IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

САЩ и привидното смекчаване на санкциите срещу Huawei

В рамките на месец, САЩ въведоха редица нови ограничения срещу изнасянето на технологии към Китай. Особено в сферата на производството на последните поколения микрочипове и системи за изкуствен интелект (AI). На фона на тези новини, дойде и изненадващата такава, че Вашингтон смекчава санкциите срещу технологичния гигант Huawei.

Компанията пострада сериозно вследствие на намесата на щатските власти през 2020 г., като загуби достъп до лицензираната версия на платформата Android, но и по-важното – до възможността да произвежда сама процесори, както и да пуска смартфони с 5G връзка. Редица други мерки, не бяха напълно въведени, сред които и потенциалното отказване на Европа и други съюзници на САЩ от нейното телекомуникационно оборудване.

Новият ход на администрацията на президента Джо Байдън обаче има за цел да реши един странен, но донякъде очакван проблем. Това е, отказът на американските компании да участват в разработването на различни технологични стандарти, поради факта, че в доста от тях дейно участие има и Huawei.

По-ясни правила

us-capitol-cation-night

Смекчаването на регулациите идва под малко по-различна форма. Правителството на САЩ позволява на американските компании да предоставят на китайския гигант определени технологии и софтуер, но при определени условия. Те включват ситуации, в които се дискутират и обсъждат технологични стандарти, както и да не се изисква лиценз, за това споделяне на по-малко иновативни системи.

Министерството на търговията вече е издало такава заповед. Чрез нея се внася малко повече яснота относно лицензирането на технологии и софтуер към Huawei. Досега, за всяка търговска дейност с китайската компания, американските дружества искат изрично разрешение от щатските власти. Лицензите се издават в момента за различни технологии – операционни системи Windows, продажба на 4G чипсети, процесори и много други.

Новите правила позволяват на американските компании директно да търгуват или споделят с Huawei технологии без лиценз, за определени цели и с конкретни възможности. Според информацията на Bloomberg, правителството на САЩ конкретно цели това да обхваща такива разработки, които да участват при изготвянето на световни технологични стандарти.

„Балканизацията“ в IT сектора

Политиката на САЩ срещу Huawei (и някои други компании), беше на път да доведе до „балканизация“ на IT сектора. Вашингтон проучваше възможността да изключи китайския гигант от различни неправителствени организации, които изготвят технологичните стандарти. Китай заплаши, че ще започне да изгражда собствена мрежа за стандартизация. Това щеше да доведе до ситуация, в която различните региони по света ще оперират с различна техника и софтуер, макар и да изпълняват едни и същи цели. Например, смартфоните да имат един USB жак в САЩ, друг в Китай и трети в Европа. Това е най-безобидният пример всъщност.

Huawei има доста силно влияние и участва задълбочено в различни сектори по стандартизация. Особено силно важи в телеком и мобилната сфера. Компанията има 110 хил. патенти и води по този показател редица преки конкуренти. Конкретно в 5G, Huawei е лидер по брой подобни заявки и одобрена интелектуална собственост свързана с новата технология.

За да участват в стандартизационния процес американските (а и съюзни компании, като европейски и някои азиатски) трябва да споделят с Huawei технологии и софтуерни системи, което досега беше обект на лиценз. С което, явно щатските дружества са започнали да странят от подобно сътрудничество. Вашингтон вижда в това заплаха, да бъде изолиран техния бизнес от процеса по изграждането на системите на бъдещето. Това не е потвърдено пряко от щатските управляващи, но е частично загатнато.

„Американските компании трябва да бъде напълно ангажирани в международните организации, където се изготвят технологични стандарти, които ще имат ключово приложение в търговските продукти, но и в националната сигурност“, коментира Алън Еставез, секретар към Бюрото за индустрия и сигурност към Министерството на търговията на САЩ, пред Bloomberg.

Без значение за Huawei

huawei-shooting-star

Действията на Вашингтон изглежда няма да се отразят позитивно върху Huawei, поне по начина, по който са формулирани промените. Китайският гигант страда от възможността да прави 5G устройства, собствени процесори и да използва редица софтуерни услуги, включително и лицензираната версия на платформата Android. Нито едно от тези ограничения няма да падне, което реално вреди на компанията в дългосрочен план.

Комулативният ефект от гореизброените забрани почти буквално елиминира компанията от смартфон пазара. Тя продаде своя бранд Honor, което зачеркна близо една трета от портфолиото ѝ, а собствените смартфони бяха ограничени драстично до няколко модела на година. Всичките без 5G свързаност, като по продажби дружеството отдавна е извън водещите 5 производителя.

Huawei започва да усеща натиск и при умните часовници, като данните за второто тримесечие показват, че тя губи втората позиция там от Samsung. Заедно с Apple – трите водещи компании пуснаха през последните месеци нови модели и ще видим дали, китайския гигант ще запази водещата си роля.

Свързани статии

Back to top button