IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Schneider Electric и умната фабрика в Пловдив

България е страна на контрастите, особено когато става дума за технологии. От една страна имаме един от най-добрите интернет връзки в света, от друга – най-нисък процент на онлайн потребители в Европа. Разполагаме с изключително талантливи софтуерни инженери, но в същото време компютърната ни грамотност е сравнително ниска. Ситуацията е сходна и в индустрията, която тепърва ще трябва да автоматизира, дигитализира своите процеси. Фабриката на Schneider Electric обаче е сред положителните примери, как това може да се случи. Естествено със значителни инвестиции.

Предприятието в Пловдив от 2019 г. има вътрешен сертификат за „умен“ завод. Това го прави първото и единствено за момента на френската компания в целия регион на Източна Европа. Отделно, Schneider Electric го използва като „демонстрационен“ обект за да покаже своите решения за автоматизация и дигитализация. Както и да даде пример на подобни фабрики, как се подобрява ефективността и производителността, като се използват новите технологии.

Французите продължават да развиват завода в Пловдив, като поредната инвестиция ще разшири производствения капацитет с 30%, ще се добавят 100 нови работни места, ще се подобри автоматизацията. Но по-важното е, че ще се изгради и система за геотермална енергия, което ще направи предприятието независимо от вносни енергийни източници, като природен газ, например.

Автоматизация и дигитализация

Schneider-Electric-Smart-Factory-2

Компанията за електрически прекъсвачи и автономни системи Schneider Electric навлиза по-силно в България през 1999 г. Тогава е придобита фабриката за електроапаратура в град Перущица, като година по-рано е създадено местното звено на дружеството. Французите използват привлечената техническа експертиза и след няколко години – през 2007 г. откриват изцяло нов завод до Пловдив.

Истинската трансформация обаче се осъществява през 2019 г. Тогава, българската фабрика получава сертификат за „умна“ такава от Schneider Electric. По това време тя разполага с около 65% автоматизация на процесите. Към момента те са повишени на около 70%, но се добавят и нови роботизирани линии, които заменят част от ръчния труд. Стремежът на компанията е да достигне автоматизация на 80%-85% през следващите години.

Пловдивската фабрика сега разполага с изцяло роботизирана линия, а редица други дейности, включително не малка част от логистиката вътре при поточните линии също е автоматизирана. Това не са единствените фактори, които правят предприятието „умно“. Повечето процеси са дигитализирани, информация се подава в реално време за почти всичко – текущ капацитет,, продукция, забавяния.


  60 млн. евро е инвестицията на Schneider Electric


По-важното е, че чрез добавена реалност (AR) може да се получи бърз и лесен достъп до цялата необходима документация за машините. Различните системи имат QR кодове, които след сканиране, показват, кога трябва да се обслужи, може да се осъществи дистанционна диагностика и много други. Работата на хартия е сравнително ограничена, като повечето дейности, включително и елементарни такива, като раздаване на ваучери става чрез дигитално записване.

Schneider Electric в Пловдив произвежда по 40 млн. прекъсвача годишно, като това е единствената за момента умна фабрика в Източна Европа и втора на компанията в глобален мащаб. Инвестицията тогава не е обявена. Компанията обаче заделя 60 млн. евро за нейната модернизация и разширение.

Разширение и геотермална енергия

Pic 4_Г-н Георги Титюков и г-н Радослав Кошков

То включва добавянето на три нови поточни линии, като производствения капацитет ще се разшири с 30%. Въпреки автоматизацията, работните места ще се увеличат със 100 нови. Това означава, че при 40 млн. прекъсвача годишно в момента, възможностите в Пловдив на френската компания ще се увеличат до 52 млн. на година. Самият проект трябва да бъде готов към средата на 2023 г.

Автоматизацията ще продължи, въпреки че от Schneider Electric не коментираха какъв дял от новите линии ще са роботизирани. Но във всички случаи ще има увеличение спрямо общия. От компанията уточниха, че автоматизацията в производството е сложен процес, защото се изисква специален робот за всяка отделна и специфична дейност.

По-интересното при разширението на пловдивската фабрика е добавянето на система за геотермална енергия. Тя ще бъде изградена преди да започне строежът на новите поточни линии, защото ще се намира под земята. Тя разчита на топлите подпочвени извори, но ще е от затворен тип. Тоест, водата от недрата на земята няма да се използва директно в самия цикъл – извлича и преработва, а само ще нагрява тръбите, по които ще тече нормална вода.

Системата ще осигурява водно отопление през студените месеци, гореща вода за битови нужди и чрез хладилния ефект ще охлажда през летния период. Тя ще се изгради изцяло от български компании. Schneider Electric са възложили проекта на разширението на строителната група „Сиенит“. Геотермалната система ще бъде изградена от ReEnergy Engineering, която също е българска фирма. Основната цел на френската компания е да стане неутрална откъм вредни емисии през следващите години и напълно независима от водородни източници на енергия.

Свързани статии

Back to top button