PLAYНОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Microsoft с ново гейм партньорство със SEGA

Софтуерният гигант Microsoft все повече се фокусира върху гейминга. Това не е тайна или нова тенденция, но започва да има натрупвания, особено в някои сегменти. Сделката за Bethesda Studio за 7.5 млрд. долара е най-видният елемент в този процес. Microsoft обаче прави доста неща, които остават на заден план.

Това са стратегическите партньорства с някои от най-големите в индустрията. Някои от тях, са отдавна преки конкуренти на Microsoft, други вече са, особено след придобиването на ключов разработчик като Bethesda Studio. В неделя, SEGA обяви, че е подписала подобен документ със софтуерния гигант. Подробностите за него липсват, но стратегическото партньорство изглежда като почти идентично с това, което щатската компания подписа с друг японски разработчик – Sony.

Azure в светлините на прожекторите

Microsoft Azure Infrastructure

SEGA уточняват малко неща за споразумението си с Microsoft. Едно от тях, че то ще се концентрира най-вече около облачната платформа Azure на софтуерния гигант. Идеята е по този начин да се позволи на SEGA да разработва мащабни, глобални игри от следващо поколение. Като в същия момента използва мрежовата и комуникационна ифранструктура на Microsoft.

„Съюзът има ключова роля в средно до дългосрочната стратегия на SEGA в разработването на „Супер игра“, което е нова инициатива на компанията“, коментира в прессъобщение Юкио Сугино, президент и оперативен директор на японския разработчик. Сугино допълва, че 5G връзката и облачните технологии предоставят на потребителите още по-големи и качествени възможности за забавления.

Както виждаме, конкретиката е малко, но се пускат „трохички“, с които може да се изведат някои хипотези. Потенциално, SEGA може би работи върху големи светове и по-комплексни от настоящите игри. Нещо, което ще изисква много по-мощна облачна и изчислителна инфраструктура, която е достъпна при нормални условия.

Идентичното партньорство

Microsoft and Sony partnership

Microsoft изгражда Azure не само да е с глобален обсег, но и да има доста силна оптимизация за гейминг. Възможностите за това бяха видени първо от прекия конкурент във видеоконзолите Sony. Двете компании подписаха подобно стратегическо партньорство през 2019 г., като идеята е да работят заедно за развитието на облачния гейминг. Отново, фокус е платформата Azure на Microsoft.

Sony от близо десетилетие работеше по собствена стрийминг услуга за игри, като през 2011 г. дори обяви, че PlayStation 4 ще е последната физическа конзола. Това не се реализира и все пак виждаме, изключително успешно ново поколение да се появи на пазара в края на 2020 г.

Конкретни резултати от това партньорство все още не са видими. Но Sony нееднократно повтаря през последните две години, че работата с Microsoft в облачните технологии работи с добри обороти и, че има „доста идеи“. Отвъд това все още нямаме материализация на сътрудничеството, което да се усети от крайните потребители.

Облачна доминация

xbox-xcloud-kv-mobile

Независимо дали става дума за облачна гейм платформа или за по-традиционна онлайн игра и двете изискват много силна инфраструктура в сървъри. Които не само да са мощни и бързи, но и да има достатъчно такива в различни точки на света. За големите заглавия, капацитетът също е от значение. Защото има не малко заглавия, включително и големи ААА такива, които имат потресаващ старт на пазара, заради липса на достъп до тях, поради претоварване на сървърите.

Явно или скрито, все повече разработчици преминават на няколкото ключови и глобални доставчика. Amazon е лидер в момента със своята AWS, следван от Azure на Microsoft. Това прави софтуерния гигант примамлив партньор. Независимо, че компанията от Редмънд има все по-големи амбиции в гейминга.

Microsoft обяви силен ръст на приходите си от своето Xbox звено. Целият хардуерен бизнес отчита 232% ръст на годишна база през третото тримесечие на 2021 г., най-вече заради последното поколение конзоли. Продажбата на игри и виртуално съдържание отчита 34% увеличение. Azure също расте с 33% до 13 млрд. долара приходи.

Sony е принудена да търси стабилен облачен партньор и явно го намира в лицето на Microsoft. Което е леко парадоксално, защото двете компании са основни конкуренти при конзолите. Но в същото време си сътрудничат в развитието на облачните гейм технологии. Сега към този странен клуб се присъединява и SEGA.

Свързани статии

Back to top button