НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Световното първенство по футбол в плен на AI

Технологичните иновации рано или късно достигат най-големия спорт на планетата – футболът. Така например при Световното първенство в Русия през 2018 г. бяха въведени видеоповторенията и цялостната система VAR, заедно с няколко по-дребни иновации, като проследяване на гол линията. Провежданият в момента Мондиал 2022 в Катар включва редица иновации, които значително надграждат ролята на технологиите в най-големия футболен форум.

Тук включваме умна топка, наблъскана със сензори, гъста мрежа от камери, повечето от които могат да засичат прецизно движение, както и сложна система за охлаждане на стадионите. Всички те имат нещо общо – за да могат да работят в синхрон и максимално ефективно, те са задвижвани от сложни алгоритми и дори системи за изкуствен интелект (AI).

Част от системите вече са интегрирани на някои от най-модерните стадиони и богати футболни клубове по света. Други – са иновации, които достигат до широката публика за първи път. Редицата промени показват амбициите на FIFA да се модернизира и да навлезе ударно в 21 век. Включително и с прекратяването на монопола на лиценза ѝ за видеоигри, който предоставяше на Electronic Arts.

Още по-свързан футбол

Argentina-v-Saudi-Arabia-Group-C-FIFA-World-Cup-Qatar-2022

За първи път се вкарват някои иновации на такова голямо първенство. Може би основната е скрита в самата топка. Всеки Мондиал има собствена топка – като дизайн, поведение на тревата и във въздуха, като шарки и дори име. В Катар, тя отново е дело на Adidas. Ако се твърди, че това е най-бързата топка в историята – твърде е възможно. Но тя е уникална с друго – това е първата такава, в която са внедрени сензори, които предават нейното местоположение на терена 500 пъти в секунда.

Тя не е единственото нещо, което е под непрекъснато наблюдение. Целият терен също е осеян с камери. До голяма степен, това беше така и при предходното Световно първенство по футбол – в Русия през 2018 г. Разликата е, че сега те са допълнени със сензори, които дават почти пълна пространствена картина на мача.

Ключовият елемент е, че тази информация се предава в реално време и е безценен помощник на съдийската бригада. Тя влиза в употреба, за да може да се елиминират грешните отсъждания и да се сложи край на споровете дали топката е преминала линията или не е.

Като на видеоигра

Denmark-v-Tunisia-Group-D-FIFA-World-Cup-Qatar-2022

Една от големите критики на системата VAR е в нейната мудност. Играта се спира, за да може първо съдиите във видеостаичката да предоставят кадрите на спорната ситуация. Второ, след това се изчаква самия главен съдия да я разгледа и да отсъди. Доста фенове са разочаровани, че понякога една положение се разглежда повече от 5 минути и се накъсва играта.

След изиграването на първите мачове от Мондиала в Катар 2022 се видя, че VAR се намесва доста по-рядко. За сметка на това, редица ситуации изглеждат като автоматизирани, особено засади, аутове и тъчове. Подадените в реално време данни за топката и разположението ѝ на терена позволяват на алгоритмите светкавично да определят кога тя е напуснала очертанията му. Тази технология се използва в тениса от няколко години, при това доста успешно.

Всичко това доближава почти напълно реалния футбол до виртуалния. Във видеоигрите, алгоритмите прецизно определят кога има аут, тъч, фаул, корнер, дузпа или гол. От настоящия Мондиал 2022 в Катар изгжлежда, че това ще се пренесе и във физическите двубои.

Не само на терена

Al-Thumama-Stadium

Иновациите не спират само на терена, но обхващат целия стадион, че и пространството около него. Катар беше силно критикуван за спечеленото домакинство, заради климатичните условия – пустинните горещини не са изобщо подходящи за футбол и то на най-високо ниво. Домакините се опитват да преодолеят този проблем с помощта на технологиите.

От една страна, при проектирането на новите стадиони, огромно място е отделена за климатичната инсталация. Физически тя е разпределена така, че да може да охлажда (или затопля, в по-редките случаи) всяко кътче на трибуните и дори на терена. Нейна особеност е, че е проектирана да може и да го прави само в зони, където има нужда. Тук отново се намесват технологиите и алгоритмите, които следят къде има струпвания на хора. Там където няма, те просто изключват или понижават силата на климатичната система, за да има по-висока енергийна ефективност.

Подобна е ситуацията и със струпванията на хора. Тълпите могат да бъдат опасни и дори смъртоносни. Някои големи отбори, като Байерн Мюнхен, използват подобна силна сензорност и алгоритми, за да определят как да се контролират и насочват потоците от хора при влизане и излизане от стадиона. Това е безценно при аварийни ситуация, като например при инцидент на футболен мач загинаха стотици души след именно поради струпванията на хората.

Всички тези неща са донякъде автоматизирани и алгоритмите показват своята сила. Но те не са достатъчни и е хубаво да има човешки надзор. Затова в Катар, стадионите имат „команден център“, в който се следят всички ключови параметри. Той функционира като по-сложна версия на видеостаичката на VAR съдиите. Във всички случаи, успехът на тези технологии на световното ще им проправи път към останалите шампионати и първенства. Както се случи с VAR, например.

Свързани статии

Back to top button