречат на последното му твърдение. Apple разполага със значителен екип, който се занимава с търсене и AI. Той е воден от Джон Джианандреа, бивш директор на Google. Според източници на Bloomberg, новата търсачка носи кодовото име „Проект Пегас“. Част от усилията им вече се материализират в някои услуги на компанията. Резултатите в Spotlight са генерирани от новите алгоритми, както и част от търсенето чрез Siri.

Apple също така пусна в мрежата и собствен бот, който описва сайтовете – Applebot. Това е ключов компонент в създаването на търсачка. Технологичният гигант развива все повече и своята онлайн реклама. Тя отговаря за промотирането в различни услуги, като App Store, Apple News и др.

Тогава защо Кю и Apple отричат в делото, че не разработват собствено решение? Най-вероятно да предпазят временно Google. Защото, в момента споразумението им дава паричен поток, с който де факто могат да финансират частично и дори цялостно разработването на собствено решение. Което в дългосрочен план може да даде на Apple парче от баницата в още един ключов технологичен сегмент.

Свързани статии

Back to top button