IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Nvidia влезе в клуба на компаниите за трилион долара

Nvidia влезе в клуба на компаниите за трилион долара. Макар да стори това за кратко време, производителят на чипове има почти гарантирано място там, предвид позитивните тенденции в развитието на системи за изкуствен интелект (AI). Новината идва на фона на прокламираната широко революция в областта на генеративния AI и перспективите пред системите за обработката на тези операции.

В последните Nvidia се позиционира все по-силно и агресивно. Изстрелването на пазарната оценка на компанията и очакванията за засилващи се приходи само подкрепят тезата, че AI бумът е само в начална фаза и плодовете от него тепърва ще се обират. Освен ако регулаторния натиск не постави прекалено силни пречки за тази технология в близко бъдеще.

Големият риск за Nvidia е друг – опасността от ескалиране на конфликта в Тайван. Компанията е американска, но покрай корените на основателя си има много силно присъствие в островната държава. Една от причините за спадовете на акциите ѝ през миналата година, беше именно повишаването на напрежението в Тайван.

За кратко сред избраните

trillion-dollar-royal-club

Nvidia за кратко влезе в заветния клуб на компаниите за трилион долара. Акциите ѝ достигнаха за кратък период цена от 411 долара за брой, което направи пазарната ѝ капитализация да набъбне до 1 трлн. долара. При затварянето на борсата на 30 май, книжата на компанията се върнаха до нива от 401 долара за брой или обща оценка от 990 млрд. долара. Краткото преминаване на капитализацията ѝ от 1 трлн. долара я постави наравно с други трилионни технологични гиганти, като Apple, Microsoft, Alphabet (корпорацията зад Google) и Amazon.

Тенденцията за растеж се очаква да продължи, а самият той е изключително скоростен през последните месеци. От октомври 2022 г. до момента акциите на Nvidia са поскъпнали с 226%, когато те са на нива от едва 124 долара за брой. Това прави Nvidia най-бързорастящата компания от разширения пазарен индекс S&P 500. Далеч превъзхождайки развитието на останалите технологични гиганти, които също отчитат възход през последните месеци.

Половината от този растеж обаче е осъществен през последния месец. На 1 май акциите на Nvidia се търгуват за 286 долара. Така, само до 30 май, компанията отчита ръст от 41.6%. Всичко това, в комбинация с оптимистичните средносрочни прогнози кара някои експерти да очакват, че пазарната ѝ капитализация може да достигне 1.6 трлн. долара в рамките на следващите няколко месеца.

Повече от оптимистична перспектива

nvidia-logo-digital

Краткото преминаване на бариерата от трилион долара е важна стъпка в развитието на една мега корпорация. Постоянните членове в момента са Amazon, Apple, Microsoft, Google и петролната Saudi Aramco са настоящите членове на този клуб. Tesla и Meta (Facebook и Instagram) достигнаха това ниво, но само за кратко и засега не се завърнаха над заветната бариера. Ситуацията с Nvidia е повече от оптимистична, че производителят на видеокарти ще я премине отново и най-вероятно задържи позициите си там.

Най-видимата и краткосрочна индикация са предстоящите финансови резултати на компанията за второто тримесечие на 2023 г. Nvidia вече даде предварителни очаквания, че приходите ѝ ще се увеличат с внушителните 50% на годишна база. Това всъщност беше и поводът, акциите ѝ да скочат за последната седмица и да достигнат границата от 1 трлн. долара.

Дългосрочните перспективи също са повече от положителни. Nvidia инвестира значително в суперкомпютри, развойна дейност с AI, както и продължава своята дейност за изработването на графични чипове и карти. Американската компания става ключов производител на процесори, особено предвид недостига на полупроводници през последните няколко години.

Достигането на оценка от трилион долара е също така внушително и поради факта, че сделката за придобиването на ARM пропадна. Nvidia срещна силен регулаторен отпор и се отказа от купуването. Ако трансакцията беше минала, щеше да превърне американската компания в един от най-влиятелните играчи на пазара за процесори в глобален мащаб.

Тайванският риск

taiwan-treasure-island-2

Потенциалът на AI в момента е движещата сила на растежа на Nvidia. И компанията тепърва го разгръща, с пускането на системи фокусирани към работата на изкуствения интелект. Което ще бъде надежден, постоянен и растящ източник на приходи за компанията. Генеративният AI е изправен пред все по-силен натиск за регулация, но това надали ще повлияе върху търсенето на системи за неговата работа.

По-големият риск за Nvidia идва от геополитическата сцена и това е евентуалната ескалация на ситуацията около Тайван. Отношенията между островната държава и Китай са все по-обтегнати, особено в контекста с войната в Украйна. Ако избухне там активен конфликт цялата технологична индустрия ще пострада много силно.

Nvidia има силно присъствие в Тайван – значителна част от нейните производствени и развойни бази са разположени там. Компанията прави опити да диверсифицира географски своите ключови обекти. Например, през 2023 г. дружеството обяви, че изгражда четири суперкомпютъра – два от тях са в САЩ и два в Тайван.

Това подсигуряване ще отнеме време за всичките ѝ операции, освен това Nvidia има присъствие и в Китай. Пекин почти сигурно ще попадне под ударите на жестоки санкции от страна на Вашингтон и Запада, ако ескалира конфликта ѝ с Тайпе. Затова и геополитическата обстановка ще е ключова за развитието на Nvidia.

Свързани статии

Back to top button