IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Европа приближава въвеждането на единен стандарт за зарядните устройства

Европейският парламент направи поредната крачка напред в налагането на единен стандарт за смартфон зарядните. Действията на Брюксел са продължение на десетилетни политики за уеднаквяването на използваните аксесоари за потребителска електроника на Стария континент. В рамките на парламентарна комисия, евродепутатите приеха изключенията и избраха стандарта – USB Type-C.

Следващите стъпки ще са преминаването на проектозакона през пленарна зала през май. След което ще започнат преговорите с отделните правителства. Концепцията трябва да премине през одобрението на ЕП, но и на всички държави-членки преди да влезе в сила.

Последствията от тази регулация ще са в няколко посоки. Повечето производители вече са възприели USB Type-C като стандарт при смартфоните, дори вече моделите от нисък клас разчитат на подобна свързаност. Проблем ще има Apple, които разчитат на своя Lightning жак за зареждане и обмен на данни. Друг аспект е, че докато правилата на ЕК влязат в сила те може да имат доста кратък живот. Причината – появата на следващото поколение стандарт в този аспект.

Предвидената регулация

laptop-type-c-charging

Предложенията на Брюксел са сравнително прости – всички зарядни да използват като стандарт жак USB Type-C при свързване с устройството. Това ще важи за почти цялата палитра от потребителска електроника. В нея се включват смартфони, таблети, лаптопи, гейм конзоли, дигитални камери, слушалки, портативни колонки и др. Целта е да може да се необходими по-малко зарядни на потребителите и така да се намали т.нар. електронни отпадъци.

Изключение ще се прави за устройства, които са прекалено малки за интегрирането на USB Type-C. Такива може да са умни часовници, фитнес гривни и други по-миниатюрни джаджи.

Сред другите идеи са задължаването на производителите да слагат ясна информация за това дали устройствата идват със зарядно или не. Все повече смартфони идват без такива възможности в своите комплекти. Отново идеята е да се опазва околната среда (както и да се пестят разходи – бел. ред.). ЕП иска по този начин, потребителите да са максимално информирани преди да направят покупката.

Ефектът за производителите и потребителите

apple-lightning-connector

Вече отбелязахме, че доста от потребителите преминават към USB Type-C, когато става дума за стандарт при зареждане и пренос на данни. Дори смартфоните в нисък клас вече преминаха на него, като преди това ползваха по-стария – Type-B. Компактните лаптопи също преминават към подобен тип свързване. Мощността на зарядните също започва да се изравнява между различните устройства, което прави по-лесно използването на едно и също за тази цел.

Основният противник на тази регулация е Apple. Технологичният гигант държи на своята практика да ползва собствени стандарти при преноса на данни и зареждането на своите устройства. От 2012 г. това е популярният Lightning жак и кабел, който е стандартен за всички модели смартфони iPhone, таблети iPad и лаптопи MacBook. Apple се аргументира, че подобно решение ще навреди на иновациите и дори ще създаде повече електронен боклук, заради зарядните, които не отговарят на стандарта.

Технологичният гигант предпочита регулациите да са подобни на американските, които не са толкова рестриктивни. Apple има дълга история в битката с Брюксел. През 2009 г. Европейската комисия (ЕК) подписа меморандум с тях, Nokia и Samsung за ползването на Micro-USB порта за основно зарядно. Американската компания обаче го заобиколи, заради вратичката, която позволяваше да се ползва собствен жак, ако производителят предостави и адаптор за него. Apple спокойно продава такива отделно и до ден-днешен.

Дали е по-добре късно, отколкото никога

samsung-wireless-charger

Един от най-големите проблеми на бюрократичната машина на Брюксел е… нейната мудност. Технологиите са сектор, който се развива сравнително бързо, докато последващите ги регулации на ЕС идват понякога с години закъснение. Работата по настоящата започва през далечната 2013 г., като една от причините е именно горчивия опит с Apple и тяхното заобикаляне на меморандума.

През 2020 г. ЕП приема резолюция за изготвяне на такива регулации, след което ЕК започва работа по тях. Две години по-късно имаме и реални резултати и приети текстове. Пълното приемане най-вероятно ще стане до края на годината.

Въпросът е не дали, а кога ще се появи нов индустриален стандарт, докато USB Type-C остарее безвъзвратно. Европейските институции след това трябва да преминат през целия този процес наново. Брюксел оставя някаква надежда за разрешаването на това предизвикателство. ЕП иска Комисията да приготви стратегия до 2026 г., с която да се гарантира съвместимост с всички потенциални нови технически стандарти, които се появят на пазара. Не е пълно решение, но все пак показва, че ЕС мисли и в тази посока.

Свързани статии

Back to top button