НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

CES 2023: Летящи мечти, метавселени и скъпо настояще

Ежегодното изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас се смята за основен показател на развитието на технологиите през новата година. Или поне очертава основните тенденции, в които големите компании инвестират в момента. Което превръща шоуто в комбинация между красиви и лъскави прототипи и концептуални модели, както и лавина от представяния на нови продукти.

Тазгодишното издание на CES 2023 спазва напълно тази линия. Фокусът в Лас Вегас падна основно върху няколко сегмента. Първият са различни технологии с доста екстравагантни решения, като летящи коли и хибридни екрани например. Вторият са метавселените – голямата надежда на технологичните гиганти за „следващото голямо нещо“. Въпреки, че за момента те са много „самотно и тъжно място“.

Последното са реалните модели, които бяха обявени през тази година. Най-големият акцент падна върху компютрите, лаптопите и съответно процесорите за тях. Геймърските модели, които се отличават с мощен хардуер, големи екрани и високи цени, съответно доминираха. С което може да заключим, че 2023 г. може да определим като такава с „летящи мечти“, метавселени и скъпо настояще.

Летящото бъдеще

aska-a5-ces

Идеята за летящи коли датира още от… създаването на първите автомобили. Мечтата за масов и достъпен въздушен транспорт, с който да се придвижваме не само между отдалечени места, но и до супермаркета все още ни се изплъзва. Независимо, колко ни убеждават различни стартъпи и дори големи концерни. Въпреки това, последните години не може да мине издание на CES без да бъде представен подобен прототип или дори предсериен модел.

Няколко компании вече взимат предварителни поръчки за подобни летящи коли. Една от тях е Aska, която на CES представи своя модел A5, който струва „скромните“ 789 хил. долара. Дружеството все още чака одобрение от регулаторите, което според основателите трябва да бъде издадено „до месец“.

Във всички случаи, дори да видим първите по-масови подобни летящи автомобили – те ще са изправени пред дългогодишни препятствия. Ограничения за придвижване, регулаторни неволи и лицензиране и най-вече – цената. Дори на обикновените леки коли, покрай инфлацията и геополитическите предизвикателства расте с всеки изминал ден. Затова, колкото и близко да изглежда бъдещето на летящите автомобили, толкова и далечно ще си остане за момента.

Хибридните екрани

samsung-hybrid-flex

Смартфоните със сгъваеми екрани и дори хибриди между лаптоп и таблет се появиха на пазара. Първите дори се установиха като основен представител на най-високия ценови сегмент в момента. Устройствата с навиващи се екрани все още се появяват само под формата на прототипи или нишови модели с ограничено производство.

Затова е изненадващо, че Samsung тръгва по посока на комбинация между двете технологии. Южнокорейският гигант показа концептуалните устройства Flex Hybrid, които съчетават сгъващ и навиващ се екран едновременно. Досега идеята е представяна повече на закрити врата от звеното за дисплеи на Samsung, както и във видеа. Концептуалните устройства за първи път обаче си прокрадват път до широката публика на CES 2023.

Въпреки, че има доста път да извървят до появата на първите пазарни модели, устройствата с хибридни екрани ще трябва да се справят с няколко проблема. Основният е инженерната сложност на комбинацията между двете технологии. На компаниите им отне години докато създадат що-годе адекватни сгъваеми смартфони, като все още има редица недостатъци.

Вторият е цената – дори в момента сгъваемите екрани са в пъти по-скъпи, заради сложността на механизмите. При поставянето на втори такъв, това ще качи цената поне още толкова. Устройства с хибридни дисплеи ще се превърнат в изключително скъпи джаджи. Да, може да идват и с добри маржове, но говорим за много нишов пазар.

Метавселните – нови напъни

Asus Vivobook 16 CES

Метавселените са новата магическа дума, която трябва да активира инвеститори, корпорации и клиенти. Последните за момента не се интересуват от нея, заради големите технологични и пазарни бариери, пред които тя е изправена. Но първите две натискат все повече в нейното развитие.

На CES 2023 дори имаше специално отделена секция за нея. Повечето големи концерни сериозно обмислят инвестициите си в подобна технология. Но докато концепциите и готовите виртуални светове в момента остават пустеещи места, метавселените няма как да постигнат обещаните мащаби и възможности.

Едно решение, представено на CES 2023 може и да промени поне част от техническите препятствия. Става дума за изграждането на триизмерни обекти през монитори и телевизионни панели без нуждата от очила. Те разчитат на наслагване на слоеве и други техники, за да могат да пресъздадат 3D изображения без нуждата от очила.

Концепцията беше представена още миналата година от Sharp, но сега на CES беше доразвита от няколко други компании. Сред които Asus и сравнително новата Breylon. Те разчитат на идеята да следят очите и да адаптират изображението за всяко око, така че мозъкът да го възприеме за триизмерно.

Дали подобна технология ще успее да популяризира метавселените? Сама по себе си – по-скоро не. Но ще им даде шанс, да се направят техни версии, които не изискват VR комплекти. Новите дигитални среди ще трябва да се надяват да разработят наистина добавена стойност за потребителите и да имат приложения, които да „променят играта“. Засега такива няма.

По-традиционното настояще

alienware_m18

Ако върнем поглед в настоящето ситуацията е доста по-традиционна. Основният фокус на потребителската електроника през тазгодишния CES отново заеха лаптопите, телевизорите и домакинските електроуреди. При всички все още иновациите са минимални и по-скоро говорим за поредните подобрения, отколкото за някакъв скок на възможностите.

AMD и Intel демонстрираха новите си поколения процесори, които дават повече тежест на лаптопите, отколкото на настолните конфигурации. Донякъде заради конкуренцията от Apple и нейните ARM чипове, от друга страна – заради забавянето на PC сегмента. Търсенето на преносими компютри все още се запазва и това дава надежда на производителите да се фокусират повече в този аспект.

Което закономерно води до друга тенденция – бум на геймърски лаптопи от по-висок клас. Защото именно те носят по-големи маржове печалба. CES беше изпълнен от основните производители и новите им модели в този сегмент с огромни 18-инчови лаптопи за почитателите на игри. Dell, Lenovo, Asus, Acer, HP и Razer се включиха в надпревара за сърцето (и портфейла) на геймърите.

Повечето мобилни новини остават за MWC конгреса в Барселона в края на февруари. Тогава се очаква да бъдат обявени новите модели смартфони на редица производители. CES определено представя интересно бъдеще, което за момента изглежда прекалено далечно. За съжаление настоящето от своя страна загатва за по-скъпи устройства, без големи подобрения.

Свързани статии

Back to top button