IT БИЗНЕСНОВИНИ

Чешкият холдинг Aricoma придобива българската „Мусала Софт“

Най-големият IT чешки холдинг Aricoma придобива българската софтуерна компания „Мусала Софт“. Цената не е назована, като има сключено споразумение, но се очаква традиционното одобрение от антимонополните регулатори. Сделката трябва да бъде приключена до края на 2022 г. Тя е ключова за стратегическото развитие на чешката компания.

Aricoma обяви, че с включването на българското дружество, се превръща в лидер за софтуерна разработка по поръчка в региона на Югоизточна Европа. Холдингът включва в себе си 9 компании, като през настоящата 2022 г. е добавен Clearcode. Сега с „Мусала Софт“, Aricoma ще се състои от 10 дружества. Ръководството на българския разработчик ще остане непроменено след финализирането на сделката.

Отзивите

Site_News_Musalenko_960x570px

Aricoma в момента се разширява активно чрез придобивания, което е стратегическото ѝ развитие в момента. Традиционно, холдингът обявява, че „Мусала Софт“ ще помогне за засилването на дългосрочния ръст и изграждането на стабилна клиентска база.

„С придобиването на „Мусала Софт“ ние се превръщаме в лидер в изграждането на софтуер по поръчка в Югоизточна Европа“, коментира Людовик Гауде, главен изпълнителен директор на Aricoma Digital. Той допълва, че българското дружество пасва на цялостната стратегия и развитие на чешката компания.

Подобна теза развива и Елена Маринова – президент и председател на борда на директорите на „Мусала Софт“.

„Припокриващата се и допълваща се клиентска база и експертиза с Aricoma ни дава увереност, че ще продължим по пътя на растежа“, коментира тя. Маринова допълва, че сделката няма да попречи на българската компания да продължи своята дейност по развиването на IT екосистемата в страната.

Купувачът

KKCG_MASTER_LOGO_1000

Интересна е историята на купувача на „Мусала Софт“. Технологичният холдинг Aricoma се води като най-големият IT такъв в Чехия. Споменахме, че се състои от 9 различни (10 с българската) компании, всяка от тях специализирана в определена област. При завършване на придобиването, групата ще надхвърли сумарни приходи от 400 млн. евро на година и 39 млн. евро печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA). Общо за Aricoma ще работят над 4 хил. служители, основно от IT сектора.

Холдингът е основан от фонда KKCG през 2019 г. и очевидно, целта му е да окрупни технологичните компании в региона. Той е изграден от чешкия предприемач Карел Комарек и вече има инвестиции за над 9 млрд. евро. KKCG оперира в IT сектора, недвижимите имоти, енергийната индустрия и др. Той наподобява доста PPF Group на покойния вече Петр Келнер също от Чехия, който придоби редица телеком и медийни активи в Югоизточна Европа.

„Мусала Софт“ от своя страна е една от старите български софтуерни компании, ориентирани към аутсорсване на развойна дейност и поддръжка. Тя е специализирана в изграждането на решения по поръчка за различни и големи клиенти. От нея тръгва и друга успешна българска IT компания – ScaleFocus, въпреки, че ръководствата на двете дружества не обичат да изтъкват общите си корени.

Последният финансов отчет публикуван в Търговския регистър на „Мусала Софт“ е за 2020 г. Тогава, компанията отчита 27% ръст на приходите до 42.8 млн. лева, както и нетна печалба от 5.98 млн. лева. Към края на 2020 г. дружеството разполага с 513 служители, a по информация на самата компания към средата на 2022 г. са около 750.

Свързани статии

Back to top button