PLAYНОВИНИ

Diablo Immortal или „стандартът“ на мобилната гейм индустрия

Чудя се просто, дали това не е някаква закъсняла първоаприлска шега“ – това беше реакцията на един от феновете при обявяването на Diablo Immortal по време на конференцията Blizzcon през 2018 г. Докато всички очакваха, Blizzard да обяви четвъртата част от популярния франчайз, компанията представи мобилна версия. Четири години по-късно в началото на този юни тя вече е факт и оставя горчив вкус сред привържениците на Diablo. Както и купища пари за Blizzard.

Какво се случва и как играчите да заливат с критика новото заглавие, да правят часове клипове в YouTube против нея, а в същото време тя да донесе 24 млн. долара на създателите си само за няколко седмици? Отговорът е прост – това са стандартите в мобилната гейм индустрия. Както и резултатите от бизнес модела Free to Play (F2P).

Критиката на феновете

diablo-immortal-legendary-gems-progression

Най-първите отзиви за Diablo Immortal бяха положителни – играта е супер, макар и да се води мобилна версия. Запазени са духът, визията и доста от механиките на предходните части. След достигането на определен праг на развитие те научават грозната истина – за да могат да продължат със същото темпо трябва да си платят. Като най-крайните части на играта може да изискват много, ама много пари.

Някои геймъри изчисляват, че за да развият докрай един от героите си, трябва да платят 110 хил. долара. Умножете това по шест пъти ако искате да развиете всичките шест персонажа и получават наистина колосална сума. Друг фен дава 15 хил. долара, за да може да започне да получава някои от най-високите нива предмети.

„Стандарт в индустрията“

diablo-immortal-shop-2

Ситуацията изглежда абсурдна, но само ако си традиционен PC геймър. Мобилните играчи са свикнали на подобно отношение. Този бизнес модел присъства при почти всяка безплатна игра за смартфон или таблет, както и в редица браузърни заглавия. Нарича се Free to Play (F2P) и разработчиците заключват или правят почти невъзможно развитието отвъд някакъв момент на прогресията ако потребителите не си плащат.

Има и изключения, например Fortnite е безплатна, но тя печели пари само от продажбата на различни козметични предмети. Diablo Immortal обаче възприема класическия модел. Ако попитате някой гейм мениджър на мобилни игри, той ще ви отговори с плам, „че това е стандартът на мобилната гейм индустрия“. И ще бъде прав. Разработчиците слагат умишлени бариери да попречат развитието на играчите, които се преодоляват чрез различни покупки. Всичко това е интегрирано в гейм механиките по начин, по който се принуждава играчът да дава още повече и още повече пари.

Крайният резултат е, че най-запалените играчи при F2P модела плащат с хиляди, даже и десетки хиляди долара всяка година. Те са основния приток на приходи за разработчика, като обикновено 10% формират около 90% от постъпленията. Това малцинство е познато в гейм индустрията с прозвището „китове“. В някои случаи има единици играчи, които дават дори стотици хиляди долара всяка година и те са известни като „кракени“.

Неморалните резултати

Newzoo_Global_Games_Market_2022

Осъзнаването, че за да постигнат максимални резултати в Diablo Immortal играчите трябва да платят води до бързото ѝ преименуване на Immoral (неморална). Но, докато основната маса от фенове на франчайза изразяват критика и негодуват нея, играта е истински финансов успех.

Blizzard се похвали, че е постигнала над 10 млн. сваляния в рамките на няколкото седмици, откакто е пусната на пазара. Според неофициална информация, приходите които е формирала за това време също са значителни – над 24 млн. долара. Което не е изненада поради няколко факта – първият е, че както виждаме, има играчи, които плащат при това значителни суми за нея.

Докато някои го правят от любопитство, за да видят механиките, то други най-вероятно ще продължат да го правят. Причината се крие във втория факт – този „хищнически“ бизнес модел работи, при това много добре. Неслучайно, мобилните игри формират над 50% от всички приходи в гейм индустрията на годишна база. По изчисления на Newzoo за 2022 г. те трябва да достигнат 103.5 млрд. долара от 203.1 млрд. долара за целия пазар. Което е повече от кумулативните постъпления за конзоли, PC и браузърните заглавия.

Нова надежда

Diablo-4-game

Слаба утеха за феновете на франчайза е, че Blizzard работи усилено по Diablo 4. Играта трябва да се появи по някое време догодина и тя ще бъде фокусирана основно за PC и конзоли. Което дава някаква надежда на феновете, че няма да възприеме най-агресивните практики за монетизация на F2P модела.

Проблемът е, че това не е напълно сигурно. Blizzard вече обявиха, че дългоочакваното продължение на друг техен хит – Overwatch 2 ще бъде безплатно. Все още от компанията не са дали детайли дали ще се следва модела на Diablo Immortal с най-хищническите похвати или по-компромисния такъв на Fortnite. Успехът или провалът на Overwatch 2 най-вероятно ще реши и модела, който ще се преследва в Diablo 4.

Свързани статии

Back to top button