ТЕЛЕКОМИТЕХНОЛОГИИ

Визията на VMware за 6G: хиперсвързаност и „планетарна“ автоматизация

Технологичната революция на петото поколение мобилни мрежи (5G) обеща доста неща на потребителите и бизнеса. Непрекъсната свързаност, виртуална реалност, метавселени, дигитални аватари и пълна автоматизация. Подобно с различни други амбициозни проекти и този ще предостави най-вероятни тези решения, но не веднага, а след време.

Част от концепцията за 5G наистина включваше всичко изброено. Когато нещата започнаха да се реализират на практика, стана ясно, че за някои от тях или поне за по-амбициозните ще трябва да почакаме следващото поколение – 6G. Подобно на всички досегашни цикли на развитие на мобилните технологии, когато едно поколение мрежи се разгръща, следващото се развива на ниво концепция. Така, докато вече имаме първите фази на 5G услуги, идеите за 6G започват да се оформят. За доста хора те няма да са изненадващи, защото включваха част от обещанията за настоящото „ново“ поколение.

За визията за 6G на софтуерния гигант VMware разказва Джо Багюли – вицепрезидент и главен технически директор на компанията за Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA). Според него ще постигнем хиперсвързаност и „планетарна“ автоматизация, а облакът и периферните изчисления (Edge) ще се размият като понятия.

Хиперсвързаност или интернет като въздуха

earth-2581631_1920

Концепцията за хиперсвързаност вече няколко години витае във въздуха и в презентации на някои от големите технологични бизнес гиганти. Идеите на VMware съвпадат с тези на Hewlett-Packard от известно време – за интернет, който да е достъпен като въздуха. Връзката да е светкавична, като при 6G да се преследва границата от 1 Tbps. Това е хиляда пъти повече от обещанията при стандартните фази на разгръщане на 5G и скорости от 1Gbps.

Интернет на нещата (IoT) ще се възползва най-ефективно от напредването на технологиите, както при 5G, така и след това при 6G. Приложения, като виртуална реалност (VR) и холограмно присъствие, умни градове и други обещания на петото поколение мобилни мрежи ще се пренесат при шестото.

Обещанията за крайните приложения да съвпадат между двете технологии от големите корпорации е всъщност очаквана. Идеите са наистина революционни, които изискват различни компоненти и изграждането на изцяло нови екосистеми от съдържание, разпространение и др. Те ще си прокарат пътя бавно и ще бъдат обхванати от 5G и 6G. Например, опцията за холограмна медицина вече има практическо приложение в България в лицето на Holoma.

По-отворен код и мрежи

Open Grid Alliance Members

Ключов елемент в коментарите на Багюли от VMware е идеята за поддържане на отворена архитектура на мрежите. Независимо дали става дума за облачните или периферни системи. Най-малкото, че между двете разликите постепенно ще изчезнат, а границите между тях – размити.


vmware-joe-baguley-quote„Пътеката към 6G изисква фундаментално преструктуриране на архитектурата на Интернет към отворена мрежа“Джо Багюли, VMware


„Пътеката към 6G изисква фундаментално преструктуриране на архитектурата на Интернет към отворена мрежа“, коментира Багюли от VMware. „По този начин ще могат да се поддържат мащабни приложения за контролните системи на автоматизирани фабрики, автономни коли и др“.

Той допълни, че това изисква и огромно сътрудничество между компаниите в редица индустрии. Това води до създаването на Съюзът на отворените мрежи (Open Grid Alliance – OGA), като VMware е част от него. Този индустриален консорциум има за цел да осигури съвместната работа между технологичните сектори на безжичните комуникации, мрежовите производители, облачните разработчици и други. Особено фокус ще имат периферните системи (Edge), които тепърва ще се развиват.


vmware-joe-baguley-quote„Целта на OGA е да положи основите за създаване на планетарна автоматизация“Джо Багюли, VMware


„Целта на OGA е да положи основите за създаване на планетарна автоматизация“, допълва Багюли. В този нов свят, технологичните и оперативни проблеми ще са част от миналото, като приложенията ще могат да се прваят изключително бързо и да се адаптират още по-скоростно за различните приложения.

Друга инициатива е Next G Alliance, която има за цел да изгради по-добри планове за изграждането на 6G на национални нива. Идеята е технологията да може да се адаптира по-добре за конкретните социални и икономически нужди.

Възможност за Европа

digital-eu-flag-binary-code

Определено, 6G има още дълъг път до реалната си реализация. Вече са начертани някои основни идеи и цели. Повечето от тях са директно продължение на концепциите от 5G, други са прекалено амбициозни за петото поколение, които ще се пренесат в следващото. Багюли от VMware споделя нещо важно – Европа може да има водеща роля в развитието на новата технология. Старият континент вече изпусна лидерския влак за 5G, но все още може да хване първия за 6G.

Той цитира, че шестото поколение мобилни мрежи ще достигне 1.77 трлн. долара към 2035 г., като прогнозата е на Research&Markets. По-важното е, че Европейската комисия стартира инициативата HEXA-X с бюджет от 12 млн. евро за изследване и развитие на 6G. Основната цел е към 2030 г. Европа да я използва, за да се справи с различни проблеми свързани с екологията, енергийната ефективност, дигиталното развитие на редица сектори и др.

Багюли коментира, че Европа е в силна позиция да постигне лидерска позиция в развитието на 6G. Според него, една трета от научните публикации идват от Стария континент, 20% от световната развойна дейност е базирана тук и 25% от IT разработките. В тази насока VMware също подпомага за развитието на местните учени. Технологичният гигант обяви специални грантове за 6G проекти към CeTI в Техническия университет в Дрезден и за Групата за телекомуникации и мрежи (TKN) към Техническия университет в Берлин.

VMware определено залага силно за развитието на периферните и облачни системи. В тях 6G заема ключова роля, като първите плодове от тях ще ги виждаме и в последните фази на разгръщане на 5G технологиите.

Свързани статии

Back to top button