НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Nothing Phone (2) – втори опит на екстравагантната марка

Първият Nothing Phone си беше поставил за цел да разчупи скучния пейзаж сред смартфоните. Основният му акцент е прозрачният гръб с вградени LED светлини, които могат да се включват при определени действия с телефона. За съжаление, освен това дизайнерско решение, самото устройство беше със сравнително посредствен хардуер. Високите очаквания бяха подкрепени, поради факта, че зад Nothing стои един от създателите на марката OnePlus. Феновете се надяваха да получат достъпен флагман с добри характеристики.

С представянето на новия Nothing Phone (2), компанията показва, че частично се е поучила от грешките си. Хардуерът е подобрен, цената се запазва в разумни граници, като започва от 1 299 лева, но компромисите все пак са неизбежни. Като цяло, новият смартфон може би има една идея по-добри шансове за реализация на европейския пазар. До голяма степен успехът зависи и от това какво и как ще се позиционират силните в този сегмент китайски брандове, като Xiaomi, например.

Подобреният хардуер

Nothing-Phone-2-3

Nothing Phone (2) идва с редица подобрения спрямо своят предшественик и те са най-вече в хардуерния аспект. Най-голямата промяна е при процесора – вместо по-нисък клас чипсет, смартфонът идва с миналогодишния флагмански модел. Това е Snapdragon 8+ Gen 1 изпълнен по 4nm архитектура. Представените конфигурации включваха от 128GB до 512GB място за съхранение, както 8GB или 12GB оперативна RAM памет.

Nothing-Phone-2-Launch-Specs

Екранът претърпява лек ъпгрейд като панелът вече е с LTPO технология, която помага да се оптимизира разхода на енергия. Дисплеят остава с резолюция от 1 080p и 120Hz опресняване. Дизайнът също се запазва с прозрачния гръб и вградените LED светлини. От Nothing обещават, че Phone (2) идва с напълно обновения интерфейс Nothing OS 2.0 New Glyph. Той предоставя различен дизайн на изгледа на Android платформата, както и помага за управлението на LED светлините.

Камерите се запазват и са идентични с предходния модел – 50MP основна и 50MP широкоъгълна. Предният сензор е повишен на 32MP и вече включва HDR поддръжка. Батерията е с увеличен капацитет от 4 500 mAh на 4 700 mAh. Бързото зареждане също е вдигнато на 45W, безжичното си остава на 15W.

В друга категория

Nothing-Phone-2-1

Тези подобрения идват на съответната по-висока цена. Ако Nothing Phone (1) беше позициониран в ниската част при достъпните флагмани с цена малко над 900 лева, то неговият наследник се цели малко по-високо. Базовата цена на Nothing Phone (2) започва от 1 299 лева, което го поставя при традиционните флагмани.

Този сегмент се превърна в доста привлекателен за производителите, като все повече компании позиционират своите модели тук. Причината е, че смартфоните трябва да имат флагмански възможности, като компромисите не са толкова значителни, че да повлияят на работата на устройството. В същия момент цената е доста по-привлекателна от все повече поскъпващите премиум продукти.

Дали Nothing Phone (2) ще има по-големи шансове за успех от своя предшественик, който остана под радара на обикновения потребител ще зависи доста и от конкуренцията. До края на годината очакваме още доста модели в този сегмент от традиционно най-силните играчи и до голяма степен те ще покажат дали Nothing Phone (2) ще успее да изпъкне. Защото само с дизайна се видя, че няма да стане.

Свързани статии

Back to top button