НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Радиочестоти на промоция – новите цени за 700MHz и 800MHz

Тази и може би следващата година ще се изпълни мечтата на мобилните оператори – да разполагат с всички необходими им честоти за разгръщане на мрежите. Спектърът е почти разпределен, като последните петна, които остават са в заключителните фази за предоставяне. Най-ключовите от тях са честотите в 700MHz и 800MHz. Те са необходими за осигуряване на максимално национално покритие на 4G и 5G мрежите.

За тяхното освобождаване, телеком секторът работи неуспешно повече от десетилетие. Причината е, че тези честоти се използват все още от военните и държавните институции и тяхното предоставяне на операторите е проблемно. Едва покрай пандемията и разгръщането на 5G мрежите, Министерството на отбраната, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и телекомите успяха да намерят общ език в решаването на проблема.

Едно от условията, които компаниите поставиха беше да се направи ново понижение на лицензионните такси. Всъщност това искане беше поставено „в движение“ след като правителството на Кирил Петков измени Плана за възстановяване и устойчивост и ефективно премахна всички проекти на телекомите. Затова последните поискаха като компенсация поредно понижение на лицензионните такси.

Колко ще струва ефира

Bulgaria-700-and-800-mhz-2022

Свалянето на цените на разрешителните все пак се случи няколко дни преди поредните предсрочни избори в страната. Министерски съвет одобри внесеното от КРС предложение от началото на 2023 г. еднократните такси за лицензите да поевтинеят с 40% от 120 хил. лева за MHz на 72 хил. лева за MHz.

Ако се разпредели целият спектър в 700MHz и 800MHz държавата ще получи според новите тарифи 172.8 млн. лева. Без промяната, операторите трябваше да платят около 242 млн. лева или разликата е около 70 млн. лева. Годишните такси остават непроменени и при тях очакваните приходи са около 7.8 млн. лева на година. Предвид, че новите разрешителни се издават вече за 20 години, за целия период КРС трябва да прибере в националния бюджет 156 млн. лева.

Има една уловка обаче – все още няма публична информация дали Министерство на отбраната и телекомите са извършили успешно тестовете в 700MHz и 800MHz. Двете страни трябва да определят дали ще има смущения в района на военните бази при разгръщане на мобилна мрежа, както и дали ще проработи идеята с налагането на санитарни зони около съответните обекти. Това е условието на МО да отпусне целия спектър, защото ако военните преценят, че дори със санитарни зони е прекалено рисково то тогава те няма да го освободят напълно.

Посрещане на нож

A1 Bulgaria Base Station

Решението на регулатора, а впоследствие и на служебния кабинет на президента Румен Радев е посрещнато на нож от редица критици. В известна степен то се използва и като предизборен инструмент, тъй като е прието в последния момент (29 март) на последното заседание на МС преди вота на 2 април.

Основните критики са няколко. Първото е, че фискалната ситуация в страната изисква максимална събираемост на таксите и подобни намаления не идват в правилния момент. Второ, телекомите вече получиха едно намаление на лицензионните такси, което беше тяхното условие за разпределянето на спектъра в 3.6GHz. Трето, операторите получават субсидии при високи цени на тока, както всички големи предприятия. И на последно място – трите телекома въведоха силна индексация на своите цени по потребителските договори, заради високата инфлация.

Всичко това, предполага, че компаниите би трябвало да имат достатъчно механизми, за да осигурят достатъчно средства за по-големи инвестиции. Освен това, финансовите им резултати от 2022 г. (за някои през по-голямата част от периода) са стабилни и за трите компании и с добри темпове на растеж.

Спектър срещу магистрали

5g-highway-bulgaria-head

Щедрият жест на държавата има своето обяснение. Това е компенсацията, за която се договориха операторите, КРС и правителството на Кирил Петков след като беше напълно преработен Плана за възстановяване и устойчивост. Информацията беше споделена от източници от индустрията на TechTrends още през ноември, но тогава нямаше пълната конкретика. В окончателният му вариант, който беше предаден в Брюксел, отпаднаха два големи проекта, които включваха изграждането на 5G инфраструктура по основните магистрали.

Т.нар. 5G магистрали трябваше да получат между 148 и 175 млн. лева, в зависимост от версията на Плана. Имаше още един проект за 60 млн. лева, според който телекомите трябваше да модернизират част от отдалечените си базови станции със соларни панели и така да заменят дизеловите генератори.

Всички средства обаче бяха пренасочени в последния момент към модернизирането и надграждането на държавната оптична мрежа ЕЕСМ и т.нар. „Селски интернет“. Последното е програма за осигуряването на високоскоростна онлайн връзка в отдалечените региони. При последното ѝ провеждане тя отново се използваше за надграждане на ЕЕСМ.

Окончателното разпределение

Bulgaria-frequency-tenders-2023-HD

Решението за новите тарифи за 700MHz и 800MHz най-вероятно ще влезе в сила. Окончателното разпределение също така ще зависи повече от проведените съвместни тестове между МО и операторите. Настоящата 2023 г. се очертава да бъде годината, в която телекомите да получат почти всички налични и необходими честоти. На финалната права е последното преразпределение в 1 800MHz. Скоро се очаква това да се случи с целия спектър в 26GHz.

Появи се спънка при 5G честотите в 3.6GHz след като съдът върна решение на КРС за преразглеждане от регулатора. Макар, шансовете за обявяване на търговете от 2021 г. да изглеждат минимални, това е последната възможност на малките оператори да изградят виртуални мобилни услуги. Затова темата с честотите ще продължи да бъде най-горещата такава в телеком сектора в страната. Поне в рамките на една, максимум две години.

Свързани статии

Back to top button