НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Йеттел България“ пусна собствена телевизионна услуга

След години чакане и спекулации, „Йеттел България“ пусна пълнокръвна телевизионна платформа. По този начин, операторът се опитва да се превърне в истински конвергентен телеком, който не предлага само мобилни услуги. Последните обаче си остават водещи, като именно на тях стъпват до голяма част и от новите фиксирани. ТВ услугите се предоставят чрез онлайн платформа, достъпна през браузър или мобилно приложение, а за телевизор – през собствена умна ТВ приставка.

„Йеттел“ предлага вече от известно време домашен интернет през 5G мрежа. С новата ТВ услуга, компанията вече може да предлага двойни и тройни „фиксирани“ пакети. Пускането на собствена интерактивна телевизия от страна на „Йеттел“ има фундаментално значение за пазара. Тъй като сега конкуренцията в този сектор вече обхваща трите най-големи телекома в страната.

По този начин виждаме формирането на два лагера там – напълно инфраструктурни в които са „Виваком“ и „А1 България“ и останалите. „Йеттел“ разчита на 5G мрежа, докато „Булсатком“ продаде цялата си инфраструктура и ще ползва такава под наем. Малките кабелни доставчици от своя страна ползват собствена, но за мобилна се надяват да получат разрешение за виртуален оператор (MVNO).

Новите предложения

yettel-interactive-tv-favourite

Йеттел“ предлага два плана за интерактивна телевизия. Първият е TV Favourite, който съдържа над 100 линейни канала (65 от които в HD качество), а вторият е TV Max с над 200 канала (110 от тях в HD). Към тях потребителите могат да добавят платените канали на Diema Xtra, HBO Max, Maxsport Plus и 7/8 TV. Както споменахме, за пускане през телевизор е необходима умна ТВ приставка.

От компанията уточняват, че в бъдеще ще бъдат пуснати и приложения за умни телевизори (Smart TV). На старта обаче ще са налични такива за мобилни устройства под Android, както и онлайн версия през браузър. Засега, операторът планира да ги предлага само в комплект с домашен интернет през 5G мобилната мрежа.

yettel-interactive-max-tv

Цените съответно се формират на базата на двата ТВ пакета, както и скоростта на домашния интернет. Втората се предлага в три конфигурации – Net 50 с 50Mbps скорост на сваляне, Net 100 със 100Mbps и Net 300 с 300Mbps. Стандартните цени за Favourite TV са 32.99 лева на месец за най-ниската скорост, 35.99 лева за средната и 45.99 лева за най-бързата интернет връзка. Тарифите за TV Max са съответно 36.99 лева, 37.99 лева и 49.99 лева на месец.

Независимо от плана, към тези месечни такси се добавят още по 1.99 лева на месец за телевизионната приставка. „Йеттел“ стартират телевизията с промоционална кампания, в която при двугодишните договори първите шест месеца се таксуват по 1 лев. При едногодишните контракти промоцията не е в сила и там важат стандартните условия и цени. Друга особеност е, че независимо от плана, таксите важат за достъп на телевизия до две устройства.

Логичният ход

Стайн Ерик Велан
Стайн Ерик Велан, главен изпълнителен директор на „Теленор България“ през периода 2013-2016 г. Снимка: Булфото

Навлизането на „Йеттел“ на телевизионния пазар се чака от близо десетилетие. Още през първата година след като Telenor придобиха „Глобул“, норвежкият гигант се оглеждаше как да трансформира бързо мобилния оператор в конвергиран такъв. Изненадващо, през 2015 г. скандинавците загубиха наддаването за „Близу“, което беше придобито от „Мтел“ (сега „А1 България“). Това спря за дълго време амбициите на компанията във фиксирания сегмент.

Две години по-късно „Теленор“ оглеждаше за потенциално придобиване на фалиращия „Макс телеком“, но дори не се стигна до подаване на оферта. След продажбата на „Теленор“ на чешката PPF Group, централноевропейският конгломерат наддаваше заедно със Спас Русев в Лондон за купуването на „Булсатком“ от кредиторите през 2021 г. И този търг беше загубен, с което и амбициите на (сега) „Йеттел“ да развие собствен фиксирана услуга до крайния клиент.

Поради което, компанията премина към резервния план – предоставяне на домашен интернет през мобилната 5G мрежа. Той има своите недостатъци, все още трите телекома могат да предоставят покритие от пето поколение само до големите и сравнително големи населени места. Доста по-плътно национално покритие ще може да бъде осигурено едва след като бъдат разпределени честотите в 700MHz и 800MHz. Това се очаква да се случи през тази година.

Навлизането на „Йеттел“ като доставчик на ТВ сигнал съответно беше очакван и логичен ход, след като компанията вече предлага услуга тип „домашен интернет“. Той беше задължителен, защото растежът на другите два големи играча на пазара през последните няколко години идва от агресивното развитие на фиксираните услуги и особено на платената телевизия.

Свързани статии

Back to top button