НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Втората вълна на телеком индексация

До голяма степен очаквано, втората вълна на телеком индексацията на съществуващите телеком договори в България започна. Първи го обявиха „Виваком“, като за момента само пред клиентите си, през своите търговски канали и на сайта си. Този ход беше повече от предсказуем, след като инфлацията в страната през 2022 г. се засили до рекордни за последните 25 години стойности.

Почти сигурно и другите два големи оператора – „Йеттел“ и „А1 България“ ще ги последват. Последната многократно предупреждава в своите финансови отчети за негативните ефекти на инфлацията през изминалата година. Което засилва опасенията, че и при тях индексацията на договорите ще е неизменен ход.

Телекомите вече отвориха кутията на Пандора с индексацията още в края на 2021 г., когато обявиха своите намерения за последващите 12 месеца. Те бяха в своето право, защото във всички дългосрочни договори, за почти всички големи оператори беше включена подобна клауза. Тогава инфлацията беше едва 3% на годишна база, а за 2022 г. се очертава да бъде над 15%. С което аргументите на операторите дори се засилват.

Корекцията на „Виваком“

vivacom-store

За разлика от декември 2021 г., когато „Виваком“ обяви последна индексацията, сега компанията прави това първа. Телекомът се позовава на данните на Националния статистически институт (НСИ) за първите 11 месеца на 2022 г., в които се отчита инфлация в размер на 15.8%. Дружеството допълва, че очакванията са този индекс да за запази за цялата година, като това обикновено се обявява от НСИ през февруари.

Позовавайки се на общите условия по договорите си, „Виваком“ обявява, че ще индексира цените по вече сключените абонаменти с до 2 лева с ДДС. Поскъпването обхваща всяка основна и допълнителна услуга, която предоставя телекомът на клиентите. Промяната влиза в сила от февруари 2023 г., когато се очаква и НСИ да обяви окончателните данни за инфлацията през изминалата година.

Има и малко добри новини. Индексацията няма да обхване всички планове. Представените през септември обновени Unlimited тарифи са изключени от поскъпването. Причината е, че са пуснати на пазара в последните месеци на 2022 г. Сред изключенията са още и договорите на потребители с придобитите от „Виваком“ оператори N3 и Net1. Както и такива сключени след 1 януари 2023 г.

Другите оператори и държавната реакция

Dimityr Margaritov CPC

Вероятността другите два оператора да последват „Виваком“ е голяма. Компаниите предупреждаваха за високата инфлация през 2022 г. и, че това оказва натиск върху техните оперативни разходи. Те за първи път активираха клаузата за индексация на цените за 2021 г. в началото на миналата година. Тогава годишната инфлация беше малко над 3% и предвид факта, че за 2022 г. се очаква да надмине 15%, шансът да не го сторят е минимален.

За разлика от декември 2021 г. също е минимален шансът държавните регулатори да реагират. Тогава институциите се задействаха, защото два от операторите искаха да наложат ретроактивна индексация не само за отминаващата година, но и за предходната 2020 г. След обществен и регулаторен натиск, телекомите се отказаха от тези намерения и промениха цените само за 2021 г.

В момента нямаме подобна ситуация. „Виваком“ уведомява при това месец по-рано, че индексира цените само за 2022 г., както е записано в повечето договори. Компанията дава ориентировъчна сума, тъй като окончателните данни за инфлацията ще бъдат обявени в първите дни на февруари. През следващите най-вероятно ще станем свидетели и на подобни съобщения от другите два оператора.

Свързани статии

Back to top button