IT БИЗНЕСНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

United Group няма да придобива „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“

United Group няма да придобива българският IT разработчик „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“, който допреди няколко години беше част от групата на мрежовия интегратор „Телелинк“. Двете компании започнаха преговори за потенциална продажба още през ноември, но след преминаване на няколко етапа от тях са решили да не приключват сделката.

Придобиването щеше да превърне разшири позициите на United Group в България с навлизането им в разработването на IT продукти. Балканският телеком гигант вече разполага с „Виваком“ и медийната група около „Нова телевизия“. Той обяви през лятото на 2021 г., че планира изграждането на софтуерно развойно звено в страната.

В момента United Group разполага с такова, което работи по различни продукти за групата. Например, телевизионната платформа EON, която е налична и в България от „Виваком“, е дело именно на този екип. Коментарът беше даден, при представянето на развитието ѝ в страната и първите шест месеца от дейността ѝ на местния пазар.

Преговорите

united-group-kv

В началото на ноември, United Group са предложили да придобият мажоритарния пакет акции на „Телелинк Сървисис“. Според документите подадени към Българската фондова борса (БФБ), става дума за между 51% и 100%. Тоест, най-вероятно точният обем на участие е щял да се финализира в рамките на преговорите.

В съобщението до БФБ се посочва, че от към началото на годината, United Group са приключили процедурата по „дю дилиджънс“, което е по-задълбочен одит на състоянието и активите на „Телелинк Сървисис“. Резултатите са били положителни, но се появили проблеми и разногласия за бъдещото развитие на компанията след приключването на сделката.

Не се споменават конкретно какви точно са били различните визии. От „Телелинк Сървисис“ допълват, че продължават да следват начертаната стратегия за развитие в САЩ и Европа. Което подсказва, че United Group може да се поискали сравнително затваряне на компанията за външните пазари. Това звучи логично, предвид факта, че на балканската група им трябва по-скоро вътрешно развоен ресурс.

Повече за „Телелинк бизнес сървисис груп“

telelink-business-group-eneterprises

Телелинк Сървисис“ ще продължи да търси потенциален купувач. В момента мажоритарният пакет от 67% се държи от основния основател на Telelink – Любомир Минчев. Около 14% разполага британския Utilico Emerging Markets Trust. Останалите 21% са листнати на БФБ. Групата на Telelink предоставя различни услуги и е работила дълго време с „Виваком“ и останалите звена на United Group в България.

Българската компания има звена в повечето балкански държави и в САЩ. Основните са разположени в региона – Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Словения, Хърватска, Македония, Албания и Румъния. Групата е шапка на „Телелинк бизнес сървисис“, която от своя страна притежава едноименното щатско звено.

Българското дружество има за цялата 2021 г. нетни приходи (разлика с разходите) от 13.4 млн. лев, което е ръст от близо 38% на годишна база. Нетната печалба се увеличава с 41.% до 12.4 млн. лева.

В търсене на местен капацитет

EON

United Group обяви, че търси местен капацитет, за да развие собствено развойно IT звено в България. То ще е продължение на вече съществуващото в рамите на групата United Cloud. Неговата задача е да развива различни дигитални продукти за нуждите на целия телеком конгломерат. Предвид нарастващия му мащаб, увеличаването на развойния IT потенциал е нормална стъпка.

Плановете на United Group включват екип от поне 50 специалисти, но недостигът на професионални кадри е проблемен за групата. През лятото, беше обявено, че именно това е проблемът за по-бързо разрастване на българския офис. Придобиването на голям IT разработчик, с който вече имат опит щеше да е много силен ход на United Group. Така, балканският гигант щеше да стъпи ударно и в този сектор, след като направи това в телеком и медийния.

Свързани статии

Back to top button