НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

По пътя на 200MP смартфон камери

След известна пауза от близо година, в която производителите на смартфони решиха да наблегнат на по-голям обектив и няколко сензора, вместо най-висок брой мегапиксели при своите камери, последните се връщат като основна тенденция. Samsung представи 200MP сензор, както се появи и неофициална информация, че Sony работи по 100MP и отгоре. Предвид факта, че това са основните доставчици на сензори на смартфон пазара имаме ясно очертана посока за развитие през следващата година-две.

За голямата 200MP камера на Samsung вече има и първи клиенти, като Motorola и Xiaomi планират да представят такива модели през юли. Самата тя беше загатната през септември миналата година и беше въпрос на време да се появи официално на пазара. Първоначалното им позициониране ще бъде поне във флагманския клас, а защо не и в премиум сегмента. Опитът със 108MP сензор от преди близо 3 години показва, че рано или късно тази технология постепенно ще си проправи път и към по-достъпните модели с времето.

Има привърженици и противници на този тип решения, при това с право. Защото камерите с много мегапиксели разполагат със своите предимства и недостатъци. Крайните резултати при тях зависят от няколко фактора – как се използват тези сензори и работата на софтуера, който обработва изображенията. Затова някои от най-добрите модели смартфони на пазара използват доста умела комбинация от изброените по-горе фактори.

Първите 41MP

nokia-808-pureview-zeiss-lense

Първата камера с огромен брой мегапиксели за времето си се появява преди точно десетилетие. През май 2012 г. на пазара излиза Nokia 808 PureView, която разполага с 41MP сензор. Той въвежда някои основни технологии, които  са характерни до голяма степен до днес при подобни камери. Фундаменталната е oversampling-а, това е когато няколко (доскоро 4) пиксела от сензора се обединят в един на крайното изображение.

Тази техника позволява една снимка да е доста по-детайлна от стандартните решения. Което Nokia веднага използват за постигане на ненадминат за времето си дигитално приближение без особено пикселизиране. Също така, сензорът на Nokia 808 PureView (използван още и в Nokia Lumia 1020) позволява невиждани за времето си качествени изображения при намалена осветеност.

За постигането на тези резултати финландците интегрират още една сравнително голяма иновация – отделен процесор за обработване на изображенията. Това вече е стандарт при повечето (ако не и всички) смартфон чипсети в момента, но преди десетилетие беше нещо ново.

Технологията PureView на Nokia имаше и своите недостатъци. Първият са автоматичните настройки, които понякога изкривяваха цветовия и светлинния баланс на изображенията. Те се коригираха лесно, но ръчно. По-големите проблеми бяха другаде – решението на Nokia включваше правенето на поне две изображения. Едното е на максимална разделителна способност, а другото – с намалени параметри. В случай на приближение, втората снимка беше реално изрязана от първата. Тази комбинация от изображения заемаше между два и три пъти повече място в паметта на телефона.

Периодът на няколкото камери

Huawei-Mate-30-Pro-9

Технологично, решението на Nokia доминираше пазара години наред. От практична гледна точка, повечето потребители предпочитаха лесните автоматични настройки, пред редицата предимства, които им доставяше PureView. Отделно, никой друг от големите играчи не достигна до възможностите на камерата на финландците. Sony представиха 20MP сензор същата година, но той беше далеч зад PureView.

Вместо това, производителите се обърнаха към софтуерния напредък на смартфоните. Той позволи да се използват първо две, а впоследствие и повече камери едновременно. По подобен начин като с oversampling-а, информацията от сензорите са използва за изграждане на една много по-качествена снимка.

Тук, изгря звездата на Huawei и последвалото им сътрудничество с Leica. Първо те комбинираха информацията от няколко камери (цветна и черно-бяла), а впоследствие смениха самия сензор да е по-светлочувствителен. С което, китайският гигант се възкачи на трона на мобилната фотография.

В един момент, мегапикселите бяха вдигнати до 64MP, но промяната в качеството на снимките спрямо 41MP версия на Nokia не беше толкова осезаема. Разчиташе се, както и в момента се налага идеята да има специализирани камери – една основна, една широкоъгълна и потенциално една телефото, която да дава приближени кадри. Всеки сензор с над 16MP използва oversampling, с което се предоставя едно 16MP изображение, както и такова в по-висока резолюция в зависимост от броя на пикселите.

От 108MP до 200MP

samsung-galaxy-s20-ultra-4

Появата на чудовищната, поне на хартия, 108MP камера дело на Samsung и Xiaomi, за някои беше шок, за други досадна новина. Тя продължава да е базирана на технологиите, с които PureView превзе лидерската позиция през 2012 г. като качество на снимките. С разликата, че почти нито една компания не оптимизира софтуера да прави автоматични кадри с дигитален zoom, както беше при Nokia 808 или Lumia 1020. Те оставяха това на отделен телефото сензор. И ако имаше такъв при сравнения, доста пъти 108MP камера предоставя повече или сходно качество на детайлите при трикратно увеличение спрямо специализираната камера. Проблемът е, че потребителят ръчно трябваше „да изрязва“ снимките, както и да държи по-големите файлове.

ISOCELL-HP1_GN5_main1

Ще се промени ли ситуацията с новия 200MP сензор? По-скоро не, но ще видим с първите модели през лятото дали производителите няма да сменят част от досегашните си практики. Основната разлика между 108MP и 200MP е, в размера на пикселите. Те са редуцирани от 0.64µm до 0.56µm и така сензорът може да разположи в себе си 200 милиона от тях.

Другия момент е факторът за oversampling, който е вдигнат от 4 на 16. Тоест, вместо 4 пиксела от сензора да се обединят в 1 в изображението, това вече ще става с 16. На теория това ще позволи да се подобри светлочувствителността и подобряване на кадрите при ниско осветление. Както и на още по-детайлни снимки при приближение. На практика как ще се получат нещата – ще трябва да изчакаме тестовете.

Въпреки критиките, 108MP сензор беше доста успешен за Samsung и Xiaomi от търговска гледна точка. Затова не е изненада, че се появява неофициална информация, че Sony работи също по камера с над 100MP. От потребителска, мненията са смесени и подобен тип решения за момента са за хора, които биха заделили малко повече време в изпипването на снимките си със смартфона.

Свързани статии

Back to top button