НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Технологичните компании създават стандарти за метавселените

Формирането на необятните виртуални светове, наречени метавселени, ще отнеме доста време и ресурси. Докато работата по тях тепърва ще набира скорост, технологичните гиганти и редица други компании решиха да учредят стандарт за тях. Целта е да има приемственост и съвместимост между различните платформи. Те са подкрепени и от някои от основните организации по технологична стандартизация. Което допълнително ще гарантира изпълнението на тази цел.

Така се появява Metaverse Standards Forum, който ще следи за нейното изпълнение. В нея влизат някои от основните играчи в изграждането на метавселените, като Microsoft, Meta (Facebook), Epic Games, Nvidia, Huawei, Adobe и др. Те застават зад идеята да се създадат отворени стандарти, които да могат да се използва и от други компании.

Следващите технологии

Unreal-Engine-5-Matrix-Awakens-3

Изграждането на метавселени е амбициозна задача, която включва използването на разнообразни технологии и формати, които досега не са били комбинирани по подобен начин. Част от тях вече са стандартизирани и са под надзора на съответните неправителствени организации, други – не. Сред примерите са изграждането на триизмерни светове, интерфейс базиран на човешкото тяло (жестове, поглед, глас и др.), добавена и виртуална реалности (AR и VR съответно), съдържание, дигитални близнаци, електронна идентичност, разплащания, сигурност и др.

Ролята на Metaverse Standards Forum е да осигури комуникацията и изграждането на отворените стандарти между тези технологии. Добрата новина е, че част от тях вече са изградени. Метавселените са концепция от години и вече има формати, които са наложени в индустрията. Такива са 3D ориентирани API, OpenXR за AR и VR.

Други не са, което ще бъде основната задача на новата организация. Тя ще трябва да се занимава с краткосрочните проблеми на метавселената. Но не и с дългосрочните и визионерските идеи, как този нов формат ще се развива в бъдеще. Компаниите, които участват ще могат да предлагат своите идеи и стандарти, които да послужат за опора при изграждането на съответните визии.

Метавселената или следващата глобална мрежа

vader-immortal-vr

Неизвестните около метавселената все пак остават. Компаниите, които работят по концепцията са разнообразни и това води до някои въпроси. Как ще се интегрира глобалната мрежа в новите технологии и дали е изобщо възможно това? Според новата организация по стандартите – метавселената ще бъде продължение на интернет. Тя ще бъде нейната следваща еволюционна форма.

Което ще изисква нови протоколи и стандарти, както досега това например е HTML, който помага да се изобрази глобалната мрежа в 2D визия. Според Metaverse Standards Forum трябва да се изгради нов такъв, но който да прехвърли интернет в 3D Пространството.

Нов тип организация

metaverse-standards-forum-black-logo

Друг ключов момент е, че новата организация не е поредната такава за стандартизация. Причината е, че в нея участват вече съществуващите технологични такива за глобалната мрежа, за различните формати и др. Ролята на Metaverse Standards Forum е да осигури „бърза писта“ на стандартите и комуникация между индустрията и вече утвърдените организации. Или с други думи тя да бъде посредникът между двете страни.

Процесите ще са следните – технологичните компании ще предоставят изискванията, идеите, експертизата, полезните модели и проектите. Неправителствените организации ще помагат за координацията между настоящите и изграждането на нови стандарти. Заедно с помощта на Metaverse Standards Forum те ще гарантират съвместимостта на технологиите, терминологията и форматите, които ще се използват от индустрията.

Създаването на организацията е важна стъпка напред в усилията на технологичните гиганти да изградят метавселените. Защото, дори с иновациите от последните години, създаването на функционираща такава все още се поставя под въпрос.

Свързани статии

Back to top button