НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Ще спаси ли Apple метавселените

Когато Apple представи изцяло ново устройство обикновено това се смята за събитие за целия технологичен сектор. Защото от една страна може да предизвика революция в съответния подсегмент, а от друга – компанията все още се опитва да намерни своя нов iPhone. Или казано с други думи – устройство, което не само да промени начина ни на живот, но и да бъде основен генератор на приходи за Apple.

До момента, частичен успех имаше с iPad и Apple Watch. Таблетите бяха постепенно изместени от хибридните (2в1) лаптопи. Докато умните часовници навлизат в нашето ежедневие все още бавно и постепенно. При тях съотношението цена-полезност все още е под въпрос и затова не всеки потребител вижда в тях оправдана и необходима инвестиция.

Apple представи на 5 юни своя първи шлем за виртуална и смесена реалност (VR и MR). Технологичният гигант разчита на изчистен дизайн, силни характеристики и сравнително интуитивен интерфейс да спечели вниманието на потребителите. Всичко това идва на доста солена цена, като новият Apple Vision Pro ще се продава от 3 499 долара. Това ще постави под въпрос достъпността му и най-вероятно ще му придаде статус на много премиум продукт.

Навлизането във VR пазара на Apple обаче отваря един ключов въпрос – дали това ще успее да спаси метавселените? Концепцията за виртуални светове, доближаващи се до настоящия отдавна се тества, но не може да спечели масовата публика. Марк Зукърбърг насочи целият си ресурс към изграждането на метавселена и дори ребрандира корпорацията си от Facebook на Meta. Въпреки това, активните потребители са колкото пътниците в автобус от софийския градски транспорт при това не в час пик. Във всички случаи ще накара производителите на VR шлемове да засилят конкуренцията, което може и да доведе до достъпни и практични модели.

Предимствата на Apple Vision Pro

Apple-WWCD23-Vision-Pro-sensors

Новият VR шлем на Apple Vision Pro идва с редица предимства. Може би най-традиционното е изчистеният му дизайн. Единствените контролери са два. Един бутон в горната лява страна и въртяща „коронка“ в горната дясна част. Първият служи основно за правенето на снимки с предните камери и сензори, докато вторият извиква и управлява основното меню. Големият плюс е, че почти целият интерфейс е ориентиран около жестов контрол на първо място. На второ място е следенето на погледа и гласови команди.

Това става възможно благодарение на цяло съзвездие от сензори във вътрешната и външната част на Vision Pro. Те са добре прикрити от предпазното стъкло, което има леко затъмнен характер. Разположението надолу и напред камери следят движенията на ръцете и чрез определени жестове се контролира съдържанието показано в шлема. Редица други следят погледа и също го включват като помощно средство за интерфейса. Apple правят голяма стъпка в опитите да елиминират различните джойстици, които обикновено вървят в комплект с конкурентните VR устройства.

Apple-WWCD23-Vision-Pro-chips

Хардуерът е друг ключов компонент, който прави компанията като силен конкурент. Apple Vision Pro разчита на реално три екрана. Два вътрешни по един за всяко око с резолюция около 4K и един външен, за който се предполага, че също е 4K. Последният има интересна функция – да използва вътрешните камери и да изобрази максимално близо до реалността лицето на носещия потребител. Така се създава илюзията, че шлемът разполага с прозрачно стъкло. Което поне на теория, ще се опита да подсили интеракцията с други хора в стаята, докато се ползва Vision Pro.

Последният елемент са двата интегрирани процесора в шлема. Единият е M2 чипсет от компютрите на Apple. Вторият е специализиран R1, който има за цел да обработва информацията свързана с пространственото изображение, сканиране и др. Използването на такъв хардуер, дава индикации, че Apple Vision Pro може би вдига летвата на пазара за VR продукти.

Потенциалните проблеми

Apple-WWCD23-Vision-Pro-with-battery

Не всичко е изцяло розово за новото устройство. Първият проблем, който се набива на очи е изнесеното с кабел външно захранване. То наподобява външна батерия и по думите на компанията осигурява заряд за около два часа употреба. Apple жертва захранването за сметка на изчистения, компактен и потенциално лек дизайн. Няма информация дали може да се свърже VR шлемът директно към електрическата мрежа или към друг източник на енергия.

Вторият проблем също е очевиден – цената. Тя започва от 3 499 долара, което означава две неща. Едното е, че най-вероятно ще има и по-скъпи версии, а другото, че в България когато пристигне този шлем, ще се продава за поне 8 хил. лева. Това е много над настоящите скъпи VR продукти, които са близо два пъти по-евтини от Apple Vision Pro. Единственият конкурент е MR шлемът на Microsoft HoloLens 2, който в момента струва 3 500 долара.

Но той е насочен към професионални и бизнес клиенти. Докато Apple Vision Pro за момента е промотиран към крайните потребители. Те от своя страна по-трудно ще заделят тази голяма сума, срещу идеята за VR изживяване. Като тук идва и последният проблем – съдържанието и колко добре ще работи софтуера. Disney обяви, че ще интегрира своята стрийминг платформа в Apple Vision Pro. Колко още ще се присъединят до следващата година все още не е ясно. Самият софтуер почива на новата операционна система VisionOS на Apple или платформа, която тепърва ще се тества от потребителите и ще се доказва пред тях.

Ролята за VR и метавселените

Welcome-to-Metaverse

VR шлемовете са основният инструмент за влизане и ползване на метавселените. За тях сме писали много в TechTrends, включително за огромните проблеми през последната година. Те са липсата на всякакъв интерес, включително и от масовия потребител, както и истинско приложение, което да промени „правилата на играта“. Независимите оценки дават, че виртуалните светове на Meta имат само няколко хиляди активни потребители на месечна база, а тези на конкурентите десетина до хиляда.

Apple Vision Pro със своята непосилна цена надали ще реши този проблем. Поне не и в средносрочен план. В краткосрочен, новият VR шлем на технологичния гигант ще накара конкуренцията да се засили. Както и да стимулира разработчиците да намерят това „приложение-убиец“, което да направи метавселените атрактивни за потребителите. Във всички случаи, Apple Vision Pro ще раздвижи този пазар и той идва в момент, в който секторът е несигурен в своето бъдеще и перспектива.

Свързани статии

Back to top button