IT БИЗНЕСТЕХНОЛОГИИ

Microsoft с пореден опит да върне разработчиците в своя лагер

Стив Балмър, влезе в историята, като човекът, объркал доста стратегията на Microsoft през годините. Под негов надзор, софтуерният гигант се провали с гръм и трясък в разработването на мобилна екосистема. Още преди да поеме пълното управление на компанията, Балмър стана известен със своето куриозно поведение на сцената при презентации. Репликата: „Разработчици, разработчици, разработчици“ остава в историята, както и с няколко буквално избухвания на събития.

От десетилетия Microsoft се опитва да задържи най-добрите външни разработчици в своята екосистема. Балмър се опитваше да им привлече вниманието с истерично присъствие на сцената и се провали по същия гръмогласен начин с Windows Phone, който беше изоставен от програмистите в рамките на няколко години. Настоящият главен изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела го прави по-правилния начин – като просто им угажда с действия.

Това може да заключим от последната конференция на софтуерния гигант посветена именно на разработчиците – Microsoft Build 2022. Компанията се опитва да вземе най-доброто от Google и Apple и да предостави лесен инструментариум за създаване на приложения и програми. Основното ѝ оръжие се оказва облачната платформа Azure, която се интегрира все по-силно дори в някои от функционалностите на новия Windows 11.

Azure в центъра на света

Microsoft_Build_Blog_Hybrid_Loop

Бавно и славно Microsoft трансформира в рамките на последните две-три години, компанията от такава ориентирана и изцяло фокусирана около Windows към такава ориентирана около Azure. Облачната платформа на гиганта движи основните функции на новата операционна система Windows 11 (или нейния облачен вариант Windows 365), Office пакета, различните системи за изкуствен интелект (AI) и много други. Тя вече не е само предназначена за корпорации, които искат да имат интегрирани системи, процесорна мощ и място за съхранение на своите продукти и услуги.

Azure е двигателят на всички Microsoft системи. Целият Office пакет има редица безценни функционалности, които могат да спестят много време и нерви, но са достъпни само с връзка със сървърите на компанията. Същото започва да важи и за Windows 11, като един от примерите е възможността да разполагате с няколко виртуални десктопа. Единият или няколко от тях са облачни и могат да бъдат достъпни от всяко едно устройство с профила на потребителя. Това отново е възможно покрай Azure.

Облачната платформа има силна система за AI, която може да се използва за най-различни цели. От предоставянето на нови дизайни за слайдове за презентация в PowerPoint през оценяване на състоянието на ръкавиците на астронавтите на Международната космическа станция (МКС).

Microsoft също така развива силно концепцията за периферни изчисления (т.нар. Edge) чрез своето решение Hyper Loop. При тях, част от процесорното натоварване е изнесено от облака близо до потребителя. Софтуерният гигант оптимизира процесите на Azure, за по-лесното им прехвърляне от устройство към системата и обратно. Както и за обработване на част от AI данните на място.

Още улеснения за програмистите

Облачната система Azure, в комбинация с AI и правилните инструменти може да улесни доста програмистите. Тук е силата на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, който промотира концепцията Low-Code No-Code. Или минимално или никаква нужда от писане на код. Софтуерният гигант демонстрира няколко такива възможности.

Първата е Express Design за Power Apps. При нея, потребителите могат да направят дизайн на приложение само на базата на една или няколко скици, които показват интерфейса. След което чрез падащо меню и посочване на определените секции, се определя кой компонент за какво служи. Без да има необходимост да се пиша какъвто и да е код. Прости приложения могат да се създават за минути вместо за дни или седмици.

Друг пример е Power Pages – същия инструмент, но предназначен за уеб дизайнери на интернет страници. Microsoft предоставят възможността на всеки потребител да създаде собствен сайт, който да има адаптивен дизайн (responsive – за различни типове екрани) и най-важното – сигурен. Интерфейсът е отново прост и лесен за използване. Идеята на Microsoft е да се скъси времето за разработване на сайт в рамките на часове, а не на седмици.

Друга „благинка“ за разработчиците е обявеният Project Volterra – харудерна система за програмиране на ARM базирани решения. Тя е компактен настолен компютър, но с мощен процесор Snapdragon. Има възможност за ползване на няколко машини в комбинация за по-голяма мощ. Технически подробности за него отвъд тези не са известни, нито кога ще бъде наличен и при каква цена. Но така Microsoft ще даде възможност на разработчиците да създават ARM базирани решения по-лесно.

По малко за феновете на Windows

Microsoft_Build_Blog_Widgets_UPDATED

Феновете на Windows бяха оставени на заден план. Няколко промени бяха обявени за последната версия на популярната операционна система. Първата е, че Widget-ите за нея вече ще могат да се предоставят от външни разработчици. До момента в Windows 11 те бяха създавани само от Microsoft. Това ще създаде възможност за различните разработчици да интегрират полезни инструменти за визуализирани на техните решения под платформата.

Microosft_Build_Blog_Store

Windows 11 беше първата операционна система на Microsoft, която позволи пускането на ARM приложения (да се чете Android). Компанията разширява поддръжката и оптимизира процеса в следващия си ъпдейт. Към тях добавяме и няколко промени свързани с онлайн магазина Microsoft Store. Едната е възможността на разработчиците да промотират и рекламират по-добре своите приложения. Другата не е новост, а завръщане на стара функционалност – да възстановиш изтрита програма инсталирана от магазина. Нещо, което явно, Microsoft е изпуснал при пускането му първоначално.

Във всички случаи, софтуерният гигант се отваря доста силно за разработчиците и се превръща в компания центрирана почти изцяло около облачната система Azure. Windows ще продължи да е основния допир с потребителите, но истинските процеси ще се осъществят отзад – във фонов режим.

Свързани статии

Back to top button