IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

PC продажбите продължават да спадат през лятото

PC продажбите продължават да бележат спад след спад. Донякъде тази тенденция може да се разглежда като очаквана. Изминалата 2021 г. беше изключително силна за производителите на компютри, като покрай пандемията, редица бизнеси и потребители бяха почти принудени да модернизират техниката си. Нивата обаче започват да се връщат до тези от началото на 2020 г., когато недостигът на компоненти и затварянето на Китай попариха предлагането значително.

Затова имаме значително понижение на доставките през третото тримесечие на настоящата 2022 г. Данните на изследователските фирми Canalys и IDC показват спад от 18% и 15% съответно на годишна база. Освен по-високата база от миналата година, имаме и допълнителни фактори, като повишаващата се инфлация, икономическа нестабилност и др. Поради факта, че тези тенденции ще продължат в поне средносрочен план, посоката за свиване на потреблението и съответно на пазара на компютри се очаква да продължи и през 2023 г.

Лидерите

Размествания в лидерските позиции сред производителите няма. Прави впечатление огромното припокриване на данните на двете анализаторски фирми. За първи път от години може би, информацията им за бройките на първите три съвпада почти до последния компютър. Консенсус има и по темата кой е петия по големина производител. В предишни периоди, Asus и Acer излизаха на тази позиция в зависимост от фирмата, която предоставя данните. Сега, първата е безспорен пети, както за Canalys, така и за IDC.

Lenovo запазва лидерската си позиция с 16.88 млн. бройки, отчетени и от двете анализаторски компании. Любопитното е, че като количество отчита спад от 16%, но заради общото свиване на пазара, нейният дял се увеличава от 23% на 24%. HP е втора с 12.7 млн. доставени компютри през третото тримесечие и спад от 27%. Отново има пълен консенсус относно данните, като за разлика от Lenovo тя отчита свиване на своя пазарен дял до 18%. Dell е в сходна ситуация с 11.96 млн. продадени бройки и спад от 21%. Отново, консенсусът между Canalys и IDC е впечатляващ.

Петата Asus е с 5.38 или 5.40 млн. доставки, съответно според Canalys и IDC. Понижението ѝ е сравнително по-умерено спрямо водещите три компании – само 7.8%. Това позволява на тайванската компания да увеличи позициите си на пазара.

Случаят Apple

Apple_MacBook-Pro_14-16-inch

От петте водещи компании, Apple е голямото изключение. Тя единствена отчита ръст на продажбите, най-вече заради забавяния в доставките на част от компютрите MacBook през второто тримесечие, както и представянето на нови модели с процесорите M2. Точно с колко се увеличават бройките през лятото на 2022 г. е тема, по която двете анализаторски компании нямат консенсус. Canalys посочва минимален ръст от 1.7% до малко под 8 млн. доставки. IDC от своя страна отчитат 40.2% увеличение на годишна база до 10 млн. бройки.

Независимо кое е вярното число, Apple се радва на засилен интерес от своите фенове. Причината е, че потребителите на „ябълковата компания“ модернизират своите машини през последната година, година и половина. Това се дължи на новите процесори M1 и M2, които са собствен дизайн на Apple и предлагат още по-голяма оптимизация между софтуер и хардуер – нещо, което е ключово предимство на технологичния гигант.

На глобално ниво

Canalys-PC-sales-Q3-2022

Canalys и IDC имат разминавания при общите PC продажби през лятото на 2022 г. Според първата компания, те са 69.4 млн. бройки, докато втората посочва 74 млн. бройки. Част от липсата на съвпадение идва от отчитането на бройките на Apple, което обяснява и огромния ръст, който IDC посочва за технологичния гигант. Но не покрива напълно.

Наличието на пълен консенсус за първите три компании обаче е нещо, което не винаги се наблюдава. За съжаление, негативните тенденции се очаква да продължат поне до средата на 2023 г. Според Canalys, в момента текат процеси по ограничаването на разходите на почти всички публични и частни институции. Компаниите намаляват IT бюджетите си, заради инфлационните процеси.

От друга страна, анализаторите отчитат, че по-ниските доставки помагат за изчистване на натрупани складови наличности. През 2021 г. част от продажбите на едро не останаха реализирани до крайния клиент и реално се отчитаха като такива, но оставаха по складовете. Инфлацията се усеща и при PC пазара, като за пето поредно тримесечие IDC отчита повишение на средната цена до 910 долара. Анализаторите посочват, че през лятото все пак се наблюдава тенденция към спад на цените – най-вероятно заради намаляващото търсeне.

Свързани статии

Back to top button