PLAYНОВИНИ

Как Netflix ще навлезе в гейминга

Времето в което Netflix беше синоним на видео стрийминга свърши. Войната за този сегмент толкова се нажежи покрай COVID-19 пандемията, че заплашва дори оцеляването на киносалоните. Почти сигурни са две неща от нея – дигиталният свят вече основен източни на забавление и Netflix ще загуби накрая ако разчита само на стрийминг услуги.

Компанията осъзнава това от доста време и се опитва по всякакъв начин да се адаптира към новата ситуация. Преди навлизането на Disney и големите медийни гиганти в стрийминга, Netflix започна мащабни инвестиции в собствено съдържание. Започнаха доста експерименти. От късометражни анимации, като Love, Death & Robots до интерактивен сериал в лицето на Black Mirror.

Според доста наблюдатели беше въпрос на време Netflix да навлезе и в гейминга. Естествено, подобен ход поражда доста въпроси и скептицизъм. Облачните гейм платформи се оказаха доста костелив орех за развитие, с който се затрудняват дори гигантите, като Google, Microsoft и Apple. Гейм индустрията и новите методи за разпространение са нова арена на битка между технологичните компании. Пример е делото между Apple и Epic Games. Въпросът е, как Netflix ще се възползва от този сегмент и дали няма да хвърли ресурса си напразно в доста тежък пазар.

Придобиването на Night School

night-school

За навлизането на стрийминг гиганта в гейм индустрията се говори от известно време, но чак сега виждаме първите по-смели действия. През лятото Netflix направи няколко хода. В края на септември, компанията обяви, че придобива студиото Night School. Повечето геймъри вече търсят това име онлайн, защото то не е изключително популярно сред масовите потребители.

Night School е нишово студио, което се опитва да прави игри, с много по-голям акцент върху разказването на история, вместо на екшъна или визията. Такова е дебютното им заглавие Oxenfree, което се появява през 2014 г. То привлича вниманието на гейм критиците, именно със своя фокус върху историята и начинът ѝ на разказване.

Продуктите на Night School могат да се определят повече като филми, с интерактивни елементи, отколкото като класически игри. По този начин може да навържем потенциалната стратегия, на която ще разчита Netflix в бъдеще. То е да се създаде екосистема, в която потребителите да могат да гледат любими филми и сериали, но и да „ги играят“ или да взаимодействат по-директно с тях.

Интерактивно съдържание

black-mirror-netflix

Концепцията е изключително стара и е експериментирана много по време на линейната телевизия. Било то с телетекст, участия в състезания по телефона, гласувания и пр. Netflix отиде още преди две години с една крачка по-напред, с последния към момента сезон на сериала Black Mirror. В него зрителите, можеха да определят няколко пътя за развитие на историите и така да стигнат до различни развръзки. През 2019 г. Netflix позволи на на потребителите на стрийминг платформата да играят някои мобилни заглавия през нея. Те са насочени повече към игри, които са обвързани с популярни франчайзи на Netflix, като Stranger Things.

Видеоигрите доста разчитат на този подход и комбинирането им с традиционното съдържание на Netflix може да доведе до интересни формати. При тях ще имаме комбинация от филми, сериали и гейм заглавия. Подобни идеи са правени от големите кино студиа. При втората част на филма „Матрицата“, (тогава) братя Уашовски експериментираха много силно с комбинация на късометражни анимации („Аниматрицата“, която е прототип за Love, Death & Robots) и играта Enter the Matrix. В тях беше разпределена част от историята, като предоставя доста по-голям контекст в цялата фабула. Сходен подход, се прави и с поредицата за Ридик, с „Хрониките на Ридик“, наличието на анимация и видео игра.

Netflix няма да влезе като нормална платформа за гейм стрийминг. Тя ще се опита да обвърже своето оригинално съдържание с нови по-интерактивно. Като всичко ще се предлага било от поотделно или тясно свързано в нейната платформа. Идеята не е нова, но до момента реализацията ѝ винаги е била противоречива. Ще бъде интересно, да видим дали Netflix ще може да превърне в наистина успешно начинание. Което да ѝ даде поне някакъв шанс в стрийминг войните.

Свързани статии

Back to top button