ДЖАДЖИ

Как да изберем правилните блутут слушалки

Блутут (bluetooth) слушалките са технологичен хит в последните години, утвърдил се като един от най-удобните, същевременно модерни и интерактивни начини да останем свързани с устройството си в ежедневието. Техни основни предимства са малките размери, формата и свободата, която дават, спестявайки ни необходимостта да боравим с традиционните кабели.

Как обаче да се ориентираме в океана от налични блутут слушалки и да изберем най-подходящите за нас? Разнообразието е огромно – както във физическите магазини, така и в специализирани и реномирани онлайн сайтове като Digital Box, което прави задачата за подбора на идеалното устройство особено трудна.

За да улесним поне малко вземането на подобно решение, ще ви дадем няколко ключови технологични критерия за избор, на които да се опрете.

Кодекът има значение

Кодекът е специално устройство или програма, чиито характеристики дефинират степента на чистота на звука при преноса на Bluetooth данни от устройството. Той спомага за кодирането и разкодирането на дигитални сигнали, имайки отношение към бързината и качеството на безжичната връзка.

Повечето по-евтини варианти, достъпни на пазара, поддържат само стандартния SBC (low-complexity sub-band) кодек, който разделя сигнала на отделни фрагменти и е по-бавен и тромав. Недостатъкът не е фатален при самостоятелно слушане на музика, но ако звукът е съпроводен с наличие на видео, то може да забележите известна липса на синхронизация между него и картината.

Живот на батерията и оптимален дизайн на кутията

Животът на батерията е поле, в което доста производители проявяват креативност и завишават реалните показатели с около 20 процента. Така например ако ви обещаят безметежно функциониране на миниатюрните устройства в рамките на 12 часа, очаквайте не повече от 10.

За да е надежден изборът на блутут слушали, обърнете внимание не просто на времетраенето, а и на качеството на батериите. Възникне ли проблем в тях, най-често ситуацията става неразрешима и се изисква цялостна смяна на устройството.

Кутийката на слушалките също е ключов показател. Поради малките им размери, опасността да ги загубите е сериозна, следователно дизайнът на кутията трябва да предразполага към лесно и безпроблемно боравене. В допълнение, при по-новите модели, той дава възможността за зареждането на безжичните приспособления дори и когато не са вързани към захранването.

Възможности за шумоизолация

Регулирането на степента на шумоизолиране е функционалност, която почти всички съвременни слушалки от този тип притежават, но само допреди няколко години това далеч не бе така. Предимството на подобна спецификация е, че заглушавайки околния звук, ви позволява да настроите височината на звука от слушалките до приемливи и здравословни нива, вместо да ви принуждава да свръхкомпенсирате. Имайте предвид обаче, че активацията ѝ води до по-бързо изтощаване на батерията.

Дизайн и степен на контрол

Дизайнът на самите слушалки също е определящ, като най-същественото е дали ще подберем модел in-ear (който се подпъхва в ухото) или over-ear (който прилепва плътно от външната му страна). Тук изборът зависи от индивидуалните предпочитания и разбиранията за удобство на всеки човек.

Друга характеристика, свързана с външния вид и функционалността, за която трябва да се оглеждате, е наличието на бутон на самите слушалки, чрез който да се регулира шумоизолация, равнище на звука, пускане и спиране и други.

Цената също е определяща

На няколко места загатнахме, че цената също е фактор, който макар и нетехнологичен, сам по себе си дава сериозно отражение върху технологичните характеристики на слушалките.

Най-евтините пазарни алтернативи се характеризират с бързо изтощаване на батерията, неудобен дизайн, ниско качество на звука и липса на функционалности като шумоизолиране и бутон за управление. Липсата на адекватен блутут чип за приемане и предаване на сигнала, който е типичен за ниския ценови клас, може да доведе до подчертано забавено възпроизвеждане на звука и да подложи търпението ни на сериозен тест. Затова заложете поне на среден клас устройства, закупени от утвърдени магазини и притежаващи съответната гаранция.

Свързани статии

Back to top button