IT БИЗНЕСPLAYНОВИНИ

Основаният от българи Playright Games беше придобит от Qiiwi Games

Основаният от българи гейм разработчик Playright Games беше придобит от шведското студио Qiiwi Games. Двете фирми се занимават с изработването на силно достъпни мобилни игри (т.нар. hypercasual). Сделката е интересна, поради много фактори – от самите ѝ параметри, през основателите на Playright Games.

Тя показва и течащите консолидационни процеси в гейм индустрията, които вървят на много по-високо ниво. Едни от най-видните примери е придобиването на ZeniMax от Microsoft за 7.5 млрд. долара, като първото дружество седи зад Bethesda Games и тяхното широко портфолио от хардкор игри. През декември 2020 г. пък започна наддаване за Codemasters, в което се включиха Take Two и Electronic Arts, като последната го спечели и плати 1.2 млрд. долара.

Придобиване с условие

qiiwi-games

Шведската компания Qiiwi Games обяви през август, че купува две трети от акциите на Playright Games. Тя придобива 63.75% дял от акциите срещу 540 хил. долара. Освен това, Qiiwi Games ще бъде разпространител на новите игри на по-малкото студио. Включително, ще предоставя ресурси и подкрепа при маркетинга на заглавията. Което означава, промотиране, набиране на потребители (user acquisition), анализиране, оптимизиране и др.

В споразумението има допълнителна клауза за изкупуване на останалите 36.25% срещу 500 хил. долара. Това ще стане ако се покрият определените от Qiiwi Games изисквания за доходност, пише специализирания сайт GameIndustry.biz. Не се посочват повече детайли – какви са целите и за какъв период от време.

При пълно финализиране на сделката, Playright Games ще получи реално малко под 1.1 млн. долара за пълната продажба на студиото. Без да броим подкрепата, която Qiiwi Games ще окаже в сферата на маркетинга, която е ключова за успеха на едно заглавие в днешно време. Шведското студио има доста опит в това отношение, предвид факта, че от години работи по игри по популярни ТВ поредици, като Hell’s Kitchen, Kitchen Nightmares, Mater Chef и др.

Българският привкус

Сделката за Playright Games е в пъти по-скромна, но оставя частичен отпечатък в българската гейм индустрия. Дори в нея, тя не е толкова значим, поради факта, че студиото е основано през 2020 г. в разгара на коронавирус пандемията. Зад него седят двама българи – Евтим и Кристина Тренкови, както и британеца Даниел Речтър. Самото студио е регистрирано във Великобритания и затова няма да окаже пряко влияние върху ситуацията в България.

Евтим Тренков има дългогодишен опит в гейм индустрията. Той е бил гейм дизайнер и продуктов мениджър в Gameloft, Square Enix и Natural Motion, което е звено на Zynga (разработчикът на Farmville). Речтър от своя страна има опит в създаването на малки независими студиа. Той е съосновател на Big Blue Parrot, който седи зад мобилната игра Poker Friends. То е изкупено от Playtika впоследствие. Тренков и Речтър са работили по няколко проекта заедно, но не споменават по кои точно.

Свързани статии

Back to top button