НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy S23 серията дебютира в България от средата на февруари

Дългоочакваните флагмански модели на Samsung – серията Galaxy S23 дебютираха на 1 февруари. Очаквано, те са разпределени в три версии – базовата Galaxy S23, Galaxy S23+ и премиум модела Galaxy S23 Ultra. Те се отличават с уеднаквен дизайн помежду си, всички разчитат на новия процесор Snapdragon 8 Gen 2 на Qualcomm, както и на подобрени основни камери.

Добрата новина е, че в Европа и в частност в България те ще запазят Snapdragon чипсети. Това може да бетонира техния статут на наистина водещи модели, тъй като почти всички флагмани и премиум смартфони в страната идват с подобни процесори. Другата радостна вест е, устройствата влизат в продажба от 17 февруари, а мобилните оператори вече започнаха да взимат предварителни заявки за тях.

Лошата новина е, че цените ще са сравнително високи. Премиум модела Samsung Galaxy S23 Ultra започва от 2 749 лева и надминава 3 000 лева при 1TB версия. „Плюс“-ът тръгва от 2 349 лева за 256GB модел, а базовият Samsung Galaxy S23 стартира от 1 879 лева за 128GB.

200MP и Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung-Galaxy-S23-Ultra-Debut-Specs

Samsung Galaxy S23 Ultra идва с ултимативната 200MP камера, която дебютира преди няколко месеца в премиум моделите на Motorola и Xiaomi. Южнокорейският гигант я оптимизира допълнително софтуерно, като резултатите на доста бързите първични тестове са доста обещаващи.

Основните ѝ предимства са при по-ниско осветление и максимални детайли на снимката при приближение в постобработването ѝ. Което става и чрез софтуера Expert RAW въведен с предходната серия. Samsung Galaxy S23 Ultra разполага още с две телефото камери по 10MP. Едната е с перископна леща и десеткратно увеличение, а другата – стандартна. Подобна на последната е и 12MP широкоъгълна камера и 12MP селфи предна такава. Отделно, Samsung налагат редица подобрения при снимането на видео, на които бихме се спрели при по-детайлно ревю.

Втората голяма разлика е новият чипсет Snapdragon 8 Gen 2. Той продължава да е с 4nm архитектура, но има подобрения в ядрата, оптимизиран и овърклокнат за по-големи натоварвания. Самата Ultra версия още разчита на голям 6.8-инчов AMOLED екран с висока резолюция от 1 440×3 088 пиксела. Адаптивното опресняване е вече стандартното за високите класове 120Hz. Панелът е и единственият с извити краища от трите модела.

Samsung Galaxy S23 Ultra разполага с най-голямата батерия в серията – 5 000 mAh и бързо зареждане от 45W. Освен това има включено отделение за стилуса, след като този модел реално замени предишния втори премиум флагман на компанията – Note.

Конфигурациите започват от 256GB място за съхранение и достигат 1TB. За първата има две опции – с 8GB и 12GB оперативна памет, докато тя е фиксирана 12GB за останалите. Цените споменахме, че започват от 2 749 лева за най-евтината версия.

Уеднаквените Samsung Galaxy S23 и Galaxy S23+

Samsung-Galaxy-S23-and-Plus-Debut-Specs

Другите два модела от флагманската серия попадат в по-традиционния ценови клас. Разликата между тях е най-вече в размера на екрана, батерията, бързото зареждане и частично – в конфигурациите. Samsung Galaxy S23 е най-малкия представител с AMOLED дисплей от 6.1 инча, докато Galaxy S23+ разчита на 6.6 инча. Двата екрана са с разделителна способност от 1 080×2 340 пиксела и 120Hz адаптивно опресняване.

Дизайнът им е уеднаквен с този на Ultra модела, а последният запазва тенденциите от миналогодишната си версия. Това означава, че гнездото за камерите отпада, а самите сензори разполагат само със защитни метални пръстени. Единствената по-съществена разлика между Ultra и двата базови модела е, че първата разполага със заострени ъгли на корпуса, докато при останалите са заоблени.

Samsung Galaxy S23 и S23+ запазват чипсега Snapdragon 8 Gen 2. Основната камера е заменена с 50MP, отпада перископната телефото такава, но стандартната 10MP остава, както и 12MP широкоъгълна и селфи. Двата модела не се отличават по този показател. Разлика има при батериите. Samsung Galaxy S23+ разчита на 4 700 mAh голяма батерия и запазва 45W бързо зареждане. Базовият модел пада на 3 900 mAh батерия, заради по-компактния си дизайн и бързо зареждане от 25W.

Конфигурациите също са сравнително сходни. Двата модела разчитат на 8GB RAM памет, единствено базовия Samsung Galaxy S23 започва със 128GB място за съхранение, а „Плюс“ версията тръгва от 256GB. Цените им съответно стартират от 1 899 лева за първия и 2 349 лева за втория.

Свързани статии

Back to top button