PLAYНОВИНИ

Онлайн стриймингът вече е лидер в САЩ

Онлайн стримийнгът вече е най-предпочитаният метод за гледане на видео в САЩ. След като преди година, интернет платформите задминаха ефирната телевизия за първи път по гледаемост, сега това се случва с по-големият залък – кабелната ТВ. Така, видео стриймингът през юли се превръща в най-популярният и ползван начин за гледане на видео в Щатите. Това показват данните на изследователската агенция Nielsen за изминалия летен месец.

Експертите на компанията коментират, че стрийминг платформите увеличават своя дял като гледаемост непрекъснато през последните месеци. Което е и причината за задминаването на мастодонта на телевизията – кабелната. Ръст бележат всички ключови услуги – Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Hulu, HBO Max и др.

Но както отбелязахме в нашия предходен анализ, конкуренцията между тях се увеличава, а бизнес моделите вече търпят първите си промени. Които започват доста да наподобяват тези на кабелната телевизия – услугата, на която стрийминг платформите се явяват по-добрата и модерна алтернатива. Отделно, тенденциите за повишаване на цените и признаците за насищане на пазара в САЩ може да покажат значителна динамика през следващите месеци и дори години.

Да задминеш кабела

Nielsen-US-raitings-july-1

Стриймингът в САЩ съставлява 34.8% от дневното потребление през юли. Той се превръща в лидер като метод за гледане на видео, като досегашният водач – кабелната телевизия, разполага с 34.4%. Разликата е малка, но тенденцията от последните месеци загатва, че може ситуацията да се запази и през следващите.

Стриймингът увеличава интереса на зрителите с 3.2% спрямо юни, а на годишна база прирастът е 22.6%. Основните платформи запазват и дори увеличават гледаемостта сред американците. Netflix например е с 8% ръст за юли на месечна база.

Nielsen-US-sreaming-july

От своя страна, интересът към кабелната телевизия намалява от юни месец с 2%. По-сериозна е ситуацията при ефирната ТВ, чиято гледаемост се срива с 4%. Най-вече заради финалите на най-значимите спортни събития като баскетболното (NBA) и хокейното (НХЛ) първенства, които приключиха през юни.

Ключовата зима

Nielsen-US-raitings-july-2

Този сектор е доста сезонно зависим и лятото обикновено има понижение на потреблението на традиционните медии, като ефирна и кабелна ТВ. Интересното съдържание се пази за есента и зимата, когато е пикът на гледаемост. Това може да проследим и в данните на Nielsen. Има нещо друго – стримийнгът засега показва стабилни тенденции на растеж на месечна база, без да се влияе толкова силно от сезонността. Поне за момента.

Което означава, че тази есен и зима ще наблюдаваме борба за надмощие между стрийминга и кабелната телевизия. Ако първата излезе победител в края на 2022 г. може да положи изцяло нова тенденция за превъзходството на онлайн моделите. От друга страна, точно през зимата започват да навлизат новите бизнес решения при основните стрийминг платформи, което може да доведе до промяна на развитието на пазара.

Завоят при бизнес моделите

В предходния анализ на TechTrends по темата, разгледахме точно завоят, който основните онлайн компании предприемат по отношение на бизнес модела на своите услуги. От декември, Disney въвеждат вариант с реклами на своята стрийминг платформа. Подобен ход се очаква да предприеме и Netflix. Вдигането на цените също е факт от известно време и ще продължи. Така, засилената конкуренция всъщност доведе до точно обратния ефект, който доста хора очакваха.

Проблемът е, че много потребители предпочитат стрийминг услугите заради няколко фактора. Единият е възможността да гледат каквото си поискат, когато могат, вторият е по-ниската цена от кабелната телевизия и третият – липсата на реклами. Последните две предимства започват да избледняват и ще видим дали това ще се отрази на предпочитанията на американските потребители. Затова, тази зима и цялата следваща 2023 г. ще бъде интересна за стрийминг пазара.

Свързани статии

Back to top button