IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Продажбите на смартфони се свиват, а на таблети – стабилизират

Свиване на продажбите на смартфони се отчита през второто тримесечие на 2022 г. Основната причина е Китай и политиката на страната за нулева толерантност към коронавируса. Това води до затваряне и дори изолиране на цели градове. Крайният резултат е понижено производство и доставка на смартфони, както и намалено потребление на местния пазар. Това показват данните на изследователската фирма IDC.

Ситуацията е малко по-балансирана при продажбите на таблети. Те са в застой с минимален ръст, основно движен от разпродажби на устройства от Amazon. В същият момент продажбите на хромбуци са в положение на свободно падане със срив на доставките. Очаквания за стабилизация покрай дигитализацията на ученици и студенти крепи надеждите на този подсегмент. Отново информацията е на IDC.

Смартфон свиване

Доставките на смартфони намаляват с 8.7% на годишна база до 286 млн. бройки през април-юни тази година. Както споменахме, основната причина е затварянето на един от най-големите пазари – китайския, покрай местната политика за нулева толерантност на коронавируса. Понижението на продажбите там е 14.3%.

Най-голям спад има Централна и Източна Европа, като покрай войната в Украйна, доставките на умни телефони се сриват с 36.5% на годишна база. Регионът обаче има малко отражение на световния пазар, докато Китай има по-голяма тежест. Останалите региони имат сравнително умерен ръст на продажбите.

Затова не е изненада, че водещите китайски смартфон компании в Топ 5 отчитат срив на доставките през април-юни. Най-голям такъв е за Xiaomi – 25.5%. Пропадането на продажбите под 40 млн. бройки през тримесечието коства втората позиция на китайския производител. Той е задминат от Apple, които регистрират минимално увеличение от 0.5% през второто тримесечие до 44.6 млн. бройки.

IDC-Q2-2022-smartphone-sales

Oppo и Vivo са с изравнени позиции на четвърта и пета позиция с по 24 млн. доставени смартфона. Първата компания обаче има с една идея по-голям спад от 24.6% спрямо 21.8% на втората. Това засилва паритета между тях.

Лидер остава Samsung със здравословен ръст от 5.6% на годишна база. Южнокорейската компания пусна в продажба значителна част от своето портфолио на по-достъпни модели, а след броени дни ще представи и потенциално обновен сгъваем смартфон в най-високия клас. Технологичният гигант изпитва затруднения в Европа, най-вече заради опасенията за рецесия, набиращата скорост инфлация и войната в източната част на континента.

Стабилизацията при таблетите

След динамични две години на пазара на таблети се установява сравнителна стабилизация на този все повече нишов сегмент. Бурният ръст през първата година на пандемията беше последван от охлаждане през втората. Сега е ред за явно балансиране на търсенето и предлагането. Минимален ръст от 0.15% до 40.5 млн. бройки се отчита през второто тримесечие. Всички традиционни производители отчитат понижение на продажбите без Amazon. Технологичният гигант реализира голяма разпродажба през пролетта, който повиши доставките с 26.9% на годишна база. Това е и източникът на растеж за целия сегмент.

Големи размествания сред основните производители няма. Лидер е Apple с 12.6 млн. доставки и спад от 2.89%. Следван от Samsung със 7.3 млн. продадени бройки и спад от 10.63%. Ситуацията е най-тежка за Lenovo, които отчитат срив на доставките от 25.67% на годишна база до 3.5 млн. бройки. Това в комбинация на ръста на Amazon поставя последната компания на трета позиция, докато китайската – на четвърта. Ще бъде интересно да се проследи динамиката през настоящото тримесечие, когато американският гигант ще разчита на органични доставки, а не на разпродажби.

Huawei успява да запази мястото си в Топ 5 сред производителите на таблети с минимален спад на доставките от 0.16%. Това е един от сегментите, в които поставения под тежки санкции от страна на САЩ поддържа добри продажби и сравнително пълноценно портфолио от устройства. Доставките на таблети за Huawei остават на нива от 2.1 млн. бройки.

Сривът на хромбуците

IDC-Q2-2022-chrombooks-sales

Хромбуците са изключително нишов сегмент, дори повече от този на таблетите. Все пак той се проследява заради интереса на ученици, студенти и образователни институции към подобен тип достъпни устройства. Продажбите им обаче се свиват двойно от 12.3 млн. на 6 млн. през второто тримесечие на годината. Анализаторите от IDC остават оптимисти, че нишовият сегмент ще върне позиции и растеж, като част от срива на продажбите през периода се дължи на изчистване на натрупани складови наличности от предишни месеци.

Това води до потенциално временно разместване на водещите производители. Лидерът HP се срива на четвърто място с едва под милион продадени бройки. Новият първенец е Dell, но победата е пирова, като има едва 1.5 млн. доставки и спад от 15.5%.

Свързани статии

Back to top button