IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Как Apple (ще) заобича онлайн рекламите

Сигурността на данните и как всеки потребител може да е спокоен, че никой не го следи или продава на трети лица личната му информация. Това заляга все повече в имиджовата кампания, която Apple разработва през последните месеци. Добър пример от юни е реклама на компанията в която, сатирично се продават на търг най-съкровените и лични данни на млада дама. В един момент, тя изважда iPhone-а си от чантата и активира опцията да „не бъде проследявана“ от рекламодателите. В резултат на което търгът се изпарява за секунди.

По този начин Apple промотира своите възможности за опазване на личните данни. Компанията се опитва да изгради имидж, който да е отличава от останалите технологични гиганти, чиито бизнес модели се крепят на продажбата на персоналната информация на техните потребители с цел реклама. И в повечето случаи това наистина се случва чрез дигитални аукциони, затова макар и хиперболизирано, сравнението в рекламата е доста достоверно.

Зад завесите на Apple обаче може да се случва нещо съвсем различно. Компанията може постепенно да завие към прегръщане на рекламния бизнес модел. Което в един момент да превърне рекламите с търга на данни в реалност и за техните потребители. Години наред, технологичният гигант се въздържаше от подобен ход, но перспективите за стагнация на финансовите ѝ резултати може да променят постепенно тази политика. Вече имаме и първите, макар и доста неофициални индикации за тази трансформация.

Бизнес с перспектива

Apple-TV-plus-MLB-September-schedule-hero_big.jpg.large_2x

Усилията на Apple за опазване на личните данни води до ситуация в която онлайн рекламите през нейните устройства са доста рядка гледка. Те са подбрани на специални места и са включени в някои основни приложения на самата „ябълкова“ компания. В момента такива може да се видят в Apple News и Apple Stocks – новинарската програма и тази за следене на акции и облигации. Както и в самия онлайн магазин за приложения App Store.

При компанията рекламите имат съвсем различно предназначение, за разлика от технологичните гиганти при които е основния им бизнес модел. Промоциите са строго ограничени и фокусирани към определена дейност. Например в App Store те се простират само до представяне на приложения. В наскоро включената рекламна възможност в премиум стрийминг услугата Apple TV+ тя е конкретно само и единствено за бейзболни срещи. Apple ограничава рекламите на места, където е нормално да ги виждаш – в новинарско приложение, в магазин за програми и „дигиталната телевизия“.

Технологичният гигант обаче започва да гледа на тях като на все по-важен източник на приходи. Рекламният отдел в Apple постепенно придобива по-голяма независимост, но и с увеличена отговорност. Той е подчинен пряко на „Услуги“ – направлението в което всички дигитални продукти на компанията са обединени. Според информация на Bloomberg, звеното вече постига 4 млрд. долара годишни приходи и има амбицията да го увеличи поне тройно.

Разширяване на обхвата

Apple_macos-Devices_maps

Предположенията на агенцията са, че Apple ще започне да интегрира рекламите все повече в своите услуги. Постепенно ще ги видим в Apple Maps, Apple Books и Apple Podcasts. Концепцията засега се запазва непроменена – търси се органичен и естествен начин за вкарването на промоциите, като не се дразнят потребителите с прекалено натрапчиви такива. Също така се свежда злоупотребата с личните данни до минимум.

Последното ще се постига като просто не се предоставят рекламни възможности извън приложенията на Apple. Тоест външните програми ще трябва да разчитат на вътрешния плащания, купуване на премиум абонаменти и др., но не и на реклами. Apple въведе специална програма – App Tracking Transparency, която позволява на потребителите да изключат проследяването на данните от външните разработчици. Именно тази инициатива е в центъра на споменатата реклама с търга на данни от увода.

Тенденцията обаче, Apple да се отваря постепенно за подобни промоции загатва, че може би рано или късно, компанията може да промени напълно политиката си. И да отвори напълно рекламните пространство във всички аспекти на своята екосистема. Да не забравяме, че Google преди две десетилетия се промотираше по същия начин – „като проста търсачка, в която няма нито един рекламен банер“. Да, все още няма банери, но в резултатите ѝ намираме понякога повече промоции отколкото релевантна информация.

Причината за завоя

Apple не прави това случайно. Отварянето за реклами в основните приложения е в следствие на стратегията ѝ за диверсифициране на приходите. Те продължават да са заложник на успеха на бизнеса ѝ със смартфони и макар да намаляват дела от 60% на под 50%, iPhone постъпленията продължават да доминират финансовите резултати на компанията.

Основната надежда на Apple е услугите да поемат ако не по-голяма, то поне равна тежест спрямо тези от смартфоните. За първото полугодие на 2022 г. iPhone отговаря за 53% от приходите или 162 млрд. долара. Услугите вече са второто по големина перо на постъпленията, но доста по-назад – с 58.9 млрд. долара или 19% дял.

На база на тези числа, 4 млрд. долара годишни от реклама са джобни пари. Дори утрояването им до 12 млрд. долара пак ще са капка в морето на машината на Apple. Технологичният гигант започва да изстисква максимума от услугите си и ръстът се забавя. Което ще ги накара в дългосрочен план да разчитат на допълнителна монетизация. Тя се постига чрез – реклами. С което рано или късно, Apple ще заобича онлайн рекламите и дори няма да се изненадаме след няколко години да ги видим и при външните приложения.

Свързани статии

Back to top button