IT БИЗНЕСАНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Крепостта Европа на Huawei

Темата накратко
  • - Politico обяви, че Huawei ще се изтегля от Европа
  • - Китайският гигант подготвя реорганизация на Стария континент
  • - Компанията все още има стабилни позиции в някои сегменти
  • - Най-вероятно твърдението за изтегляне е пресилено

Китайският гигант Huawei успя да се наложи като водещ технологичен доставчик в редица ключови сектори. Компанията се превърна и във властелин на телекомуникациите и смартфоните в Европа. При това да бъде равностоен и дори по-силен конкурент от утвърдени марки и с дългогодишни традиции на Стария континент като Apple, Samsung, Nokia и Ericsson.

Санкциите на САЩ, които бяха наложени на Huawei през 2019 г. обърнаха ситуацията на 180 градуса. Смартфон доминацията на китайския гигант беше прекършена след забраната за използване на лицензирана версия на Android и услугите на Google, в комбинация с удар по доставките на процесорите собствена разработка.

Телеком бизнесът беше изправен пред подобна фундаментална заплаха. Първо, забрана за използване на оборудването в САЩ и силен натиск това да се случи и в Европа. Европейският съюз (ЕС) обаче смекчи мерките и даде възможност на Huawei да продължи да работи с мобилните оператори на Стария континент.

Идването на власт на демократа президент на САЩ Джо Байдън, даде надежда, че Вашингтон ще смекчи политиката си спрямо Китай. Това не се случи, поне не напълно. Huawei продължава да е под ефективно ембарго, а САЩ вдигнаха мерника по-скоро на производителите на процесори, не толкова на смартфони и телеком оборудване. Сега, американското издание Politico излиза с обширна статия, как китайския гигант е на път да напусне Европа. Дали, това изказване не е пресилено? Най-вероятно е, но реорганизацията на Huawei в региона се очаква да стане факт.

Краят на глобализирания Huawei

huawei-shooting-star

Според източници на Politico, китайският гигант вече не разчита на глобализирания пазар, а само на местния. Донякъде това е видно в годишните отчети на Huawei, които показват засилване на ролята на пазара в азиатската държава. Самият основател на китайския гигант Рен Женгфей коментира ситуацията през последните три години, като „борба за оцеляване“. Американското издание коментира, че краят на глобализирания Huawei е настъпил съвсем наскоро – когато е била освободена неговата дъщеря и главен финансов директор Мън Уаншоу. Тя беше арестувана през 2019 г. в Канада по подозрения за нарушаване на ембаргото над Иран, наложено от САЩ.

Аргументите на Politico са, че Huawei е предприел през това време огромно преструктуриране на своите операции в Европа. Редица ключови директори са освободени, сред които  регионални офиси са консолидирани и бройката им е редуцирана. Според неофициалната информация на изданието, Huawei ще обедини двата си региона в Европа (на Западна и Източна) в един. Централата ще бъде в Дюселдорф, където вече са преместени различни ключови фигури – включително и такива, които се занимава с лобиране пред ЕС.

Politico продължават като описват различните проблеми – от санкциите и новите регулации в ЕС, до войната в Украйна. За последната, Брюксел зае крайна позиция, чрез която постави под въпрос дали ще толерира каквато и да е зависимост от „авторитарни режими“. Реториката има леко „намигване“ не само към Русия, но и към политическите власти в Китай.

Пресилената капитулация

huawei-p50-pocket

Към края на статията си Politico все пак коментират, че Huawei няма да изостави толкова лесно европейския пазар. Тя ще се опита до последно да поддържа чист имидж пред Брюксел, както и да запазва пазарния си дял при телеком оборудването и каквото е останало при смартфоните.

Има всички индикации, че Huawei ще запази своята „крепост Европа“. Макар и не в същия размер, както беше преди години. Най-голям шанс имат при телеком оборудването. На първо място, новите регулации в тази сфера позволяват на китайските вендори да доставят и изграждат определени компоненти от мрежовата инфраструктура.

Освен това те предвиждат задължителното използване на няколко доставчика от операторите, за да има диверсификация. След консолидацията на сектора от последното десетилетие, това дава доста шансове за компании като Huawei и ZTE да участват в изграждането на европейските мрежи. Има уловки разбира се.

Досега в повечето случаи телекомите от Стария континент използваха само един вендор, който да е отговорен за цялата инфраструктура. По-ниските цени, а и повишаващото се качество даде логичен тласък на Huawei и в по-малка степен и на ZTE. Което означава, че новите договори на китайските компании ще са по-малки спрямо тези отпреди няколко години.

При смартфоните нещата не са толкова розови, но поне в средносрочен план, не са и толкова трагични. САЩ отпуснаха примката за доставката на чипове и в момента Huawei може да ползва най-новите процесори, но без 5G модем. Което все още ги прави привлекателни за потребителите, поради факта, че новото поколение все още не е разгърнато напълно. Липсата на лицензиран Android и най-вече – на Google услуги е преодоляно, макар и частично, чрез виртуален емулатор.

Стабилните стени

will-huawei-be-the-next-failure

Отделно, много европейски държави не подкрепят идеята за пълна подмяна на 4G оборудването доставено от Huawei и ZTE. В края на 2022 г. се оказа, че Германия няма да наложи подобна забрана. Затова не е изненада, че китайският гигант е избрал за своята нова, консолидирана централа за Стария континент да се намира в Дюселдорф.

Най-голямата европейска икономика най-вероятно ще бъде последвана и от доста страни от източната част на континента. Там, влиянието на Huawei е значително, а подмяната на мрежите – изключително скъпо начинание. Много добър пример е България, която все още се води ключов пазар за компанията.

Което е нормално, вторият по брой абонати мобилен оператор „Йетел“ използва изцяло оборудване от Huawei. „Виваком“ разчита на китайския производител за своята радиорелейна мрежа (RAN). Предвид настоящата модернизация на всички телекоми в страната към 5G е много вероятно Huawei да взима дейно участие в този процес. Трите телекома също така са активни партньори в продажбата на мобилните устройства на китайския гигант.

Все още под обсада

Huawei 2021 Infographic

Крепостта Европа на Huawei обаче все още е под обсада. Натискът на правителството на САЩ за пълна забрана на телеком оборудването на китайския гигант намаля през последните две години. Това дава възможност, редица настоящи клиенти на компанията да продължат да разчитат на нея, вместо да подменят цялата си мрежа. Регулациите също дават пространство за работа на Huawei.

По-тежко е положението при мобилните устройства. Там, китайският гигант ще може да се конкурира с качество и по-ниска цена, покрай липсата на 5G свързаност още известно време. Когато петото поколение мобилни мрежи се разгърне напълно и на потребителите вече им стане необходима подобна връзка, тогава Huawei ще изгуби напълно позициите си. Ако статуквото се запази. Все пак това няма да е повод компанията да напусне напълно Европа, а по-скоро да свие и реорганизира операциите си – нещо, което се случва през последните няколко години.

Свързани статии

Back to top button